Enschede Marathon is er helemaal klaar voor

door 13 apr, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
Start Enschede Marathon

Het parcours is vernieuwd, de inschrijvingen lopen goed, er staat een topveld aan de start en de weersvoorspellingen zijn ook gunstig. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een succesvolle editie van Enschede Marathon op zondag 16 april a.s. “De voorbereidingen verlopen heel voorspoedig”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Samen met onze 950 vrijwilligers staan we komend weekend weer klaar voor duizenden enthousiaste lopers!” 

Top- en breedtesport

Enschede Marathon combineert al jarenlang absolute topsport met een evenement dat voor iedereen toegankelijk is. “Zo staan er op zondag wereldtoppers aan de start van de marathon, maar kun je op zaterdagavond ook meedoen aan de Menzis Twee van Enschede, een laagdrempelig beweegevenement zonder tijdwaarneming”, zegt Melief. En al valt Enschede Marathon dit jaar samen met de Rotterdam Marathon, aan het aantal inschrijvingen is dat niet te merken, stelt ze. “Komende zondag zullen er naar verwachting weer ruim 11.000 uit binnen- en buitenland meedoen aan afstanden van 5 tot 42,195 kilometer, en dat zijn fijne berichten als je hoort dat het deelnemersaantal landelijk bij wedstrijden terugloopt. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar zijn er weer op acht verschillende locaties in de stad de Humankind Kidsruns met afstanden van 1 tot 4 kilometer.”

Nieuw parcours

Zoals eind vorig jaar al bekend werd gemaakt, is er dit jaar een nieuw parcours. Zo bestaat deDemcon Hele Marathon tot vreugde van veel marathonlopers uit één grote ronde. “Sinds 2019 voeren we het Elite Label” zegt Melief. “Dat betekent dat lopers zich bij Enschede Marathon kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen of een WK. We zijn dan ook aan onze stand verplicht een snel, vlak, veilig en ruim parcours te bieden voor de toplopers. En ook voor de recreatieve lopers is het nu veel fijner lopen”.

Start- en finish

Daarnaast is ervoor gekozen om weer terug te keren naar de Boulevard als start- en finishlocatie, waarbij het Van Heekplein wordt ingericht als gezellige ontmoetingsplek voor deelnemers, supporters en bezoekers. “Dat betekent dat de lopers zowel voor als na de start meer ruimte hebben”, legt Melief uit. “Bovendien geeft het ons als organisatie rust. We hebben nu meer tijd om de start en finish op te bouwen en daar is iedereen heel gelukkig mee. De uitdaging lag, met meer dan zestig kilometer parcours door Enschede, vooral in het vinden van extra vrijwilligers. Maar we zijn ruim op tijd begonnen, dus dat is gelukkig gelukt. En als het parcours goed bevalt, wat we wel verwachten, kunnen we weer jaren vooruit!”

Internationaal topveld

Zoals gezegd beschikt Enschede Marathon over het Elite Label van de World Athletics, wat geldt als een van de hoogste kwaliteitslabels in de wegatletiek. “Een van de voorwaarden is dat er een internationaal topveld aan de start moet staan”, vertelt Melief. “En dat staat er zeker, want er zijn dit jaar ruim twintig topatleten gecontracteerd. Niet alleen uit de bekende hardlooplanden Kenia en Ethiopië, maar ook uit Oeganda, Estland, Oezbekistan en de USA.”

Spannende strijd

Bij de mannen belooft de strijd om de overwinning spannend te worden, aangezien er een mooie combinatie aan de start staat van zowel ervaren atleten – die recent hebben laten zien dat ze in vorm zijn – als debutanten. Zo liep een van de grootste kanshebbers, Hillary Kipsambu uit Kenia, in 2021 in Parijs een snelle 2:04:44. In datzelfde jaar liep zijn landgenoot Bernard Kipyego 2:06:32 in de marathon van Amsterdam, die hij eerder al twee keer won. Daarnaast zijn er diverse jonge (en dus gretige) atleten die al 2:07 hebben gelopen en erop zijn gebrand 2:06 te lopen. Outsider is de uit Uganda afkomstige Filex Chemonges met een persoonlijke besttijd van 2:05:12 seconden. Ook iemand om in de gaten te houden is Alfred Barkach (Kenia) die zijn debuut maakt en de halve marathon al diverse keren binnen het uur heeft gelopen. “De lopers die in Enschede aan de start staan, weten dat het een vlak parcours is, dat de organisatie goed is en dat het in april meestal prima loopweer is”, zegt atletencoördinator Herman Moelard. “Ze zullen in het begin naar verwachting veel samenwerken, want een goede eindtijd is in ieders belang. In de tweede fase verwacht ik dat het een spannende strijd gaat worden.” Het zou dus maar zo kunnen dat dit jaar het parcoursrecord van 2:07:20, dat dateert uit 2011, uit de boeken wordt gelopen. Ook bij de dames lijkt het een spannende wedstrijd te worden, waarbij de eveneens uit Uganda afkomstige Merlyne Chelangat debuteert en een aanval zal doen op het parcoursrecord dat sinds 2022 staat op 2:21:08. 

Nederlandse/Belgische deelnemers

Op de marathon staan uiteraard ook diverse Nederlandse en Belgische toplopers aan de start.

Bij de mannen wordt het een mooi strijd tussen de jonge debutanten Menno Wilhelm en Niels te Pas, zij verwachten een tijd te lopen rond de 2 uur 20 minuten. Zij zullen vergezeld worden door o.a. Christiaan Bosselaar en twee Belgische atleten, Sammy Nulens en Gerd Devos.

Verder zal de Belgische atleet Stefan van den Broek een aanval doen op het Belgisch nationaal record bij de masters 50, dit record staat op 2:25:38. Hij zal o.a. gezelschap krijgen van zijn persoonlijke haas Willem van Schuwebeeck en de regionale favoriet Jorn Jansman van ASV Atletics Nijverdal.

‘Get Ready’

Naast al dit geweld van de toplopers valt er meer te beleven tijdens het marathonweekend, dat dit jaar al vroeg begint. Op woensdagavond 12 april vindt namelijk de derde editie plaats van ‘Get Ready’, een laagdrempelig college dat Enschede Marathon samen met Universiteit Twente en Roessingh R&D organiseert. “Jaarlijks delen we zo op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis uit de wetenschap”, zegt Melief. “Zelfs kort voor je wedstrijd kun je hier als loper nog je voordeel mee doen. Zo kun je onder andere luisteren naar de tips en tricks van Michel Butter, met 2:09.58 één van de snelste Nederlandse marathonlopers aller tijden. Hij weet dus als geen ander waar hij het over heeft. Daarnaast vertelt bewegingswetenschapper Jasper Reenalda over het onderzoek naar belasting en belastbaarheid bij hardlopers en legt Thomas Waanders uit hoe hardloopdata kunnen worden gebruikt om je prestatie te verbeteren.” 

Menzis Twee van Enschede

En al is de Enschede Marathon op sportief gebied een topevenement, de organisatie vindt het ook belangrijk om mensen met afstand tot bewegen erbij betrekken, vertelt Melief. “Daarom organiseren we samen met Menzis, Sportaal en Gemeente Enschede op zaterdagavond 15 april de Menzis Twee van Enschede. Dat is een vrolijk en ongedwongen beweegevenement waarbij diversiteit, inclusiviteit en gezelligheid centraal staan. Er is dan ook geen tijdwaarneming: iedereen kan meedoen in zijn of haar eigen tempo.” De route van twee Engelse Mijl (3,2km) voert dwars door de binnenstad van Enschede en begint en eindigt op de sfeervolle Oude Markt. “Ook onderweg is er van alles te zien en te horen, dus wordt het een echt beweegfeest.”

Meehelpen en meegenieten

Loop je niet mee maar wil je wel meehelpen? “Dat kan nog steeds”, zegt Melief. “Op zich hebben we inmiddels genoeg vrijwilligers, maar op de water- en verzorgingsposten kunnen we nog wel wat extra hulp gebruiken. Je kunt je daarvoor aanmelden via onze website. En kun je om wat voor reden ook niet meedoen, meehelpen of komen kijken, dan is het goed te weten dat RTV Oost de hele dag rechtstreeks verslag doet van het evenement. Zo kun je op afstand toch meegenieten!” 

Kijk voor meer informatie over Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met TeamNL aan de start van d 4x400 en 4x100 meter estafette. Ook zien we Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt in de finale van de 400 meter horden. En staan Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

Morgen dag 3 van de EK Atletiek in Rome met Filmon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen die aan de start staan van de halve Marathon. Taymir Burnet staat aan de start van de 200 meter en Femke Bol en Cathelijn Peeters komen uit op de 400 meter...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!