Winst Rogers Kibet en Beatrice Chepkoech bij 37e Zevenheuvelenloop

door 20 nov, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

SportSport
Rogers Kibet wint Zevenheuvelenloop 2022

Rogers Kibet en Beatrice Chepkoech hebben de 37e NN Zevenheuvelenloop gewonnen. Richard Douma was de snelste Nederlander vlak voor Mike Foppen. Diane van Es was de snelste Nederlandse loopster. De duizenden deelnemers trotseerden ijskoud herfstweer in een decor van gekleurde bladeren. Voor het eerst werden bij de NN Zevenheuvelenloop geen bekertjes meer gebruikt bij de drankposten. In plaats daarvan kregen de lopers 35.000 Ooho’s aangereikt. Het NK Running Blind en op zaterdag de race voor kinderen van de St. Maartenschool zorgden voor een divers programma. 

Net geen Nederlands record

Bij de mannen ontstond al snel een kopgroep met daarin ook Mike Foppen en NN Running Team atleet Richard Douma. De groep van ruim tien atleten bleef bij elkaar tot de Zevenheuvelenweg. Hier zette Rogers Kibet aan en kwam solo aan de leiding. Beide Nederlanders moesten vanaf halverwege steeds meer tijd toegeven op de 19-jarige Oegandees. Kibet denderde alleen door en kwam na 42:08 winnend over de finish. Tweede werd Nibret Melak (42:43) en derde werd NN Running Team atleet Abel Sikowo (42:58). Douma (43:18) en Foppen (43:21) volgenden als zevende en achtste, waarbij NN Running Team atleet Douma het Nederlands record op vijf seconden mistte. Khalid Choukoud eindigde als derde Nederlander in 43:25.

Beatrice Chepkoech Wint Zevenheuvelenloop 2022

Winst voor wereldrecordhoudster steeple chase

In het sterke vrouwenveld liet Beatrice Chepkoech al vroeg in de wedstrijd zien voor de winst te gaan. Ze liep na twee kilometer weg bij haar concurrente Evaline Chirchir. De wereldrecordhoudster steeple chase bouwde een voorsprong op van 20 seconden op haar Keniaanse landgenote, maar vanaf negen kilometer liep Chirchir snel in op Chepkoech. De wereldkampioen steeple van 2019 wist de NN Running Team atlete in de eindsprint toch nog net achter zich te laten. Ze finishte in 47:18, Chirchir finishte als tweede in 47:21. Haar teamgenote Stella Chesang werd derde in 47:37.

Nederlandse vrouwen

Diane van Es was een klasse apart bij de Nederlandse vrouwen. Met een paar laatste kilometers net boven de drie minuten per kilometer stormde ze als eerste Nederlandse over de finish in 47:57. Maureen Koster kon haar teamgenote lang bijbenen, maar moest in de tweede helft toch veel toegeven. Jill Holterman haalde Koster nog in en werd tweede Nederlandse in 49:09. Koster eindigde als derde Nederlandse in 49:21.

Veel aandacht voor duurzaamheid

Ook bij deze editie van de NN Zevenheuvelenloop werden weer stappen voorwaarts gezet op gebied van verduurzaming. Alle bekertjes bij de drankposten zijn vervangen voor Ooho’s. De 35.000 drankzakjes gemaakt van zeewier en gevuld met water en Iso-Lemon sportdrank van AA Drink waren beschikbaar bij beide drankposten. Aan de finish werd deelnemers gevraagd om hun startnummer en lege statiegeldflesje in te leveren voor recycling. Rondom start en finish en op het parcours werden alleen nog accu’s opgeladen met groene stroom gebruikt.

Bijzonder was de start van het Nederlands kampioenschap Running Blind voor visueel beperkte hardlopers. Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn schoot de deelnemers weg vanaf de Groesbeekseweg. Alle deelnemers werden begeleid door een buddy. Bij de vrouwen was het duo Johanny Gelens met buddy voormalig topatleet Michel Butter het snelste (1:10:51). Tim Tadema met buddy Frank Eikenaar werden Nederlands kampioen bij de mannen (1:07.13). Het winnende duo ontving een wisseltrofee uit handen van Erben Wennemars. 

De Dustin Bedrijvenloop werd gewonnen door het team van de Politie. Tweede werd het team van Van Lanschot Kempen en derde het team van 11 Luchtmobiele Brigade.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum verpulvert parcoursrecord Londen Marathon

Kelvin Kiptum wint Londen Marathon. Foto: Bob Martin voor London Marathon Events Kelvin Kiptum heeft vandaag in Londen een nieuw parcoursrecord gelopen op de Marathon. De Keniaan was dicht bij de tijd van Kipchoge’s wereldrecord uit 2019. Kiptum...

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Geslaagde jubileumeditie Meppel City Run

Zondag 4 juni was het eindelijk zover; de jubileumeditie van de Scania Meppel City Run. Na maanden van voorbereiding stonden meer dan 150 vrijwilligers klaar om er een geweldige editie van te maken. Het stralende weer zorgde voor blije gezichten en...

Pin It on Pinterest