Wereldrecordpoging en strijd om meerdere kampioenschappen tijdens de Marathon Eindhoven

door 5 okt, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het belooft een interessante strijd te worden bij de 38e editie van de ASML Marathon Eindhoven. De Ethiopische Robi zal strijden om de winst met de Keniaanse Kirwa en Gebretnsae. De 46-jarige Keniaan Kiptoo zal de strijd met zichzelf aangaan om zijn eigen wereldrecord in de categorie 45+ te verbreken. Daarnaast wordt er deze editie ook titels voor het Belgisch Kampioenschap Marathon en EK Marathon voor Politie verdeeld.

Kanshebbers voor de winst

Het parcoursrecord op de ASML Marathon Eindhoven stamt uit 2012. Toen wist Dickson Chumba met een tijd van 2.05:46 de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Lopers die bij goede omstandigheden deze tijd kunnen evenaren zijn Deribe Robi (Ethiopië, pr van 2.05:58), Felix Kirwa (Kenia, pr van 2.06:13) en Okubay Gebretnsae (Eritrea,pr van 2.06:46).

Mark Kiptoo (Kenia) is ook een naam om in de gaten te houden. De huidig wereldrecordhouder op de marathon in de leeftijdscategorie 45+, zal een aanval doen op zijn eigen wereldrecord in deze categorie. Dat record staat nu op 2.11:15.

Daarnaast zien we titelverdediger Silas Too terug in Eindhoven. Na zijn winst in 2021 op de marathonafstand, zal hij deze editie een rol als pacer vervullen.

Dennis de Freytas en debutant Lauran Beijens zullen de strijd aangaan om als beste Nederlander te finishen.

Vrouwelijke elite

Bij de vrouwen gaan een drietal Kenianen en een Ethiopische met elkaar de strijd aan. Ayalew Bere Asayech (Ethiopië) heeft de sterkste papieren met een persoonlijk record van 2.25:07 op de marathon. In 2021 wist ze de marathon in Lissabon te winnen. Zij zal concurrentie ondervinden van Eunice Jeptoo (Kenia) die in 2017 wist te winnen in Eindhoven. Dat deed ze in een persoonlijk record van 2.26:13.

Belgisch Kampioenschap Marathon

Het Belgisch Kampioenschap Marathon wordt voor de zesde keer gehouden in Eindhoven. Van 2015 tot en met 2019 was deze Brabantse stad ook al het decor van deze kampioenschappen. Wouter Simons en Cedric Vandeputte zijn kanshebbers bij de mannen. Voor beide atleten is de ASML Marathon Eindhoven het debuut op deze afstand. Simons wist dit jaar nog brons te winnen op het Vlaams Kampioenschap 5000m en won de 10km bij de Groene Loper Run in Maastricht van 2021.

Bij de vrouwen wordt Karen van Proeyen gezien als kanshebber. In 2019, toen in Eindhoven ook het Belgisch Kampioenschap Marathon gehouden werd, was ze met een tijd van 2.42:13 de snelse Belgische vrouw. Van Proeyen zal onder andere concurrentie krijgen van Ellen Osselaer.

Het volledig veld van deelnemers aan het Belgisch Kampioenschap Marathon is te bekijken op de website van de Belgische Atletiekfederatie.

Europees Politie Kampioenschap Marathon

Zo’n 150 hardlopers die werkzaam zijn bij de politie doen mee aan het Europees Politie Kampioenschap Marathon. Deze deelnemers zijn uit heel Europa afkomstig waaronder een delegatie uit Nederland.

Live uitzending

De ASML Marathon Eindhoven zal uitgezonden worden op Omroep Brabant. De start is om 10.00 uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol komt zondag 7 juli naar de FBK Games in Hengelo. De 24-jarige Amersfoortse loopt minder dan vier weken voor het begin van de Olympische Spelen in Parijs dus nog één keer in eigen land, in het Fanny Blankers-Koenstadion. Bol loopt er de...

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Vanaf vandaag kunnen alle hardlopers zich inschrijven voor de 19e editie van Maastrichts Mooiste. Afgelopen jaar trotseerden de deelnemers bochtencombinatie Slavante tijdens de 10 km en ontdekten zij de binnenstad tijdens de 5 km. Op zondag 9 juni...

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen en Jasmijn Lau zijn de bekendste deelnemers aan de Seven Hills Record Run op zaterdag 20 april. Bij deze race over 5 kilometer op een snel parcours in het Goffertpark gaan ze op jacht naar nieuwe persoonlijke en nationale records....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest