Sterk (inter)nationaal deelnemersveld bij 25e Singelloop Enschede

door 7 sep, 2022Evenementen0 Reacties

Singelloop Enschede Marcella Herzog (winnares 2021)
Foto: Marcella Herzog (winnares 2021)
Fotograaf: Stan Wissink

Aan de start van de 25e editie van de Menzis Singelloop Enschede verschijnt zondag aanstaande een sterk deelnemersveld. Marcella Herzog, Nederlands kampioene op de 10 km en winnares van de vorige editie, verdedigt haar titel. Bij de mannen verschijnen vier voormalige winnaars aan de start, die op sterke concurrentie kunnen rekenen van de Marokkaanse toploper Taghrafet Abdellah.

Winnaars laatste vijf edities aan de start

Luc Velzeboer (2021), Gert-Jan Wassink (2020 en 2019) en de Belg Kim Ruell (2018 en 2017) schreven de afgelopen vijf jaar de Singelloop alle drie al één of meerdere keren op hun naam. Gert-Jan Wassink noteerde daarbij in 2020 de snelste tijd: in 23:58 minuten was hij precies 20 seconden sneller dan Luc Velzeboer in 2021.

De gelopen tijden liggen dicht bij elkaar, maar nog nooit stonden de mannen allemaal tegelijkertijd aan de start in Enschede. Een onderlinge strijd om de podiumplekken is gegarandeerd. Het is echter nog geen gelopen race wie op welke trede plaats mag nemen.

Concurrentie uit België en Marokko

De mannen krijgen concurrentie van de Belg Yannick Michiels (winnaar 2013) en Taghrafet Abdellah uit Marokko, die nog niet eerder in Enschede aan de start stond. Michiels is in vorm en liep zijn beste 10 km-tijd afgelopen jaar in Berlijn (28:52 minuten). De Marokkaan Abdellah noteerde in 2021 nog een tijd van 2:08:48 op de marathon.

Paralympische atlete strijdt mee om titel bij dames

Op 11 september staan Marcella Herzog, Famke Heinst en Elisabetta Ribeira d’ Alcala – respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 van 2021 – aan de start. Zij worden in de titelstrijd vergezeld door de paralympische atlete Fatima El Iddrissi. De Marokkaanse atlete heeft een visuele beperking (T13/F13) en ziet net voldoende om deel te kunnen nemen aan de wegwedstrijd in Enschede. Eerder dit jaar liep ze in Rabat (Marokko) nog 16:28 minuten op de 5 km.

Parcoursrecord

Met bovenstaand deelnemersveld is er een reële kans dat er parcoursrecords gebroken worden. Bij de mannen staat dit sinds 2015 op naam van Geoffrey Koech uit Kenia. Hij finishte dat jaar in een tijd van 22:49 minuten.

Het parcoursrecord bij de dames staat op naam van Olympisch triatlete Rachel Klamer uit het Twentse dorpje Beuningen. Zij finishte in 2019 in 26:38 minuten. Klamer neemt dit jaar niet deel aan de Singelloop.

Regionale toplopers

Naast een sterk (inter)nationaal deelnemersveld ontbreekt de regionale top niet tijdens de Singelloop. Bij de mannen doen Leon Sanderman, Niels te Pas en Fabian ten Kate een gooi naar de podiumplekken. Bij de dames staan Lesley Smit en Elisabetta Ribeira d’ Alcala aan de start. Smit keert na drie jaar terug bij de Singelloop en neemt het op tegen Ribeira, die in 2021 beslag legde op de derde plek achter Herzog en Heinst.

Nieuw onderdeel: Race Runners

Dit jaar staan voor het eerst ook Race Runners aan de start. Jongeren tot en met achttien jaar leggen in een speciaal voor hen georganiseerde race het parcours van de kidsrun (850 m) af. Hierbij maken zij gebruik van een ‘running frame’: een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen, één voor en twee aan de zijkanten. Ze besturen de loopfiets met het stuur boven het voorste wiel. In samenwerking met het Roessingh wordt jongeren met een beperking op deze wijze de kans gegeven deel te nemen aan een echte wedstrijd.

Marc Woesthuis, voorzitter Singelloop Enschede: “Na twee COVID-edities te hebben georganiseerd zijn we blij dat we onze 25e verjaardag met zo’n sterk deelnemersveld én een nieuw onderdeel zoals de Race Runners kunnen vieren. Of je nou deelneemt of supporter bent: we maken er samen een mooi hardloopfeestje van. Op de singels is er iedere 500m muziek. In het park hebben we weer de Sportzone, waar kinderen allerlei sporten kunnen uitproberen bij de verschillende Enschedese sportverenigingen die aanwezig zijn. Maar ook in de Kidszone valt er van alles te beleven met een bungee-run-baan, opblaas-dartbord, bubbelbal, pijl en boog schieten, touwtrekken en vier-op-een-rij basketbal. Ook FC Twente KidsClub en YoungReds zijn van de partij. Nagenieten van de behaalde prestaties kan onder het genot van livemuziek, een hapje en drankje in de Horecazone. Er is genoeg te doen voor iedereen!“

Programma

Het startschot van de Menzis Singelloop en Djopzz Bedrijvenloop valt zondag 11 september om 11:00 uur. Vanaf 12:45 uur gaan de Rabobank Kidsruns van start. Om 14:00 uur starten de Race Runners.

Singelloop Enschede 2022-App

Ook dit jaar biedt de Menzis Singelloop Enschede een eigen app aan. Met de app kunnen deelnemers op basis van startnummer of naam live gevolgd worden tijdens de wedstrijd, van start tot finish. Ook de uitslagen zijn in de app terug te vinden.

Download de gratis app hier:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Deelnemerslimiet Egmond Halve Marathon bereikt

Deelnemerslimiet Egmond Halve Marathon bereikt

De belangstelling voor de NN Egmond Halve Marathon, op zondag 14 januari, is dit jaar enorm groot. Ruim een maand voor de start van de 49e editie zijn alle 13.500 startbewijzen voor de halve marathon vergeven. Niet eerder werd de deelnemerslimiet,...

Pin It on Pinterest