Wie gaat de Amsterdam Marathon winnen: Richard Douma of Khalid Choukoud?

door 1 okt, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Richard Douma en Khalid Choukoud zijn op zondag 16 oktober de grootste kanshebbers voor de nationale titel tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Douma is de Nederlands recordhouder op de 5 én 10 km op de weg. De 29-jarige Zaandammer zal tijdens zijn tweede marathon azen op een snelle tijd. Olympisch atleet Choukoud verdedigt in Amsterdam zijn titel en wil opnieuw als eerste aankomen in het iconische Olympisch Stadion.

Richard Douma

Richard Douma

Richard Douma is van origine een middellange afstandsloper. Hij pakte maar liefst vier keer de nationale titel op de 1.500 meter. Ook was hij al eens Nederlands beste op de 5.000 meter en 10 km op de weg. De Noord-Hollander imponeerde vorig jaar tijdens zijn debuut op de marathon: in Rotterdam snelde hij naar 2.12.21. Hij pakte de limiet voor de EK in München, die hij liet schieten, en in het internationale veld werd hij bovendien knap elfde. Douma pakt nu zijn kans in Amsterdam om de titel te pakken en om zijn tijd verder aan te scherpen.

Khalid Choukoud tijdens Amsterdam Marathon

Khalid Choukoud

Khalid Choukoud is ondertussen een ervaren marathonloper en kent in Amsterdam iedere bocht. Vorig jaar greep de 36-jarige Hagenaar de nationale titel in Amsterdam in 2.10.25. Een fractie boven zijn persoonlijk record van 2.09.55 (2021, Siena). Ook in 2016 was hij in Amsterdam alle Nederlandse lopers de baas tijdens het NK. Organisator Le Champion is ervan overtuigd dat Choukoud en Douma de nationale titelstrijd kleur kunnen geven.

Eerder gaf Choukoud aan dat hij een nieuw persoonlijk record boven deelname aan het WK en EK verkoos. “De TCS Amsterdam Marathon is een geweldige marathon om te lopen. Ik kom er graag terug en heb er vaak goed gelopen. Daarnaast voelt het als thuiskomen en wordt alles altijd goed voor mij geregeld”, aldus Choukoud over zijn deelname.

Andere namen die prijken op de lijst van het Nederlands kampioenschap zijn: Wilfred van Holst, Remyo Tielsema en Fabian ten Kate. Bij de vrouwen zijn Jacelyn Gruppen, Eva van Zoonen en Jessica Oosterloo de podiumkandidaten.

Live op tv

De TCS Amsterdam Marathon start zondag 16 oktober om 9.00 uur. De elitewedstrijd en het NK marathon zijn vanaf 8.50 uur live te zien bij de NOS. Daarnaast is de World Atlethics Platinum Label wedstrijd ook buiten onze landsgrenzen in 190 landen live te volgen via o.a. Eurosport, Eurosport Asia, ESPN Sur en SuperSport.

Meer informatie: www.tcsamsterdammarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!