Abdi Nageeye en Khalid Choukoud aan de start 36e Dam tot Damloop

door 5 aug, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

De Dam tot Damloop pakt op zondag 18 september uit met een sterk Nederlands deelnemersveld tijdens de 10 Engelse Mijl, die van Amsterdam naar Zaandam loopt. Het Nederlandse topveld wordt bij de mannen aangevoerd door Abdi Nageeye, zilveren medaille winnaar Olympische Marathon in 2021, en Khalid Choukoud, Nederlands kampioen in Amsterdam 2021. Tijdens het grootste hardloopevenement van Nederland, met ook een goed internationaal veld, staan bij de vrouwen Jill Holterman, Diane van Es, Maureen Koster, Ruth van der Meijden en Bo Ummels aan de start.

Als het gaat om de eerste plek bij de Nederlanders zijn de ogen gericht op Abdi Nageeye en Khalid Choukoud. Beide atleten hebben ten opzichte van de concurrenten de snelste tijd op de 10 Engelse Mijl staan. Nederlands recordhouder op de 10 Engelse Mijl, Choukoud, was in 2019 in Tilburg de snelste en verbrak daarmee het huidige Nederlandse record in 46.18. Voor Khalid Choukoud past de 10 Engelse Mijl wedstrijd goed in zijn voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon, die daar op 16 oktober zijn Nederlandse titel gaat verdedigen. De snelste 10 Engelse Mijl van Nageeye stamt uit 2017 en staat op 46.26. Abdi Nageeye over zijn deelname: “Ik kijk ernaar uit om weer eens een andere afstand te lopen dan de marathon. Fantastisch om dat voor eigen publiek bij de Dam tot Damloop te doen! In 2016 werd ik eerste Nederlander hier, hopelijk kan ik dat dit jaar weer herhalen.”

Naast Nageeye en Choukoud staan ook Richard DoumaBart van Nunen en Benjamin de Haan aan de start van de 10 Engelse Mijl. De snelste tijden van Douma en van Nunen komen uit 2015 en 2016 en kunnen met de progressie van afgelopen jaren sterk verbeterd worden. Voor de Haan wordt dit zijn eerste 10 Engelse Mijl wedstrijd, wel loopt hij over 1,5 week de 10.000 meter op het EK in München.

Nederlandse vrouwen

Bij de vrouwen wordt het een gevecht tussen Jill Holterman, Diane van Es, Maureen Koster, Ruth van der Meijden en Bo Ummels. Al deze vrouwen staan over 1,5 week ook aan de start van het Europees kampioenschap in München. Holterman, van der Meijden en Ummels doen mee aan de marathonafstand en van Es en Koster lopen de 5.000 meter. Voor Holterman, van der Meijden en Ummels is het parcours van de Dam tot Damloop bekend terrein, zij stonden eerder aan de start. Voor van Es en Koster wordt dit de eerste wedstrijd op de 10 Engelse Mijl, zij deden nog niet eerder mee aan de Dam tot Damloop.

Damloop by night en Dam tot Damloop

Het grootste hardloopevenement van Nederland, met ruim 40.000 hardlopers, staat ieder jaar garant voor een aantal vaste ingrediënten: de spanning voor de start in Amsterdam, de unieke passage door de IJtunnel, de ontelbare aanmoedigingen in Amsterdam-Noord, de ongeëvenaarde sfeer op de Zuiddijk in Zaandam, de grandioze finish op de Peperstraat en als climix het slotfeest in het Dam tot Dam Park. Op zaterdagavond vindt de Damloop by night plaats, de korte versie van de Dam tot Damloop. Bij dit onderdeel door de verlichte straten van Zaandam genieten meer dan 10.000 hardlopers van non-stop party. Op zondag, vlak voor de 10 Engelse Mijl van start gaat, gaan de 3.500 kinderen van start in de Mini Dam tot Damlopen in Zaandam en Amsterdam.

Dam tot Dam Weekend

Het Dam tot Dam Weekend is met ruim 70.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Naast de Dam tot Damloop organiseert Le Champion op zaterdag 17 september de Dam tot Dam Wandeltocht met 12.000 deelnemers en op zondag 18 september de Dam tot Dam FietsClassic met 5.000 deelnemers.

Inschrijven voor alle onderdelen is t/m maandag 5 september nog mogelijk. Kijk voor meer informatie op www.damloop.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol komt zondag 7 juli naar de FBK Games in Hengelo. De 24-jarige Amersfoortse loopt minder dan vier weken voor het begin van de Olympische Spelen in Parijs dus nog één keer in eigen land, in het Fanny Blankers-Koenstadion. Bol loopt er de...

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Vanaf vandaag kunnen alle hardlopers zich inschrijven voor de 19e editie van Maastrichts Mooiste. Afgelopen jaar trotseerden de deelnemers bochtencombinatie Slavante tijdens de 10 km en ontdekten zij de binnenstad tijdens de 5 km. Op zondag 9 juni...

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen en Jasmijn Lau zijn de bekendste deelnemers aan de Seven Hills Record Run op zaterdag 20 april. Bij deze race over 5 kilometer op een snel parcours in het Goffertpark gaan ze op jacht naar nieuwe persoonlijke en nationale records....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest