Verklaring Atletiekunie publicatie NRC en Trouw over gebruik stimulerende middelen

door 21 okt, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Gisteren heeft de Atletiekunie op haar website gereageerd op de publicatie van NRC en Trouw over het aanzetten tot gebruik van stimulerende middelen die op de dopinglijst staan. Hieronder de tekst wat op de website van de Atletiekunie staat.

“Op 7/8 oktober is er door NRC en Trouw een artikel gepubliceerd over ‘de keerzijde van de Nederlandse topsportsuccessen in de atletiek’. De Atletiekunie wijst ieder gebruik van of aanzetten tot gebruik van stimulerende middelen op de dopinglijst resoluut af. In dit artikel wordt -met ondersteunende quotes van betrokken atleten- gesuggereerd dat hoofdcoach Charles van Commenée atleten zou hebben aangezet tot het gebruik van een middel dat (wetenschappelijk onbewezen) prestatie bevorderend zou zijn. Nader onderzoek door de Atletiekunie, in afstemming met de Doping Autoriteit, heeft uitgewezen dat iedere fundamentele grondslag voor een dergelijke beschuldiging ontbreekt.”

“De Atletiekunie wil benadrukken dat voormalig hoofdcoach Charles van Commenée op het gebied van dopingregelgeving integer heeft gehandeld, er nooit dopingsignalen of -meldingen in relatie tot zijn persoon zijn binnengekomen en dat de ‘geciteerde’ atleten onbedoeld zijn betrokken in een onjuiste weergave. Het stelt de sport met alle stakeholders en specifiek de atleten en hun geweldige prestaties onterecht in een negatieve context.”

Toekomstbestendig prestatief topsportklimaat

“De Atletiekunie vervolgt met vertrouwen het vorig jaar ingeslagen traject naar een toekomstbestendig prestatief topsportklimaat. Iedere atleet die door omgangsvormen wordt beschadigd, is er één te veel. De aan de Atletiekunie verbonden coaches en atleten worden hierbij ondersteund door externe deskundigen, met als doel een transparante omgeving te creëren waarin ieder individu zich persoonlijk kan en mag ontwikkelen, fatsoenlijke en maatschappelijke omgangsnormen de basis vormen én waarin we elkaar kunnen en mogen aanspreken. Als bond zijn we ons bewust van onze rol en maatschappelijke voorbeeldfunctie: daarin willen we ons verbeteren.”


Veilig en Vertrouwd Sporten

Is er bij jou op de club iets aan de hand? Of in je directe omgeving? Heb je een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt en heb je behoefte aan een gesprek? Dat kan! Wij zijn er voor jou. Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan, of je twijfelt of bepaald gedrag oké is: praat erover of meld het, altijd!

Ik wil iets melden

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!