Enschede Marathon: hele marathon wordt één grote ronde

door 12 jan, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Enschede Marathon blijft zich voortdurend vernieuwen. Een van de belangrijkste veranderingen is dat op zondag 16 april 2023, wanneer de 54e editie wordt georganiseerd, de Hele Marathon uit één grote ronde zal bestaan. “Daar doen we alle marathonlopers een groot plezier mee”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Bovendien zijn de start en finish verplaatst naar de Boulevard, dus hebben de lopers daar veel meer ruimte.”

Met het nieuwe parcours keert de marathon terug naar de oorsprong, toen de deelnemers een grote ronde door Twente liepen. De marathonroute maakt onder meer een lus ten noorden van Lonneker en voert ook ruim zeven kilometer door het landelijke gebied van Twekkelo. “Al waren de twee rondes van de hele marathon niet volledig hetzelfde, toch kregen we regelmatig het verzoek om er één grote ronde van te maken”, aldus Melief. “Bovendien zagen we vorig jaar dat de lopers van de hele en de halve marathon door de drukte op het parcours elkaar in de weg liepen.”

Meer ruimte

Bijkomend punt is dat de kop van Enschede gerenoveerd gaat worden. “Dit jaar speelt dat nog niet,” zegt Melief, “maar we hadden al langer de wens voor een nieuwe route. Daarom kiezen we ervoor om nu al een nieuw parcours neer te zetten dat ‘toekomstproof’ is. Sinds 2018 voert Enschede Marathon het Elite Label. Dat betekent dat lopers zich bij Enschede Marathon kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen en het WK. We zijn dan ook aan onze stand verplicht een snel, vlak en ruim parcours te bieden voor deze toplopers. En ook voor de recreatieve loper is het nu veel fijner lopen.”

Start en finish

Nog een verandering is de start- en finishlocatie. “Omdat het aantal deelnemers blijft groeien, werd het te krap op het Van Heekplein”, legt Melief uit. “Door te starten en te finishen op de Boulevard komt er op alle vlakken meer ruimte. Zo konden de lopers vorig jaar uitlopen door de Klanderij. Dat was op zich erg leuk, maar het duurde te lang voordat de lopers bij de verzorging konden komen. Ook voor die verzorging is nu meer plek. En nog een voordeel: er kan nu meer publiek langs de kant staan om de lopers aan te moedigen.”

Binding met binnenstad

Door voor de Univé 5 km FitRUN een andere starttijd te kiezen – deze start nu om 13.00 uur – is het tussen 10.00 en 15.00 uur een komen en gaan van lopers op de Boulevard. “Door al die startende en finishende lopers is er voortdurend wat te zien”, zegt Melief. “Natuurlijk is het jammer dat we het Van Heekplein los moeten laten voor start en finish, maar geen zorgen: de festiviteiten, stands en horeca blijven gewoon op het plein. Bovendien gaan alle afstanden over de Oude Markt, waardoor de jarenlange binding met de binnenstad in stand blijft.” 

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met TeamNL aan de start van d 4x400 en 4x100 meter estafette. Ook zien we Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt in de finale van de 400 meter horden. En staan Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

Morgen dag 3 van de EK Atletiek in Rome met Filmon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen die aan de start staan van de halve Marathon. Taymir Burnet staat aan de start van de 200 meter en Femke Bol en Cathelijn Peeters komen uit op de 400 meter...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!