Wereldrecordpoging en strijd om meerdere kampioenschappen tijdens de Marathon Eindhoven

door 5 okt, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het belooft een interessante strijd te worden bij de 38e editie van de ASML Marathon Eindhoven. De Ethiopische Robi zal strijden om de winst met de Keniaanse Kirwa en Gebretnsae. De 46-jarige Keniaan Kiptoo zal de strijd met zichzelf aangaan om zijn eigen wereldrecord in de categorie 45+ te verbreken. Daarnaast wordt er deze editie ook titels voor het Belgisch Kampioenschap Marathon en EK Marathon voor Politie verdeeld.

Kanshebbers voor de winst

Het parcoursrecord op de ASML Marathon Eindhoven stamt uit 2012. Toen wist Dickson Chumba met een tijd van 2.05:46 de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Lopers die bij goede omstandigheden deze tijd kunnen evenaren zijn Deribe Robi (Ethiopië, pr van 2.05:58), Felix Kirwa (Kenia, pr van 2.06:13) en Okubay Gebretnsae (Eritrea,pr van 2.06:46).

Mark Kiptoo (Kenia) is ook een naam om in de gaten te houden. De huidig wereldrecordhouder op de marathon in de leeftijdscategorie 45+, zal een aanval doen op zijn eigen wereldrecord in deze categorie. Dat record staat nu op 2.11:15.

Daarnaast zien we titelverdediger Silas Too terug in Eindhoven. Na zijn winst in 2021 op de marathonafstand, zal hij deze editie een rol als pacer vervullen.

Dennis de Freytas en debutant Lauran Beijens zullen de strijd aangaan om als beste Nederlander te finishen.

Vrouwelijke elite

Bij de vrouwen gaan een drietal Kenianen en een Ethiopische met elkaar de strijd aan. Ayalew Bere Asayech (Ethiopië) heeft de sterkste papieren met een persoonlijk record van 2.25:07 op de marathon. In 2021 wist ze de marathon in Lissabon te winnen. Zij zal concurrentie ondervinden van Eunice Jeptoo (Kenia) die in 2017 wist te winnen in Eindhoven. Dat deed ze in een persoonlijk record van 2.26:13.

Belgisch Kampioenschap Marathon

Het Belgisch Kampioenschap Marathon wordt voor de zesde keer gehouden in Eindhoven. Van 2015 tot en met 2019 was deze Brabantse stad ook al het decor van deze kampioenschappen. Wouter Simons en Cedric Vandeputte zijn kanshebbers bij de mannen. Voor beide atleten is de ASML Marathon Eindhoven het debuut op deze afstand. Simons wist dit jaar nog brons te winnen op het Vlaams Kampioenschap 5000m en won de 10km bij de Groene Loper Run in Maastricht van 2021.

Bij de vrouwen wordt Karen van Proeyen gezien als kanshebber. In 2019, toen in Eindhoven ook het Belgisch Kampioenschap Marathon gehouden werd, was ze met een tijd van 2.42:13 de snelse Belgische vrouw. Van Proeyen zal onder andere concurrentie krijgen van Ellen Osselaer.

Het volledig veld van deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Marathon is te bekijken op de website van de Belgische Atletiekfederatie.

Europees Politie Kampioenschap Marathon

Zo’n 150 hardlopers die werkzaam zijn bij de politie doen mee aan het Europees Politie Kampioenschap Marathon. Deze deelnemers zijn uit heel Europa afkomstig waaronder een delegatie uit Nederland.

Live uitzending

De ASML Marathon Eindhoven zal uitgezonden worden op Omroep Brabant. De start is om 10.00 uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 4

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met Tasa Jiya Die uitkomt op de 200 meter en Noah Baltus op de 1.500 meter. Ook staan Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt aan de start van de 400 meter horden. Bekijk je het schema via je telefoon?...

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Op 16 juni 2024 was Almere weer het decor voor de Yanmar Almere City Run. Tijdens deze 13e editie stonden ruim 2.400 deelnemers aan de start. Het wisselvallige weer kon de pret niet drukken bij zowel deelnemers als toeschouwers. De Esplanade werd...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!