Oud-winnaars dagen Nederlandse toplopers uit tijdens Dam tot Damloop

door 30 aug, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

De Dam tot Damloop op zondag 18 september gaat een veelbelovende nek-aan-nek-race worden. De Nederlanders Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Richard Douma krijgen concurrentie van de winnaar van 2019: Solomon Berihu (Ethiopië). Daarnaast gaan de Kenianen Geoffry Kipchumba, Peter Kipsirat en Charles Langat er alles aan doen om als eerste door het finishlint te lopen op de Peperstraat in Zaandam. Sportorganisatie Le Champion brengt ook een aantal vrouwen met een imposante erelijst naar buiten: Lonah Salpeter, Margaret Kipkemboi en Sharon Kemboi.

Solomon Berihu

De 22-jarige Solomon Berihu is één van de jongste deelnemers van het professionele atletenveld. In 2019 was hij met een tijd van 45.51 minuten de eerste die over de streep kwam. Datzelfde jaar liep de Ethiopiër een goede halve marathon in Delhi waar hij met een persoonlijk beste tijd van 59.17 tweede werd. Met zijn overwinning bij de Dam tot Damloop op zak, gaat Berihu er alles aan doen om Nederlandse beste hardlopers voor te blijven.

Solomon Berihu winnaar Dam tot Damloop 2019
Foto: Solomon Berihu winnaar Dam tot Damloop 2019

Tijdens de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam kunnen ook de Kenianen zorgen voor een flink tempo. Geoffry Kipchumba heeft een snelle 10 kilometer in de benen van 27.41 minuten. Peter Kipsirat noteerde dit jaar 1.01.57 op de halve marathon en landgenoot Charles Langegat 1.02.57. Kan Abdi Nageeye met zijn ervaring en doorzettingsvermogen voor een verrassing zorgen? Hét hardloopfeest van Nederland begint na twee jaar in ieder geval met een enerverende wedstrijd.

Vrouwen

De snelste vrouwen van de wereld starten op zondag 18 september als eerste op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Om 10.19 uur klinkt het startschot. Met een voorsprong van 6 minuten en 4 seconden op de mannen, het verschil tussen het parcoursrecord mannen en vrouwen, jagen zij als eerste richting de Peperstraat in Zaandam.

Lonah Salpeter, winnares Dam tot Damloop 2018
Foto: Lonah Salpeter, winnares Dam tot Damloop 2018

Als er iemand is die aangewezen kan worden als favoriet dan is het Lonah Salpeter. De 33-jarige atlete pakt de ene na de andere podiumplek. Ze won tijdens het WK in Eugène een knappe bronzen plak op de marathon en daarna werd ze bij het EK in München derde op de 10.000 meter. Tel daarbij op dat de loopster uit Israël al eerder de Dam tot Damloop in 2018 gewonnen heeft en één ding is zeker: Salpeter is een loopster om in de gaten te houden.

Margaret Kipkemboi maakt dit jaar haar debuut bij de Dam tot Damloop. De 29-jarige Keniaanse sleepte veel felbegeerde prijzen binnen. Zo won ze dit jaar bij haar halve marathon-debuut in Barcelona en pakte ze een bronzen plak op de 10.000 meter op het WK in Eugène. Sharon Kemboi bemachtigde in april een tweede plaats tijdens de halve marathon van Madrid in een persoonlijk record van 2.07.28.

Susan Krumins werd derde tijdens de Dam tot Damloop van 2019
Foto: Susan Krumins werd derde tijdens de Dam tot Damloop van 2019

Van de Nederlandse vrouwen is Susan Krumins toegevoegd aan het vrouwenveld. Krumins liep in 2019 een ijzersterke race door als derde te finishen. Van Maureen Koster wordt ook veel verwacht. De 30-jarige Koster behaalde een knappe vierde plaats op de 5000 meter bij het EK in München. Daarnaast starten Jill Holterman, Diane van Es, Ruth van der Meijden en Bo Ummels.

Inschrijving sluit 5 september

Hardlopers die hét hardloopfeest van Nederland niet willen missen, kunnen er nog bij zijn op zondag 18 september. Inschrijven voor de 10 Engelse Mijl (16 kilometer) is mogelijk t/m 5 september via damloop.nl. Liefhebbers van kortere afstanden kunnen nog meedoen aan de Damloop by night 5 Engelse Mijl op zaterdagavond 17 september.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

Sabastian Sawe wint de Montferland Run

De 25e editie van de 15 kilometer lange Pfixx Solar Montferland Run is gewonnen door de favoriet Sabastian Sawe. De regerend wereldkampioen halve marathon kwam met grote voorsprong als eerste over de finishlijn in ’s-Heerenberg. Bij de vrouwen ging...

Pin It on Pinterest