Must see: deze docufilm laat zien dat regelmatig bewegen de prestaties verbetert van zelfs de knapste koppen

door 20 jan, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Extra motivatie nodig om je goede voornemens dit jaar wél vol te houden? Check dan vooral de nieuwste documentaire Mind Games – The Experiment. Nieuwe research laat zien dat regelmatig sporten de cognitieve functies van onze hersenen verbetert. In de docufilm is te zien hoe belangrijk sporten blijkt voor mentale topsport. De deelnemers presteren – nu zij beweging in hun leven verweven hebben – beter tijdens wedstrijden. Dat beweging goed is voor de mind geldt natuurlijk niet alleen voor topsporters. Van het stimuleren van ons kortetermijngeheugen tot het verhogen van het concentratieniveau, beweging is key voor iedereen. Kortom: dat rondje hardlopen is zojuist een nog beter idee geworden. Deze docufilm, een initiatief van ASICS, staat vanaf vandaag op Prime Video en is wereldwijd te bekijken.

De kracht van beweging

De kracht van beweging

In een uniek experiment nodigde ASICS competitieve gamers – gespecialiseerd in denkspellen zoals schaken en e-sport – uit om deel te nemen aan een trainingsprogramma. Voor hun deelname deden zij niet aan beweging. Na vier maanden regelmatig sporten was hun geest aanzienlijk aangescherpt en presteerden ze op een nog hoger competitief niveau.

De internationale ranglijst van de deelnemers verbeterde met maar liefst 75%(!). Dit laat wederom zien hoe nauw onze mind en ons lichaam met elkaar in verbinding staan. Ook interessant: het zelfvertrouwen van de deelnemers steeg met 44% en het concentratievermogen met 33%, het stresslevel daalde daarentegen met 43%. De cognitieve functies van de mind gamers verbeterde gemiddeld met 10%, waarbij het probleemoplossend vermogen met 9% toenam, het kortetermijngeheugen met 12% en de verwerkingssnelheid en alertheid met 10%. Uit het onderzoek blijkt tevens dat regelmatig sporten de hersenfuncties net zo stimuleert als het leren van een tweede taal, dagelijks lezen, het bespelen van een nieuw muziekinstrument of elke dag een puzzel maken¹. 

Invloed van beweging op cognitieve vaardigheden

Professor Brendon Stubbs, een bekend onderzoeker op het gebied van beweging en de mind, ontwikkelde, begeleidde en evalueerde het experiment2. Elke gamer volgde een trainingsprogramma ontworpen door hardloper en internationaal coach Andrew Kastor. Het programma bestond uit cardio- en krachttraining, waardoor de gamers tot 150 minuten per week aan het trainen waren. 

Professor Brendon Stubbs: “We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar het effect op het cognitief functioneren is minder onderzocht. We wilden de effecten onderzoeken van lichaamsbeweging op mensen die afhankelijk zijn van hun cognitieve vaardigheden. Lichaamsbeweging stimuleert celgroei in de hersenen en verhoogt de bloedtoevoer naar de hippocampus en de prefrontale cortex: mechanismen die het mogelijk maken om herinneringen beter vast te houden, informatie te verwerken en problemen snel op te lossen.” 

Positieve impact op mental health 

Het experiment toont niet alleen aan dat lichaamsbeweging de cognitieve functie en de spelvaardigheid van de deelnemers verbetert, maar ook dat de mental health van de gamers aanzienlijk is bevorderd: de gemiddelde State of Mind-scores verbeterden met 31%3. Deze ging van een benedengemiddelde 58 naar een dikke 764

De hoofdcoach van de studie, Andrew Kastor, die de trainingsprogramma’s voor de denksporters ontwikkelde: “De resultaten zijn verbazingwekkend en getuigen van de kracht van lichaamsbeweging. Veel van de mind gamers konden aan het begin van het experiment niet langer dan een minuut joggen. 150 minuten per week klinkt veel, maar als je het opdeelt zou dit 5 sets van 30 minuten kunnen zijn. Ongeacht je fitnessniveau zijn de mentale voordelen van lichaamsbeweging voor iedereen toegankelijk.” No more excuses dus, want ook een kort maar krachtige workout is al genoeg om de voordelen te ervaren.

Docufilm op Prime Video

Geïnspireerd door het experiment volgde een cameraploeg vier competitieve gamers terwijl ze regelmatig sportten om hun positie op het internationale speelveld te verbeteren. Het resultaat is te zien in de documentaire “Mind Games – The Experiment”. De docufilm is nu te bekijken op Prime Video en vertelt de verhalen van: Kassa Korley, Ryoei Hirano, Ben Pridmore en Sherry Nhan. Vier mind gamers, ieder gespecialiseerd in een andere denksport.  Ze worden gevolgd terwijl ze deelnemen aan professionele toernooien over de hele wereld. Bekijk de trailer van de documentaire hier.

Tags: ASICS

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!