Hardloopfenomeen Nienke Brinkman aan start van Egmond Halve Marathon

door 24 dec, 2022Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Sportorganisatie Le Champion heeft voor de 48e editie van de NN Egmond Halve Marathon de hardloopsensatie van dit moment vastgelegd. Nienke Brinkman loopt op zondag 8 januari de legendarische halve marathon in Egmond aan Zee. De Nederlands recordhoudster op de marathon én winnares van een bronzen medaille op het EK marathon gaat op het uitdagende parcours strijden voor een plek op het podium. Daarnaast hebben Jill Holterman, Bo Ummels en Andrea Deelstra hun deelname aan de winterklassieker toegezegd.

De NN Egmond Halve Marathon staat bekend om de strijd tussen de Nederlandse atleten en de buitenlandse toplopers. Dat de Nederlanders in Egmond niet kansloos zijn, heeft alles te maken met het unieke en zware karakter van deze halve marathon. Gaat het Nienke Brinkman lukken om, sinds de laatste keer in 1999 (Irma Heeren), als Nederlandse dame de winst te pakken? Aan de vorm van de 29-jarige atlete zal het in ieder geval niet liggen. De rising star zette zichzelf het afgelopen jaar op de kaart toen ze tijdens de NN Marathon Rotterdam 2022 als tweede finishte en een nationaal record van 2.22.51 liep.

Daarmee verbrak Brinkman het Nederlandse record van Lornah Kiplagat dat al negentien jaar stond. Haar sterke vorm wist de 29-jarige atlete het hele jaar door te trekken. Bij het EK atletiek in München kwam Brinkman als derde over de finish in de marathon (2.28.52), ondanks de maagpijn waar ze mee kampte. En alsof dat niet genoeg was, won de Nederlandse, woonachtig in Zwitserland, ook nog eens de Golden Trail World Series. Kortom, Brinkman is degene om in de gaten te houden in Egmond.

Jill Holterman

Jill Holterman stond al drie keer eerder aan de start van de NN Egmond Halve Marathon, die in haar achtertuin plaatsvindt. Haar snelste tijd noteerde ze in 2018: 1.15.21. Eerder dit jaar kwam Holterman in een tijd van 32.37 als zesde over de streep bij de Meta Time Trials 10 km in Spanje. Op het EK marathon afgelopen zomer in München bereikte ze als 21e de finish in 2.31.22.

Bo Ummels

Bo Ummels boekte de afgelopen jaren veel progressie met een aantal PR’s op afstanden tussen de 10.000 meter en de halve marathon. Daarnaast maakte Ummels in 2019 bij de TCS Amsterdam Marathon een indrukwekkend debuut op de klassieke afstand: ze liet een tijd van 2.32.34 noteren en werd daarmee Nederlands kampioene. Op het EK marathon kwam ze niet goed uit de verf, ze eindigde op de laatste plaats in 3.00.56. Hopelijk kan ze in Egmond haar goede vorm weer terugvinden.

Andrea Deelstra

Marathonloopster Andrea Deelstra presteert het beste onder koele omstandigheden. Het is dus geen toeval dat de NN Egmond Halve Marathon vrijwel elk jaar deel uitmaakt van haar winterprogramma. In 2021 werd Deelstra nog eerste in de Fürstenfeld Half Marathon met een tijd van 1.13.10. Dat is ook meteen de beste tijd die de Nederlandse op de halve marathon heeft staan.

Live uitzending

De NN Egmond Halve Marathon gaat vanaf 12.16 uur van de start met de vrouwen. Om 12.25 uur klinkt het startschot op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee voor het mannenveld. De wedstrijd wordt vanaf 12.00 uur live uitgezonden door NH Sport.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol naar FBK Games 2024

Femke Bol komt zondag 7 juli naar de FBK Games in Hengelo. De 24-jarige Amersfoortse loopt minder dan vier weken voor het begin van de Olympische Spelen in Parijs dus nog één keer in eigen land, in het Fanny Blankers-Koenstadion. Bol loopt er de...

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Inschrijving Maastrichts Mooiste geopend

Vanaf vandaag kunnen alle hardlopers zich inschrijven voor de 19e editie van Maastrichts Mooiste. Afgelopen jaar trotseerden de deelnemers bochtencombinatie Slavante tijdens de 10 km en ontdekten zij de binnenstad tijdens de 5 km. Op zondag 9 juni...

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen blikvanger bij Seven Hills Record Run

Mike Foppen en Jasmijn Lau zijn de bekendste deelnemers aan de Seven Hills Record Run op zaterdag 20 april. Bij deze race over 5 kilometer op een snel parcours in het Goffertpark gaan ze op jacht naar nieuwe persoonlijke en nationale records....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest