Primeur bij Amsterdam Marathon: live-uitzending met real-time runners data van start tot finish

door 12 okt, 2022Evenementen1 reactie

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 16 oktober live te volgen bij NOS Studio Sport. Aan de uitzending van de elitewedstrijd en het NK marathon wordt een unieke technologische innovatie toegevoegd: dankzij speciaal ontworpen RunPuck software kan van start tot finish de real-time prestaties van topatleten doorlopend worden gevolgd. RunPuck genereert specifieke hardloopdata voor individuele atleten en is een ontwikkeling die nog niet eerder binnen de marathonsport is vertoond. Dankzij een samenwerking met Sportorganisatie Le Champion en titelsponsor TCS wordt RunPuck tijdens de TCS Amsterdam Marathon voor het eerst officieel ingezet.

Amsterda

De start van de 46e editie van de TCS Amsterdam Marathon is zondag om 9.00 uur in het Olympisch Stadion. De uitzending van NOS Studio Sport begint vanaf 8.50 uur en zal dit jaar voor de kijker extra interessant worden. Met de data vanuit RunPuck worden de volgers thuis meegenomen in het ‘wie, wat, waar’ van de elitewedstrijd en het NK marathon. Zo kan tijdens de tv-registratie de afgelegde afstand, loopsnelheid, verwachte finishtijd en positie van de lopers veel vaker en dus op belangrijke momenten in beeld worden getoond. Voorheen kon deze data alleen worden getoond op vastgestelde km-punten door middel van een chipmat. RunPuck geeft de kijker nu meer informatie en vult het gat waar de tv-camera’s soms niet tegelijk kunnen zijn.

Race director René Wit is enorm trots met de primeur tijdens de TCS Amsterdam Marathon: “Voor onze World Athletics Platinum Label marathon is het doorvoeren van technologische ontwikkelingen één van onze belangrijkste speerpunten. Met de live data van RunPuck kunnen we een nieuwe dimensie toevoegen aan de uitzending. Het is het begin van een nieuwe stap voorwaarts, waarbij we hopen dat hierna ook andere marathons over de hele wereld zullen volgen“.

RunPuck is ontwikkeld door Global Sports Communication, het sportmanagementbureau van Jos Hermens. “Ons doel is om met de innovatieve technologie van RunPuck een sterkere band te creëren tussen de race en het tv-publiek. We willen onze kijkers betrekken bij real-time data gestuurde inzichten, zodat de kijkers een beter inzicht krijgen in het speelveld en meer plezier beleven aan de wedstrijd. Om in de woorden te blijven van World Athletics President Sebastian Coe: You need to create a connection, and the key connection is understanding.”, aldus Hermens.

Als voorloper op het gebied van technologische ontwikkeling en titelsponsor van de TCS Amsterdam Marathon, is Tata Consultancy Services aangesloten als partner bij deze primeur. Ashish Babu, CMO for Europe & UK, TCS: “Als titelsponsor hebben we altijd geprobeerd om relevante technologie en innovatieve partners samen te brengen om de ervaring voor lopers en toeschouwers te verrijken. Dit varieerde van onze officiële TCS Amsterdam Marathon Race-app, tot een virtuele marathon met 3D-sound experience tijdens Covid en, meer recentelijk, de ReScore app die helpt de duurzaamheid van het evenement bij te houden. Dit jaar zijn we enorm trots met de wereldwijde primeur die real-time data live op televisie laat zien. Hierdoor zal kijken naar de wedstrijd nog leuker worden en de hardloopsport blijvend veranderen.”

Internationale live-uitzending

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 16 oktober niet alleen in Nederland te volgen, maar ook buiten de landsgrenzen in alle continenten van de wereld. De uitzending is in maar liefst 190 landen live bij onder andere Europsport, SuperSport, ESPN Sur en Eurosport Asia.

Meer informatie over het evenement: www.tcsamsterdammarathon.nl.

1 Reactie

  1. Chris

    We hopen op een schitterend race, waarin we deze nieuwe sportinnovatie kunnen laten zien en de kijkers een betere kijkbeleving te geven.

    Ook hopen we de reporters beter van data te kunnen voorzien waarmee ook het stuk “StoryTelling” aantrekkelijker wordt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops
Yoga voor hardlopers

Lees ook

Deelnemerslimiet Egmond Halve Marathon bereikt

Deelnemerslimiet Egmond Halve Marathon bereikt

De belangstelling voor de NN Egmond Halve Marathon, op zondag 14 januari, is dit jaar enorm groot. Ruim een maand voor de start van de 49e editie zijn alle 13.500 startbewijzen voor de halve marathon vergeven. Niet eerder werd de deelnemerslimiet,...

Pin It on Pinterest

%d bloggers liken dit: