Khalid Choukoud aan de start van de 16e Venloop

door 10 mrt, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Bij de 16e editie van de Weir Venloop op zondag 26 maart staat dit jaar wederom één van de sterkste Nederlandse lopers, Khalid Choukoud, aan de start. De Ethiopiër Fikadu Haftu Tsadik zal in het internationale topveld zijn rentree maken. Hij heeft een persoonlijk record van 59:08 minuten.

Khalid neemt het op tegen een sterk Nederlands veld

Olympische atleet Khalid Choukoud, tevens regerend Nederlands kampioen op de marathon en 10 km, is met een persoonlijk record van 61:53 minuten de snelste Nederlander op de startlijst. Op het Venlose parcours is hij met een tijd van 62:31 minuten uit 2015 ook nog altijd de snelste Nederlandse deelnemer van de Weir Venloop. Tom Hendrikse heeft nog geen snelle tijd op de halve marathon staan maar finishte dit jaar wel als tweede bij de halve marathon van Egmond, waar hij Choukoud met 1 seconde versloeg, en werd vorige week in Hellendoorn overtuigend Nederlands Kampioen op de Cross. Een atleet met al wel een snelle chrono is Benjamin de Haan, hij liep vorig jaar in New York naar een tijd van 62:24 minuten. De Limburgse atleet Bas van Hooren maakt in Venlo zijn debuut op de halve marathon. Hij verraste afgelopen maand bij de Nederlandse Kampioenschappen 10 km met een zilveren medaille en een snelle tijd van 28:40 minuten. Andere snelle Nederlanders zijn Filmon Tesfu (vorig jaar zilver bij de NK 10 km in Venlo) en Gianluca Assorgia (63:46 minuten). Vanuit Limburg staan ook nog Pim Lambregts (64:59 minuten) en Roel Wijmenga (65:30 minuten) op de startlijst.

Fikadu Haftu Tsadik voert internationaal veld aan

Het internationale topveld zal aangevoerd worden door de Ethiopiër Fikadu Haftu Tsadik. Door een burgeroorlog heeft hij enige jaren niet goed kunnen trainen maar in Venlo maakt hij zijn rentree. Zijn persoonlijk record van 59:08 minuten liep hij in 2019 en in totaal liep hij reeds drie keer sneller dan een uur. Tegenstand krijgt hij van twee andere lopers die de halve marathon al eens onder het uur liepen. Josphat Kiprotich uit Kenia snelde vorig jaar in Napoli naar 59:35 minuten terwijl zijn landgenoot Isaac Kipsang Temoi een persoonlijk record heeft van 59:44 minuten. Het Venlose parcoursrecord staat ook op een tijd van 59:44 minuten. Outsiders voor het podium zijn Samson Amare Hailemicael uit Eritrea en Charles Yosei Mneria uit Kenia. Samson werd recentelijk 25e bij de Wereldkampioenschappen cross en heeft een beste tijd van 60:08 minuten. Charles won afgelopen jaar de halve marathon van Zwolle in 60:28 minuten en werd tweede bij de Bredase Singelloop.

Betelihem Afenigus Yemer in topvorm

Bij de vrouwen is Betelihem Afenigus Yemer uit Ethiopië in topvorm. Ze liep afgelopen weekend de halve marathon van Parijs in 66:46 minuten en werd daarmee derde. Beatrice Chepkemoi Mutai uit Kenia won vorig jaar de halve marathon van Gent in 67:29 minuten en is een geduchte en ervaren tegenstandster. Beide dames zijn sneller dan het Venlose parcoursrecord van 67:49 minuten. De sterkste Nederlandse vrouw is Jacelyn Gruppen. In Barcelona liep ze afgelopen maand naar een tijd van 71:01 minuten. Atletes die haar op het Nederlands podium zouden kunnen vergezellen zijn Maaike van Gelder, Kim Dillen, Sara van Grunsven en Susan van Weperen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Domstad geniet van grootste Utrecht Marathon ooit

Op 19 mei 2024 was de Domstad het decor van een bijzondere editie van de Utrecht Marathon. De 40ste editie van de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park werd de grootste ooit met bijna 14.000 inschrijvingen. Van vroeg in de ochtend tot...

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

Tijdschema Atletiek Olympische Spelen 2024 Parijs

De Olympische Spelen 2024 in Parijs gaat van start op vrijdag 26 juli en eindigt op zondag 11 augustus. De atletiek onderdelen tijdens de Olympische Spelen beginnen op donderdag 1 augustus en eindigt met de vrouwen Marathon op zondag 11 augustus....

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!