Leg 300 kilometer af in april voor een toekomst zonder dementie

door 29 mrt, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Op 1 april gaat de derde editie van de Alzheimer Challenge van start. Deelnemers worden uitgedaagd om gedurende de maand april 300 kilometer af te leggen om aandacht te creëren voor Alzheimer, een ziekte die in Nederland meer dan 200.000 mensen treft. De activatie wordt georganiseerd door Team Alzheimer, een groep van jonge professionals die zich inzet voor de strijd tegen Alzheimer. Met het initiatief zamelt Team Alzheimer geld in voor Alzheimercentrum Amsterdam. Hiermee hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan het vinden van een geneesmiddel voor deze ongeneeslijke ziekte.

Met de derde editie van de Alzheimer Challenge wilt Team Alzheimer aandacht creëren voor de genadeloze ziekte die ieder jaar meer families treft.

Sport je hersenen gezond

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen een verminderde kans op Alzheimer hebben. Lichaamsbeweging kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen, wat een belangrijke risicofactor is voor Alzheimer. Regelmatige beweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen wat belangrijk is voor het behoud van de cognitieve functies. Ook draagt beweging bij aan verbeteren van de slaapkwaliteit en de hersenplasticiteit, waardoor de kans op vroegtijdige dementie kleiner wordt.

‘Ik maak van dichtbij mee hoe schrijnend het is om iemand te verliezen aan deze vreselijke ziekte. Mijn vader lijdt al acht jaar aan Alzheimer en de ziekte maakt hem elk jaar verwarder. Mantelzorg wordt steeds lastiger. Op dit moment staat hij ingeschreven om opgenomen te worden bij een verpleegtehuis. Het is een realiteit die vreselijk is. Het voor mij alleen maar een bevestiging van hoe belangrijk Alzheimer Challenge is. Alleen samen komen we dichterbij een oplossing,’ zegt Rico Samson, voorzitter Alzheimer Challenge 2023.

Explosieve stijging in gevallen van Alzheimer

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing bijna verzesvoudigd. Van 50.000 mensen in 1950 tot 300.000 mensen in 2023. Dit aantal zal de komende twintig jaar explosief toenemen. Naar verwachting zullen rond het jaar 2040 meer dan een half miljoen Nederlanders kampen met een of andere vorm van dementie en het is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70 procent van de gevallen van dementie zijn Alzheimer. Genezing is niet mogelijk.

Doe mee en/of doneer

Wil je meedoen aan de challenge van Team Alzheimer? Of wil je liever direct iets doneren voor het goede doel? Kijk dan hier even verder.

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met TeamNL aan de start van d 4x400 en 4x100 meter estafette. Ook zien we Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt in de finale van de 400 meter horden. En staan Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

Morgen dag 3 van de EK Atletiek in Rome met Filmon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen die aan de start staan van de halve Marathon. Taymir Burnet staat aan de start van de 200 meter en Femke Bol en Cathelijn Peeters komen uit op de 400 meter...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!