Enschede Marathon: hele marathon wordt één grote ronde

door 12 jan, 2023Evenementen0 Reacties

SportSport

Enschede Marathon blijft zich voortdurend vernieuwen. Een van de belangrijkste veranderingen is dat op zondag 16 april 2023, wanneer de 54e editie wordt georganiseerd, de Hele Marathon uit één grote ronde zal bestaan. “Daar doen we alle marathonlopers een groot plezier mee”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Bovendien zijn de start en finish verplaatst naar de Boulevard, dus hebben de lopers daar veel meer ruimte.”

Met het nieuwe parcours keert de marathon terug naar de oorsprong, toen de deelnemers een grote ronde door Twente liepen. De marathonroute maakt onder meer een lus ten noorden van Lonneker en voert ook ruim zeven kilometer door het landelijke gebied van Twekkelo. “Al waren de twee rondes van de hele marathon niet volledig hetzelfde, toch kregen we regelmatig het verzoek om er één grote ronde van te maken”, aldus Melief. “Bovendien zagen we vorig jaar dat de lopers van de hele en de halve marathon door de drukte op het parcours elkaar in de weg liepen.”

Meer ruimte

Bijkomend punt is dat de kop van Enschede gerenoveerd gaat worden. “Dit jaar speelt dat nog niet,” zegt Melief, “maar we hadden al langer de wens voor een nieuwe route. Daarom kiezen we ervoor om nu al een nieuw parcours neer te zetten dat ‘toekomstproof’ is. Sinds 2018 voert Enschede Marathon het Elite Label. Dat betekent dat lopers zich bij Enschede Marathon kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen en het WK. We zijn dan ook aan onze stand verplicht een snel, vlak en ruim parcours te bieden voor deze toplopers. En ook voor de recreatieve loper is het nu veel fijner lopen.”

Start en finish

Nog een verandering is de start- en finishlocatie. “Omdat het aantal deelnemers blijft groeien, werd het te krap op het Van Heekplein”, legt Melief uit. “Door te starten en te finishen op de Boulevard komt er op alle vlakken meer ruimte. Zo konden de lopers vorig jaar uitlopen door de Klanderij. Dat was op zich erg leuk, maar het duurde te lang voordat de lopers bij de verzorging konden komen. Ook voor die verzorging is nu meer plek. En nog een voordeel: er kan nu meer publiek langs de kant staan om de lopers aan te moedigen.”

Binding met binnenstad

Door voor de Univé 5 km FitRUN een andere starttijd te kiezen – deze start nu om 13.00 uur – is het tussen 10.00 en 15.00 uur een komen en gaan van lopers op de Boulevard. “Door al die startende en finishende lopers is er voortdurend wat te zien”, zegt Melief. “Natuurlijk is het jammer dat we het Van Heekplein los moeten laten voor start en finish, maar geen zorgen: de festiviteiten, stands en horeca blijven gewoon op het plein. Bovendien gaan alle afstanden over de Oude Markt, waardoor de jarenlange binding met de binnenstad in stand blijft.” 

Kijk voor meer informatie over de Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Meppels bekendste run komt er weer aan

Meppels bekendste run komt er weer aan

Op zondag 4 juni gaat het jaarlijkse hardloopfeest in Meppel weer van start. De Scania Meppel City Run staat inmiddels bekend als de mooiste cityrun van Drenthe. Bijna 2500 deelnemers staan zondag aan de start tijdens de 10e Meppel City Run op het...

Maastrichts Mooiste maakt parcoursen bekend

Maastrichts Mooiste maakt parcoursen bekend

Op zondag 11 juni staat het grootste en gezelligste hardloopevenement van Maastricht op de agenda. Maastrichts Mooiste is al jaren een begrip in de stad en ieder jaar kijken duizenden deelnemers er weer naar uit om deel te nemen. Dit jaar heeft het...

38e Zevenheuvelenloop opent inschrijving

38e Zevenheuvelenloop opent inschrijving

De inschrijving van de 38e NN Zevenheuvelenloop op zaterdag 18 en zondag 19 november is geopend. Op zaterdagavond lopen de deelnemers aan de NN Zevenheuvelennacht 7 kilometer. Op zondag staat de herfstklassieker over 15 kilometer op het programma....

Pin It on Pinterest