Topatleten Amsterdam Marathon op jacht naar  snelle tijden en Nederlandse titels

door 13 okt, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Vandaag zijn in het Vondelpark de topatleten van de TCS Amsterdam Marathon gepresenteerd tijdens de persconferentie bij VondelCS. Er gaat zondag een sterke groep van start, met onder andere Cybrian Kotut en Lemi Berhanu. Khalid Choukoud gaf zijn ‘alles of niets’ tactiek bloot in gevecht om de Nederlandse titel met Richard Douma. Voor de Ethiopische Genzebe Dibaba komt een droom in vervulling: één van de grootste hardloopsters aller tijden maakt haar debuut op de klassieke afstand. Net als haar landgenote Almaz Ayana.

Topatleten persconferentie Amsterdam Marathon

Op de lederen bank gaf Valentijn Trouw van Global Sports Communication het woord aan Cybrian Kotut. De Keniaanse atleet die de marathon van Hamburg, Firenze en Parijs won is er helemaal klaar voor. “Mijn voorbereiding was perfect en mijn lichaam voelt goed”, vertelt de 30-jarige atleet, die een persoonlijk record van 2.04.47 heeft. Ook zijn Ethiopische opponent Lemi Berhanu, met een persoonlijk record van 2.04.33, heeft zin in zondag: “Ik hoop op een snelle race.”

Trouw licht toe dat er opnieuw een mooie en brede groep met een hoog niveau van start gaat bij de marathon, die is bekroond met het World Athletics Platinum Label. “Als de wind nog een beetje gaat liggen, ziet het er goed uit voor snelle tijden. De verwachting is dat op de route naar Ouderkerk aan de Amstel, tussen 15 en 20 km, wat tijd verloren gaat worden. De kracht is dan dat we op de terugweg tijd terugwinnen en door de brede groep komen er automatisch mooie tijden op de klok”, aldus de atletenmanager. Het parcoursrecord staat op 2.03.39 (Tamirat Tola (Eth) 2021).

Bij de vrouwen wordt uitgekeken naar het debuut van zowel Genzebe Dibaba als Almaz Ayana. Twee Ethiopische vrouwen die zeer indrukwekkende prestaties hebben verricht. Zo is Dibaba de wereldrecordhoudster op de 1500 meter. En werd Ayana Olympisch kampioen op de 10.000 meter in 2016 in Rio de Janeiro. Dibaba geeft met een bescheiden glimlach aan dat haar droom om een marathon te lopen zondag in vervulling gaat. “Ik ga voor een goede tijd en een goede positie.” Ayana voegt toe dat ze hetzelfde gevoel heeft als Dibaba. “Ik ga het goed doen.”

Nederlands kampioenschap

Khalid Choukoud draait er niet omheen: “Ik ga voor alles of niets.” De marathonloper weet uit ervaring dat hij voorzichtig start en tijd wint in het tweede gedeelte. Hij kent het parcours van Amsterdam uitstekend en gaat het nu anders aanpakken. “Ik heb niets te verliezen”, vertelt hij overtuigend. Voor Richard Douma is het zijn tweede marathon. “Ik heb veel lange duurlopen gedaan en dat geeft me veel vertrouwen”, vertelt Douma over zijn voorbereiding. Ook hij heeft niets te verliezen. “Ik ga gewoon mee en lekker racen. Dan zien we het wel.”

Bij de vrouwen zullen de medailles bij het Nederlands kampioenschap onder andere verdeeld worden onder Jacelyn Gruppen en Eva van Zoonen. Gruppen: “Ik wil een goede race lopen. Als ik de laatste kilometers goed doorkom, dan ga ik strijden om de medailles.” Van Zoonen stond vorig jaar al op het erepodium met een derde plaats en vond dat een geweldige ervaring. “Ik heb een goede voorbereiding gehad en heb er heel veel zin in.”

TV uitzending met live data van start tot finish 

De start van de TCS Amsterdam Marathon, georganiseerd door Sportorganisatie Le Champion, is zondag om 9.00 uur in het Olympisch Stadion. De wedstrijd is live te volgen op NOS Studio Sport, via de NOS-app en via een livestream op www.tcsamsterdammarathon.nl. Aan de uitzending van de elitewedstrijd en het NK marathon wordt een unieke technologische innovatie toegevoegd: dankzij speciaal ontworpen RunPuck software kan van start tot finish de real-time prestaties van topatleten doorlopend worden gevolgd. RunPuck genereert specifieke hardloopdata voor individuele atleten en is een ontwikkeling die nog niet eerder binnen de marathonsport is vertoond.

De TCS Amsterdam Marathon is op zondag 16 oktober niet alleen in Nederland te volgen, maar ook buiten de landsgrenzen in alle continenten van de wereld. De uitzending is in maar liefst 190 landen live bij onder andere Europsport, Discovery+, SuperSport, ESPN Sur en Eurosport Asia.

Meer informatie over het evenement: www.tcsamsterdammarathon.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 4

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met Tasa Jiya Die uitkomt op de 200 meter en Noah Baltus op de 1.500 meter. Ook staan Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt aan de start van de 400 meter horden. Bekijk je het schema via je telefoon?...

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Op 16 juni 2024 was Almere weer het decor voor de Yanmar Almere City Run. Tijdens deze 13e editie stonden ruim 2.400 deelnemers aan de start. Het wisselvallige weer kon de pret niet drukken bij zowel deelnemers als toeschouwers. De Esplanade werd...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!