Halve Marathon Rotterdam na succesvolle terugkeer als Summer Run al niet meer weg te denken

door 1 aug, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
Halve Marathon Rotterdam
Foto: Joris Bisschops

De Halve Marathon Rotterdam beleefde na dertien jaar een feestelijke terugkeer als Summer Run. Een paar zomerse regendruppels konden het plezier niet bederven van de ruim negenduizend enthousiaste deelnemers aan de drie verschillende afstanden. Met bovendien de 21,1 km als afsluitend hoogtepunt van de World Police & Fire Games maakte het evenement de hooggestemde verwachtingen volledig waar. 

In de aanloop naar de start van de halve marathon zit de sfeer er al vroeg in op de Binnenrotte. ,,Kippenvel,’’ zegt Mitchel Viljeer (35), hardloopfanaat en als vlogger bekend als ‘de Rotterdamse Glimlach’.  ,,Ik krijg echt kippenvel als ik al die lopers bij elkaar zie. Het is één groot feest, van de eerste tot de laatste kilometer.’’ 

Nog geen etmaal eerder is Viljeer als gemeentelijk teamleider afvalinzameling betrokken bij het schoonvegen van de stad na afloop van het Zomercarnaval. ,,Ik heb zelf lopen vegen,’’ vertelt de Rotterdammer met zijn onafscheidelijke glimlach. ,,We zijn wel vijf uur bezig geweest, want op zondag moest alles er natuurlijk weer netjes uitzien.’’  

Dat lukt uitstekend. Wie je ook spreekt, iedereen is vol lof over het parcours, de sfeer, de organisatie. ,,En de Coolsingel blijft magisch,’’ benadrukt winnaar Roy Hoornweg (33). De atleet uit Papendrecht beleefde de laatste honderden meters als een inspirerende erehaag. Net als in 2021, toen hij als debutant op de marathonafstand als beste Nederlander finishte tijdens de NN Marathon Rotterdam en zijn emoties nauwelijks de baas bleef.

,,Vanaf mijn zesde had ik gedroomd van die marathon in Rotterdam. Vroeger was het een gezinsuitje om naar de marathon te gaan kijken. Als je dan zelf loopt in zo’n ambiance is dat overweldigend. Bij de halve marathon is dat ook zo,’’ vertelt Hoornweg. ,,Ik ben vaak toegejuicht door toeschouwers die mij op de één of andere manier herkenden.’’ 

Speciaal voor de Halve Marathon Rotterdam zocht hij de afgelopen dagen op zolder naar zijn ‘oude’ loopschoenen. Wijzend op het gele schoeisel: ,,Ik heb speciaal het paar weer aangetrokken dat ik twee jaar geleden bij de hele marathon voor het eerst droeg. Dit is dus de tweede keer. Die schoenen brengen mij geluk in Rotterdam.’’

Roy Hoornweg

Roy Hoornweg gaat er al na twee kilometer alleen vandoor en triomfeert in 1.06.54. Geen persoonlijk record, maar daar was hij ook niet op uit: ,,Ik zie het als een training voor mijn wereldrecordpoging. Op vrijdag 16 september wil ik in mijn woonplaats een marathonwereldrecord vestigen op de loopband. Ik heb vijf keer het tempo gemaakt bij wereldrecords, nu wil ik zelf zo’n prestatie achter mijn naam hebben. Dan kom ik in het Guinness Book of Records.’’

Het is de kickstart voor zijn poging zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. ,,Met mijn wereldrecordpoging hoop ik bij sponsors 20.000 euro op te halen, zodat ik mij optimaal kan voorbereiden op die Spelen. Het is mijn laatste kans’’, zegt de atleet die als fruitteler werkt in een familiebedrijf.

Op de hoogste trede van het erepodium op de Coolsingel neemt Hoornweg met zichtbare blijdschap de bloemen en een beker in ontvangst. ,,Deze halve marathon heeft potentie,’’ oordeelt hij. ,,De organisatie is goed geregeld, het parcours is snel en de sfeer, ja de sfeer is in Rotterdam altijd uitstekend. Ik verwacht een mooie toekomst voor dit evenement.’’    

Ook de snelste vrouw is lovend. De Zwitserse Fabienne Monique Vonlanthen (28) heeft bij een temperatuur van 19 graden Celsius de zon niet gemist. ,,Misschien dat er dan nog meer toeschouwers langs het parcours zouden hebben gestaan, maar nu was het al aangenaam genoeg. Ik ben voor het eerst in Rotterdam en het is mij erg goed bevallen.’’

De inwoonster van Schaffhausen is ook direct de winnares bij de halve marathon van de World Police & Fire Games. De Halve Marathon Rotterdam is de afsluiting van het grootschalige internationale evenement voor personeel van politie, brandweer, douane en gevangenissen, dat zich van 22 tot en met 31 juli op vele plekken in de stad afspeelde. Vonlanthen is trots op haar dubbele succes. Daar kan de 1 meter 60 kleine atlete mee aan komen bij de collega’s van de politie in haar woonplaats.

Bij de mannen is Miguel Morone Neto (39) uit Brazilië de snelste deelnemer namens de WP&FG. Hij werkt bij de politie en fungeert onder meer als lifeguard. Na hem finisht de Vlaming Lukas Bosmans (34). ,,Ik ben de beste in de categorie 30-plus. En gisteren, zaterdag, heb ik de kwarttriatlon gewonnen. Als politieagent ben ik wel wat gewend, maar ik vond het een pittige halve marathon. Wat mij in Rotterdam vooral opvalt, is de Hollandse gezelligheid.’’

Landgenote Joke Odeyn (36) komt zelfs speciaal voor de sfeer naar Rotterdam. ,,Het is zo fijn om hier te lopen. De hele marathon heb ik hier ook al twee keer meegemaakt’’, vertelt de leerkracht uit Tienen, een plaats in de buurt van Leuven. Christel Vandesijpe (44), een andere Vlaamse, sluit zich bij Odeyn aan: ,,Die Rotterdammers zijn zó gezellig’’ zegt ze nadat ze bij de finish breedlachend snel een selfie heeft gemaakt. 

Job Luijendijk (38): ,,Ik ben twee jaar geleden verhuisd naar Oegstgeest, maar heb lang in het centrum van Rotterdam gewoond. In die tijd heb ik de marathon ook een paar keer gelopen. Het begon in 2009, toen mijn vader voorstelde om samen met mij en mijn broer mee te doen aan de marathon van New York. Dat is gelukt en sindsdien ben ik verslaafd aan hardlopen. Mijn vrouw Anouk en ons dochtertje Josephine van twee stonden ook bij de finish.’’ 

Na hem komt Bruno Ramos (42) over de eindstreep. Ogenschijnlijk uitgeput, maar gevraagd naar zijn lichamelijke staat, breekt direct een glimlach door bij de elektromonteur uit Almere-Haven. ,,Nee, niets aan de hand hoor, het was geweldig. Mooi parcours, leuke sfeer. Het is mijn eerste keer in Rotterdam, ik hoop dat ze dit evenement vaker organiseren.’’ 

Dat wil Lisa Stolp (28) ook wel. Ze komt uit Rotterdam en gaat naar haar overwinning op de 10.55K Summer Run graag op de foto met haar favoriete vlogger Mitchel Viljeer. ,,Zo’n halve marathon in je eigen stad is superleuk. Als je om je heen kijkt zie je alleen maar vrolijke gezichten. Ja, ik heb genoten. Voor herhaling vatbaar. Mijn eerste plaats bij de vrouwen op de kwartmarathon stimuleert mij om het hardlopen nog wat serieuzer aan te pakken.’’

Stadgenoot Patrick Kwist (53) ontbreekt vanzelfsprekend niet bij de opnieuw in het leven geroepen Halve Marathon Rotterdam, die de laatste keer in 2009 op de kalender stond. Er is geen loop in zijn stad waaraan hij niet heeft meegedaan. ,,Voor mij was het een pittige race, maar aan het publiek lag het niet. Niet verwacht dat er op zo’n zondag midden in de zomer zoveel publiek langs de kant zou staan.  En het grote aantal deelnemers heeft mij ook verrast. Het is duidelijk dat Rotterdam er wel zo’n evenement bij kan hebben.’’ 

En die paar spetters regen onderweg? Jacinta Tavares (34): ,,Ik geloof niet dat iemand daar last van heeft gehad. Het was gewoon allemaal heel mooi.’’ 

Goede doel KWF

Ook het goede doel KWF kankerbestrijding kan met een cheque van €93.625,- terugzien op een geslaagde terugkeer van de halve marathon, die uitstekend past in de traditie van de NN Marathon Rotterdam.  

Remco Barbier, CEO van organisator Golazo, kijkt tot slot alvast naar de toekomst: ,,De Halve Marathon van Rotterdam is nu al niet meer weg te denken van de kalender. Als we het evenement de komende jaren in september mogen organiseren, verwachten we het dubbele aantal inschrijvingen. Het parcours is bovendien snel genoeg om internationale toppers aan te trekken. Het smaakt naar meer!’’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

De inschrijvingen voor de 35e editie van de CZ Tilburg Ten Miles, het gezelligste loopfeest van Midden-Brabant, zijn officieel geopend! Dit sportieve evenement vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. Het belooft weer een weekend vol...

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Op zondag 9 juni keert het gezelligste hardloopevenement van Maastricht weer terug naar de Van Hasseltkade en de Markt. Dit jaar met een vernieuwd parcours op de 10 Engelse Mijl waarbij deelnemers écht het mooiste van Maastricht ontdekken. Parcours...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!