Nieuwe opzet Enschede Marathon groot succes

door 17 apr, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Runningdirect.nl
Finish Enschede Marathon 2023

Het was een prachtig gezicht afgelopen zondag: één langgerekt lint marathonlopers slingerde zich een weg door Enschede en het buitengebied, voorafgegaan door een aantal snelle toplopers. “De keuze voor één grote ronde voor de hele marathon bleek een groot succes”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “En dat gold ook voor het nieuwe start- en finishgebied. We kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde editie van Enschede Marathon.

Winnaars hele en halve marathon

De mannelijke toplopers op de Demcon Hele Marathon maakten er onder prima weersomstandigheden een tactische wedstijd van. De toppers hadden meer oog voor elkaar dan de klok. De wedstrijd om de winst ontbrande pas na 35km. Het was Moses Kipngetich (KEN) die als eerste aanging. Alleen de ervaren Bernard Kipyego (KEN) en debutant Alfred Barkach(KEN) konden volgen. Op de Oude Markt ging Barkach ervandoor, Kipyego kon even aanhaken maar moest snel concluderen dat zijn trainingspartner de beste was. Barkach won de wedstrijd in 2:08:51. Kipyego liep slim naar de 2e plek in 2:09:13. Kipngetich kreeg geen beloning voor zijn moed want hij werd op de Boulevard nog ingehaald door Bonface Kiplimo(KEN) die 3e werd in 2:09:16. 

Bij de dames liet Shyline Toroitich met 2:22:45 de snelste tijd noteren. Zij verbeterde haar persoonlijk record met meer dan 6minuten. Zij sloeg na 30km met een versnelling haar slag. Meryline Chelangat (UGA) kon niet mee maar maakte met een 2e plaats in 2:24:12 een verdienstelijk debuut. Vanuit de achtergrond kwam Cynthia Kosgei nog opzetten wat haar de laatste podiumplek opleverde in 2:25:24

Snelste Nederlander op de marathon was Christiaan Bosselaar in 2:21:48. Enschedëer Niels te Pas kwam in 2:24:09 over de streep. Bij de dames was Anne Zijderveld de snelste landgenoot, zij liep 3:05:13

Op de Mazars Halve Marathon was Aymen Ayachi de grote winnaar. Hij liep de 21,1 kilometer solo in een snelle tijd van 1:05:42.  Snelste vrouw op deze afstand was Myriam van Roeden in 1:21:09.

Start- en finish

Naast het nieuwe parcours was er dit jaar nog een verandering: de start en finish van alle afstanden vonden weer plaats op de Boulevard, waarbij het Van Heekplein was ingericht als gezellige ontmoetingsplek voor deelnemers, supporters en bezoekers. “Ook dat is uitstekend bevallen”, vertelt Melief. “Op die manier hadden de lopers voor en na de start meer ruimte en hadden wij als organisatie meer tijd om start en finish op te bouwen. Dus zijn we met beide keuzes heel tevreden en kunnen we met het nieuwe parcours en de nieuwe start- en finishlocatieweer jaren vooruit!” 

Internationale uitstraling  

Aan het totale aantal deelnemers op de langste afstand was te zien dat de hele marathononverminderd populair is in Enschede, stelt Melief. “Dit jaar stonden er in totaal 1140deelnemers aan de start van de langste afstand. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, en dat terwijl we dit jaar op dezelfde dag zaten als Rotterdam Marathon.” De deelnemers komen daarbij al lang niet meer uitsluitend uit de regio, vervolgt ze. “We zien dat Enschede Marathon inmiddels een internationale uitstraling heeft, wat overigens voor alle afstanden geldt. Er waren dit jaar maar liefst 29 verschillende nationaliteiten aanwezig. Daarbij viel het op dat onder de ruim 11.000 deelnemers er 1142 deelnemers afkomstig waren uit Duitsland.” 

Menzis Twee van Enschede

Een speciale vermelding verdient het ‘beweegevenement’ de Menzis Twee van Enschede, dat een dag eerder, op zaterdagavond werd georganiseerd. Want al is de Enschede Marathon op sportief gebied een topevenement, de organisatie vindt het ook belangrijk om mensen met afstand tot bewegen erbij betrekken. “Daarom organiseerden we samen met Menzis, Sportaal en Gemeente Enschede voor de tweede keer de Menzis Twee van Enschede. Dat is een vrolijk en ongedwongen beweegevenement waarbij diversiteit, inclusiviteit en gezelligheid centraal staan. Er is dan ook geen tijdwaarneming: iedereen kon meedoen in zijn of haar eigen tempo.” De route van twee Engelse Mijl (3,2km) voerde dwars door de binnenstad van Enschede met start en finish op de Oude Markt. “Het was een vrolijk feest met alleen maar blije en enthousiaste deelnemers. Ook daar zijn we trots op, want ook dat is Enschede Marathon!” 

Kijk voor meer informatie over Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers

Lees ook

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Ruim 13.000 deelnemers genieten van Singelloop Utrecht

Op zondag 1 oktober liepen meer dan 13.000 deelnemers de populaire Lindahl’s Singelloop Utrecht. Het was de 71e editie van de oudste stratenloop van Nederland. Een zonnig loopfeest om van te genieten met afstanden voor jong en oud. De dag begon met...

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Zonnige 34e editie van de CZ Tilburg Ten Miles

Of je nu je persoonlijk record komt verbreken of komt voor de Brabantse gezelligheid: de CZ Tilburg Ten Miles is altijd fantastisch. Zo ook de 34e editie op zondag 24 september 2023. Met meer dan 11.000 deelnemers aan de start van de diverse...

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Stem mee voor Atleet van het Jaar 2023 (longlist)

Foto: Atletiekunie Het jaar 2023 was een mooi atletiek jaar, het einde daarvan is bijna in zicht en dat betekent dat we de komende tijd kunnen gaan terugblikken. We gaan de individuele prestaties van onze Nederlandse atleten nog eens goed bekijken....

Pin It on Pinterest