Jarige Singelloop Enschede viert jubileum met snelle tijden

door 11 sep, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 25e editie van de Menzis Singelloop Enschede werd vandaag gewonnen door de Marokkaanse atleet Abdellah Tagharrafet. Hij liet de winnaars van de afgelopen vijf edities al snel achter zich en finishte in een tijd van 23:18 minuten. Bij de dames was het titelverdedigster Marcella Herzog, Nederlands kampioene op de 10 kilometer, die de Singelloop voor de tweede keer op rij op haar naam schreef. Zij kwam over de finish in 27:22 minuten.

Snelle tijden

In hoog tempo domineerde Tagharrafet de race. Het parcoursrecord brak hij niet, maar hij bleef de nummers twee en drie ruim voor. Yannick Michiels (België, winnaar 2013) finishte als tweede in 24:03 minuten en de nummer drie, Gertjan Wassink (winnaar 2019 en 2020) passeerde de finish in 24:16 minuten. Niels te Pas (LAAC Twente) werd knap vierde in 24:19 minuten. Kim Ruell (winnaar 2017 en 2018) finishte als vijfde (24:38 minuten).

Michiels: “9 Jaar nadat ik hier won, sta ik bij mijn terugkeer naar de Singelloop Enschede weer op het podium, nu als tweede. Ik ben echt blij weer aan de start te staan. Ik was even vergeten hoeveel vals plat er in het parcours zit. Ik kwam snel alleen te lopen; het wordt dan toch een mentaal gevecht om het tempo hoog te houden. Toen ik merkte dat ik niet voor de winst kon gaan, ben ik gecontroleerd naar de tweede plek gelopen. Het was echt een fijne wedstrijd. De dubbel (Singelloop Enschede en KrampRun Varsseveld, redactie) past goed in mijn schema. Ik kom terug!”

Ruell: “Ik ben de eerste kilometers te hard meegegaan met de jongens. We liepen rond 2:48 min/km; in de laatste kilometers merkte ik dat ik toch echt te snel was gestart en het geen top 3 zou worden. Maar, het was weer een feestje en ik heb een goed gevoel over de wedstrijd. Ik ben er volgend jaar weer. Ik kijk er ieder jaar naar uit om hier weer te starten.”

Hoge ogen

Bij de dames wierp Marcella Herzog opnieuw hoge ogen. Zij scherpte haar tijd op de Enschedese singels aan tot 27:22 minuten, 10 seconden sneller dan in 2021. De plekken twee en drie waren voor de talentvolle Yasmin Hillebrink (28:08 minuten) en de paralympische atlete Fatima Ezzahra El Iddrissi uit Marokko (28:32 minuten).

Famke Heinst, Lesley Smit en Luc Velzeboer ontbraken in Enschede. Zij meldden zich op het laatste moment in verband met ziekte en blessures af.

Regionale atleten graag naar Singelloop

Naast nationale en internationale lopers blijft de wedstrijd een favoriet onder regionale atleten. Het een thuiswedstrijd met veel familie en bekenden langs de singels en de sfeer maakt dat het een groot feest is van start tot finish. Naast Niels te Pas waren ook Gijs Boerrigter (25:44 minuten), Martijn Oonk (25:52 minuten) en Leon Sanderman (26:59 minuten) terug te vinden in de top 10.

Singelloop én Enschedeërs vieren feest

De Singelloop vierde haar 25e verjaardag, maar is al jaren veel meer dan alleen een hardloopwedstrijd: veel singelbewoners vieren samen een feestje voor de huisdeur, bemannen waterposten of voorzien de muziekpunten van stroom. Het zorgt voor saamhorigheid onder buurtbewoners. “Vooral bij de 16 muziekpunten onderweg zien we dat veel mensen graag samenkomen. Het is er gezellig. En ook in het Volkspark is het druk; er was ook vandaag weer van alles te doen, niet alleen voor hardlopers. De Singelloop is voor iedereen!”, aldus Marc Woesthuis, voorzitter Menzis Singelloop Enschede.

Singelloop zet jong en oud in beweging

Opvallend waren de bijna 2000 kinderen die zich inschreven voor de kidsrun, en de meer dan 150 bedrijventeams die hetzelfde deden voor de bedrijvenloop. Woesthuis: “De bewustwording dat bewegen – en vooral ook samen bewegen – echt leuk én goed voor je gezondheid is, lijkt steeds groter te worden. Bedrijven willen duurzaam inzetbare medewerkers en zijn steeds meer met vitaliteit bezig. En voor kinderen is rennen met vriendjes en vriendinnetjes, aangemoedigd worden door opa’s en oma’s, ooms en tantes, een ervaring die ze nooit meer vergeten. We planten een zaadje en hopelijk leidt dat er op latere leeftijd toe dat de kinderen van nu dan nog steeds met plezier bewegen. Het maakt niet uit in welke vorm; dat laten wij ook zien door Enschedese sportverenigingen uit te nodigen om hun sportaanbod te tonen. De kinderen van vandaag zijn trots op hun deelname, en dat zijn wij ook.”

De top 3 van de Djopzz Bedrijvenloop bestond uit Bond 3D, Politie en Gemeente Enschede.

Race Runners

Voor het eerst was er dit jaar ook een wedstrijd met Race Runners. Jongeren tot achttien jaar legden in een speciaal voor hen georganiseerde race het parcours van de kidsrun (850 m) af. Op een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen snelden ze over het parcours. In samenwerking met het Roessingh werd deze jongeren met een beperking de kans geven deel te nemen aan een echte wedstrijd. Over de finish kwamen alleen maar trotse winnaars.

Bewondering voor oudste deelnemers

Veel bewondering was er dit jaar ook voor de oudste deelnemers op de 5 Engelse Mijl. Bij de heren was Joop Schreuder (82) de oudste deelnemer. Jaren geleden deed hij nog mee aan de Dubbele Mijl (3,2 km), maar sinds die uit het programma is geschrapt, trainde hij door om ook aan de Singelloop deel te kunnen nemen. En dat lukte vandaag. Joop: “In deze hete zomer was het wel zwaar om te trainen, maar dat deed ik dan om 06:00 uur ’s ochtends. Ik ben blij dat ik het gehaald heb, ik ben een echte doorzetter, gelukkig.” Marry Bijvank (76) was de oudste dame. Beiden namen de Livio Doorzettersprijs in ontvangst. In totaal namen maar liefst ruim 30 lopers deel, die de 70 jaar (ruim) gepasseerd zijn.

De organiserende atletiekvereniging AC TION ’48 kijkt terug op een zeer geslaagde jubileumeditie van de Singelloop. Op zondag 10 september 2023 vindt de 26e editie plaats.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

Tilburg Ten Miles opent inschrijvingen voor 35e editie

De inschrijvingen voor de 35e editie van de CZ Tilburg Ten Miles, het gezelligste loopfeest van Midden-Brabant, zijn officieel geopend! Dit sportieve evenement vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 september. Het belooft weer een weekend vol...

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Nieuwe parcours Maastrichts Mooiste valt in de smaak

Op zondag 9 juni keert het gezelligste hardloopevenement van Maastricht weer terug naar de Van Hasseltkade en de Markt. Dit jaar met een vernieuwd parcours op de 10 Engelse Mijl waarbij deelnemers écht het mooiste van Maastricht ontdekken. Parcours...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!