Soufiane Bouchikhi en Nienke Brinkman winnen winterklassieker Egmond Halve Marathon

door 8 jan, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het eerste grote loopevenement van het nieuwe jaar, de NN Egmond Halve Marathon, werd gewonnen door Soufiane Bouchikhi. De Belg zegevierde in een winderig Egmond aan Zee in een tijd van 1.07.33. Nienke Brinkman maakte vandaag haar favorietenrol waar. Ze legde de uitdagende halve marathon over het strand en door de duinen als snelste af in 1.18.24. Tom Hendrikse noteerde de tijd voor beste Nederlander bij de mannen (1.08.19).

Soufiane Bouchikhi Tijdens Egmond Halve Marathon 2023

Belgische winnaarSoufiane Bouchikhi en Nienke Brinkman winnen winterklassieker Egmond Halve Marathon

De strijd om de ereplaatsen werd dit jaar uitgevochten onder redelijk milde weersomstandigheden. De wedstrijd ging van start met droog zonnig weer, het was vooral de wind die een hoofdrol speelde in het eerste deel van de wedstrijd. De tegenwind op een zwaar strand resulteerde in een zeer grote kopgroep en een tactisch spel voor de beste positie in de groep.

De wedstrijd begon pas echt nadat in Castricum aan Zee het strand werd verlaten. Khalid Choukoud weet als eerste kort te versnellen op de smalle duinpaden, maar al snel neemt Soufiane Bouchikhi de koppositie over. Vanaf dat moment ging de turbo aan en liep hij solo richting de finish. Bouchikhi na zijn overwinning: “Dit voelt super, de tijd telt niet vandaag. Het was heel zwaar op het strand, we liepen echt heel traag, maar op de terugweg kon ik in mijn eigen tempo de wedstrijd hard maken”. Khalid Choukoud eindigde na Tom Hendrikse 1 seconde later op de derde plaats in 1.08.20.

Na afloop was hij teleurgesteld, maar realistisch over de einduitslag: “Ik wilde vandaag heel graag winnen, maar Soufiane was gewoon beter vandaag. Hij is de verdiende winnaar”. Björn Koreman was na afloop wel tevreden over zijn vierde plaats: “Mijn benen voelden super goed en ik had de hele wedstrijd genoeg energie over om te blijven pushen. Misschien had er wel meer in gezeten, maar dit is in mijn beste klassering tot nu toe in Egmond”.

Nienke Brinkman tijdens Egmond Halve Marathon 2023.

Succesvol debuut Brinkman 

De laatste keer dat er bij de winterklassieker een Nederlandse dame op het hoogste schavot stond, was in 1999 (Irma Heeren). Met hardloopfenomeen Nienke Brinkman aan de start waren dan ook alle ogen op haar gericht. Ze liep vandaag haar eigen wedstrijd en liet zich niet van haar stuk brengen door Andrea Deelstra, die na de eerste kilometers op het strand al de koppositie pakte. Ook Anne Luijten waagde de gok en liep een aantal kilometers op de tweede positie. Brinkman had haar energie gespaard voor de terugweg en dat bleek uiteindelijk de beste strategie, na 17 km haalde ze de twee dames met gemak in. De debutante in Egmond was na afloop erg blij met haar eerste plek: “Ik had dit niet verwacht, maar ik had vandaag wel echt de vechterslust om voor de overwinning te gaan”. Jill Holterman kon lange tijd met Brinkman meekomen, maar verstapte zich heel ongelukkig rond het 16 km-punt en moest helaas uitstappen. Deelstra finishte als tweede in 1.19.42 en Jennifer Gulikers pakte de positie van derde Nederlandse vrouw in 1.20.47.

Publiek in groten getale langs het parcours

In totaal genoten 15.000 deelnemers van de schitterende kilometers over het strand en door de duinen van Egmond aan Zee. Het goede weer zorgde er voor dat het publiek in groten getale langs de kant de lopers stond aan te moedigen. Le Champion kijkt met een zeer goed gevoel terug op deze prachtige editie. Volgend jaar vindt de NN Egmond Halve Marathon plaats op zondag 14 januari 2024.

Overige uitslagen

Combiklassement mannen

Plaats            Naam                                   EPE               EHM               Totaal

1                    Menno Munster                    01:06:14         01:13:31         02:19:44

2                    Yennick Wolthuizen              01:06:13         01:16:07         02:22:19

3                    Wouter Dijkshoorn                01:07:17         01:16:03         02:23:19

Combiklassement vrouwen

Plaats            Naam                                    EPE                 EHM              Totaal

1                     Mariëlle Trouwborst             01:16:08         01:27:27         02:43:34

2                     Dieuwertje Bax                    01:22:18         01:24:59         02:47:16

3                     Trudy Veenstra                    01:20:08         01:27:34         02:47:42

Beste Egmonders halve marathon mannen

Plaats             Naam                                    Woonplaats                           Eindtijd

1                     Henk Verdonk                       Egmond-Binnen                    01:17:41

2                     Roy Frinking                          Egmond-Binnen                    01:18:04

3                     Sietse Van der Weijde           Egmond-Binnen                    01:24:16

Beste Egmonders halve marathon vrouwen

Plaats             Naam                                    Woonplaats                            Eindtijd

1                      Lizzy Verdonk                       Egmond aan Zee                   01:33:13

2                      Jolinda Lute                          Egmond-Binnen                     01:48:28

3                      Anniek Hopman                    Egmond aan den Hoef           01:48:47

Kijk voor alle uitslagen op www.nnegmondhalvemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!