Leg 300 kilometer af in april voor een toekomst zonder dementie

door 29 mrt, 2023Evenementen0 Reacties

SportSport

Op 1 april gaat de derde editie van de Alzheimer Challenge van start. Deelnemers worden uitgedaagd om gedurende de maand april 300 kilometer af te leggen om aandacht te creëren voor Alzheimer, een ziekte die in Nederland meer dan 200.000 mensen treft. De activatie wordt georganiseerd door Team Alzheimer, een groep van jonge professionals die zich inzet voor de strijd tegen Alzheimer. Met het initiatief zamelt Team Alzheimer geld in voor Alzheimercentrum Amsterdam. Hiermee hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan het vinden van een geneesmiddel voor deze ongeneeslijke ziekte.

Met de derde editie van de Alzheimer Challenge wilt Team Alzheimer aandacht creëren voor de genadeloze ziekte die ieder jaar meer families treft.

Sport je hersenen gezond

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen een verminderde kans op Alzheimer hebben. Lichaamsbeweging kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen, wat een belangrijke risicofactor is voor Alzheimer. Regelmatige beweging stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen wat belangrijk is voor het behoud van de cognitieve functies. Ook draagt beweging bij aan verbeteren van de slaapkwaliteit en de hersenplasticiteit, waardoor de kans op vroegtijdige dementie kleiner wordt.

‘Ik maak van dichtbij mee hoe schrijnend het is om iemand te verliezen aan deze vreselijke ziekte. Mijn vader lijdt al acht jaar aan Alzheimer en de ziekte maakt hem elk jaar verwarder. Mantelzorg wordt steeds lastiger. Op dit moment staat hij ingeschreven om opgenomen te worden bij een verpleegtehuis. Het is een realiteit die vreselijk is. Het voor mij alleen maar een bevestiging van hoe belangrijk Alzheimer Challenge is. Alleen samen komen we dichterbij een oplossing,’ zegt Rico Samson, voorzitter Alzheimer Challenge 2023.

Explosieve stijging in gevallen van Alzheimer

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing bijna verzesvoudigd. Van 50.000 mensen in 1950 tot 300.000 mensen in 2023. Dit aantal zal de komende twintig jaar explosief toenemen. Naar verwachting zullen rond het jaar 2040 meer dan een half miljoen Nederlanders kampen met een of andere vorm van dementie en het is de snelstgroeiende doodsoorzaak in Nederland. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70 procent van de gevallen van dementie zijn Alzheimer. Genezing is niet mogelijk.

Doe mee en/of doneer

Wil je meedoen aan de challenge van Team Alzheimer? Of wil je liever direct iets doneren voor het goede doel? Kijk dan hier even verder.

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

38e Zevenheuvelenloop opent inschrijving

38e Zevenheuvelenloop opent inschrijving

De inschrijving van de 38e NN Zevenheuvelenloop op zaterdag 18 en zondag 19 november is geopend. Op zaterdagavond lopen de deelnemers aan de NN Zevenheuvelennacht 7 kilometer. Op zondag staat de herfstklassieker over 15 kilometer op het programma....

Pin It on Pinterest