Publiekslieveling Bashir Abdi in 42ste Marathon Rotterdam opnieuw op recordjacht

door 6 dec, 2022Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Bashir Abdi tijdensRotterdam Marathon 2021.
Rotterdam Marathon 2021. Foto: Pim Ras

Bashir Abdi keert met grootse plannen terug naar de NN Marathon Rotterdam. De Belgische toploper heeft de ambitie om op zondag 16 april 2023 het Europese record, dat hij vorig jaar op de Coolsingel met 2.03.36 op zijn naam zette, verder aan te scherpen. Abdi is ervan overtuigd dat zijn favoriete marathon hem vanwege ‘het snelle parcours, het uitbundige publiek en de voortreffelijke organisatie’ de beste mogelijkheden biedt.

Abdi (33) is toe aan zijn negende marathon, zijn vierde in Rotterdam. De geboren Somaliër greep zowel bij de WK atletiek in Eugene, dit jaar, als tijdens de Olympische Spelen in Japan (2021) de bronzen medaille. Ook in de marathon van Londen finishte hij in oktober als derde.

In april eindigde Bashir Abdi bij de NN Marathon Rotterdam als vierde, nadat hij zijn boezemvriend Abdi Nageeye behulpzaam was geweest in diens geslaagde jacht op de zege en het Nederlands record (2.04.56). Nageeye op zijn beurt had een jaar eerder Abdi tijdens een bloedstollende apotheose in Sapporo op inspirerende wijze meegesleept naar het olympische erepodium, waarop hij zelf als tweede schitterde.

Abdi, woonachtig in Gent, debuteerde in 2018 tijdens de NN Marathon Rotterdam ondanks een valpartij als achtste in 2.10.46. De beste herinneringen bewaart hij aan zijn droomrace in 2021, toen de ‘held van de Coolsingel’ triomfeerde in een Europees record van 2.03.36, tevens parcoursrecord en de snelste tijd ooit in Nederland gelopen.

,,In Rotterdam viel alles op de juiste plaats: perfect marathonweer, perfecte hazen, perfecte organisatie en dicht bij huis. Ik heb verschillende topmarathons gelopen, zoals in Chicago, New York, Tokio en Londen, maar de sfeer van Rotterdam vind je nergens anders ter wereld. Niet normaal! De mensen zijn er gek van de marathon. Het motto van de NN Marathon Rotterdam – ‘#DeMooiste’ – klopt helemaal,’’ vertelde Abdi eerder aan het magazine RunningNL.

Abdi geldt bij de NN Marathon Rotterdam als een publiekslieveling. Na zijn recordrace kuste hij het ‘heilige’ asfalt van de Coolsingel en sprak het publiek enthousiast toe met de woorden ‘dank je wel, Rotterdam’. ,,Ik heb van deze race genoten. Iedereen riep mijn naam. Kippenvel! Rotterdam is voor mij dé marathon, mijn thuismarathon,’’ zei hij na zijn sprookjesachtige triomf.

Bashir Abdi tijdens Rotterdam Marathon 2021.
Rotterdam Marathon 2021. Foto: Pim Ras

Namens de organisatie, Mario Kadiks, tijdelijk teruggekeerd als organisator na het vertrek van zijn opvolger Remco Barbier: ,,Wij zullen er weer alles aan doen om Bashir Abdi optimale voorwaarden te bieden voor een snelle race. Dat doen we vanzelfsprekend ook voor alle andere toplopers en recreatieve deelnemers, in het bijzonder de deelnemers aan de bij ons teruggekeerde Nederlandse kampioenschappen. Na de grote successen van de afgelopen jaren belooft de 42ste editie van de NN Marathon Rotterdam opnieuw gedenkwaardig te worden.’’

De acht marathons van Bashir Abdi:

2018  NN Marathon Rotterdam            2.10.46 (8ste)

2019  Londen                                       2.07.03 (7de, Belgisch record)

2020  Chicago                                      2.06.14 (5de, Belgisch record)

2020  Tokio                                           2.04.49 (2de, Belgisch record)

2021  Olympische Spelen Tokio           2.10.00 (3de)

2021  NN Marathon Rotterdam            2.03.36 (1ste, Europees record)

2022  NN Marathon Rotterdam            2.05.23 (4de)

2022  WK in Eugene                            2.06.48 (3de)

2022  Londen                                       2.05.19 (3de)

Inschrijven

Het marathonweekend begint op zaterdag 15 april met de Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 16 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de ¼ Marathon. De start van de marathon is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur. Voor alle onderdelen geldt een gelimiteerd aantal deelnemers. Inschrijven is mogelijk via www.nnmarathonrotterdam.nl.

KWF – Ren tegen kanker

De NN Marathon Rotterdam steunt ook deze editie KWF Kankerbestrijding. Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat is het doel van KWF Kankerbestrijding. De deelnemers kunnen het verschil maken door bij inschrijving een donatie te doen en/of een actiepagina aan te maken bij KWF.

Deze editie komen de donaties ten goede aan de brug die gebouwd gaat worden tussen het Erasmus MC en het Daniel den Hoed-familiehuis.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!