Topatleten blikken vooruit op strijd tegen de elementen in Egmond

door 6 jan, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
Persconferentie GP Groot Egmond-Pier-Egmond en NN Egmond Halve Marathon
Persconferentie GP Groot Egmond-Pier-Egmond en NN Egmond Halve Marathon. Foto: Habrofotografie, Hans Brouwers

Tijdens de persconferentie in Strandhotel Golfzang in Egmond aan Zee werd vandaag vooruitgekeken naar de 22e editie van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond en de 48e NN Egmond Halve Marathon. Ivar Slik en Tessa Neefjes vertelden hoe zij ervoor staan voor de strandrace van morgen en Khalid Choukoud, Björn Koreman en Nienke Brinkman spraken hun verwachtingen uit voor de halve marathon op zondag.

Voor komend weekend zullen de weersomstandigheden weer een belangrijke rol spelen voor de duizenden fietsers en hardlopers. Er wordt aardig wat wind voorspeld. Op zaterdag windkracht 4 tot 5 uit het zuiden en zondag waait het wat harder met vlagen tot windkracht 7 en is het iets natter. Alle ingrediënten voor een enerverende wedstrijd en een prachtige strijd tegen de elementen.

NN Egmond Halve Marathon

Een dag later klinkt om 12.16 uur het startschot van de NN Egmond Halve Marathon, waar in totaal 15.000 hardlopers aan meedoen. De vrouwen bijten het spits af met een voorsprong van 9 minuten en 17 seconden op de mannen. Het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen. De man of vrouw die het eerste over de finish komt op de Boulevard Noord, wint een extra prijs.

De grootste kanshebster om de mannen voor te blijven is Nienke Brinkman, de Nederlands recordhoudster op de marathon. Brinkman wordt gezien als de hardloopsensatie van dit moment en staat dit weekend voor het eerst in Egmond aan de start: “Ik heb alle verhalen over het strand en de wind gehoord, dus ik was niet van plan om aan kop te gaan rammen.” Ervaren ‘Egmond’ lopers Khalid Choukoud en Björn Koreman weten als geen ander dat dit de beste strategie is. Choukoud: “Dit is een van de leukste wedstrijden om te lopen, je richt je niet echt op een tijd, maar op een goede klassering. Het gevecht met het strand en de duinen, dat is toch heel anders dan dat je een snelle wedstrijd loopt”. Koreman is benieuwd hoe zijn vorm is aan het begin van dit nieuwe jaar: Vorige week zaterdag liep ik nog een 10 km in Madrid als test voor komende zondag. De vorm is goed genoeg om mee te gaan strijden in de kop van de wedstrijd”.

Brinkman krijgt voor het damespodium concurrentie van Jill Holterman, Bo Ummels en Andrea Deelstra. Voor het mannenveld heeft organisator Le Champion verder Stan Niesten, Ronald Schröer, Gianluca Assorgia en Lucas Nieuweboer vastgelegd. Vanuit België komen de broers Soufiane en Lahsene Bouchikhi in actie.

GP Groot Egmond-Pier-Egmond

Voor Ivar Slik, woonachtig in Bergen, is de GP Groot Egmond-Pier-Egmond een thuiswedstrijd. Al meerdere keren stond hij aan de start van de strandrace met als beste resultaat een derde plek in 2019. De wegrenner stapte het afgelopen jaar met succes over naar het gravelracen: “Afgelopen zomer wist ik als eerste niet-Amerikaan het Unbound Gravel event in Amerika te winnen. En nu is mijn volgende doel winst bij Egmond-Pier-Egmond, want die ontbreekt nog op mijn palmares.” Slik hoopt dat de wedstrijd morgen vooral uitdagend is: “Het strand kan voor mij niet zwaar genoeg zijn en ik heb met name getraind op een lange eindsprint, mocht het uiteindelijk wel op het laatste stuk aankomen.”

Titelverdedigster Tessa Neefjes verwacht met de diverse fietsspecialisten bij de dames een spannende battle. “Iedereen heeft zijn eigen kracht. Tot het keerpunt zal het een saaie wedstrijd worden, maar daarna zal het helemaal losgaan.” Over haar eigen kracht vertelt de 26-jarige Europees kampioen bij het strandracen het volgende: “Ik ben meer een diesel en als ik op gang ben, heb ik een goede sprint in de benen”. Neefjes hoopt morgen een plek op het podium te kunnen bemachtigen, samen met vriendin en trainingsmaatje Eva Buurman.

De GP Groot Egmond-Pier-Egmond heeft verder de ervaren strandrijders Timothy Dupont (winnaar 2016 en 2019), Jasper Ockeloen (winnaar 2018) en de Nederlands kampioenen op de weg, Pascal Eenkhoorn en Riejanne Markus, aan de start staan.

Live te volgen

De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. Beide evenementen zijn daarnaast op de radio en TV live te volgen via de regionale zender RTV 80. Op zondagavond is tenslotte een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon te zien bij NOS Studio Sport.

Onthulling beeld Joop Smit

Ter gelegenheid van 50 jaar Egmond Halve Marathon (1973 – 2023) vond na de persconferentie de onthulling plaats van een beeld van Joop Smit. Smit won op 11 maart 1973 de allereerste eerste editie van het evenement. Het bronzen beeld, gemaakt door Fabio Pravisan, heeft een prominente plek gekregen op de Boulevard Noord en werd onthuld in het bijzijn van Martine Smit, de weduwe van Joop Smit, en Cees Lansbergen, grondlegger van de NN Egmond Halve Marathon. Wethouder Ernest Briët was tevens aanwezig tijdens het bijzondere moment. Het beeld is geschonken door Sportorganisatie Le Champion, dorpsbelangenvereniging Egmond ‘Parel aan Zee’, de gemeente Bergen en Hotel Zuiderduin.

Onthulling beeld Joop Smit
Onthulling beeld Joop Smit. Foto: Habrofotografie, Hans Brouwers

Kijk voor meer informatie over de evenementen op www.gpgrootegmondpieregmond.nl en www.nnegmondhalvemarathon.nl.     

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 4

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met Tasa Jiya Die uitkomt op de 200 meter en Noah Baltus op de 1.500 meter. Ook staan Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt aan de start van de 400 meter horden. Bekijk je het schema via je telefoon?...

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Op 16 juni 2024 was Almere weer het decor voor de Yanmar Almere City Run. Tijdens deze 13e editie stonden ruim 2.400 deelnemers aan de start. Het wisselvallige weer kon de pret niet drukken bij zowel deelnemers als toeschouwers. De Esplanade werd...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!