Nienke Brinkman blikvanger in sterk nationaal veld Amsterdam Marathon

door 10 aug, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Nienke Brinkman wint NN Egmond Halve Marathon 2023

Tijdens de 47e editie van de TCS Amsterdam Marathon gaat misschien wel het sterkste Nederlandse marathonveld ooit van start. Sportorganisatie Le Champion heeft met Nienke Brinkman en Khalid Choukoud twee absolute toppers vastgelegd voor de World Athletics Platinum Label wedstrijd. Met het legendarische Olympisch Stadion als decor, staan zij op zondag 15 oktober met Richard Douma, Roy Hoornweg, Stan Niesten, Luuk Maas, Anne Luijten en Jill Holterman aan de start. 

Brinkman strijdt voor Olympische kwalificatie

De TCS Amsterdam Marathon is al jaren één van de snelste marathons ter wereld. In de ranglijst snelste marathonsteden staat de grootste marathon van Nederland op de vierde plaats. Het is dus ook niet gek dat Nienke Brinkman dit najaar kiest voor het snelle en vlakke parcours van Amsterdam om haar Olympische kwalificatie voor 2024 veilig te stellen. 

Nienke: “Ik ben super blij dat ik de TCS Amsterdam Marathon ga lopen. Het is echt een thuiswedstrijd voor mij, waar veel vrienden, familie en fans langs de kant zullen staan. Dat gaat mij echt veel extra energie geven. Mijn doel? De Olympische limiet van 2:26:50, zodat ik mij kwalificeer voor de Olympische Spelen van Parijs”. 

Brinkman eindigde in april als vijftiende in de prestigieuze marathon van Boston. De 29-jarige atlete bleef met een tijd van 2:24:58 onder de limiet, maar deze tijd werd niet officieel erkend. Boston is een point-to-point race, waar geen officiële limieten worden gelopen. De beste marathonloopster van Nederland bereidt zich voor de belangrijke wedstrijd voor in het Zwitserse Sankt Moritz, waar zij op 1.800 meter hoogte traint.

Khalid Choukoud wint in Amsterdam het NK marathon 2023

Choukoud mikt op nieuw PR

Khalid Choukoud behaalde al eerder successen in Amsterdam en kijkt uit naar zijn terugkeer: “De TCS Amsterdam Marathon is mijn favoriete marathon, ik voel mij er thuis en de magische finish in het Olympisch stadion is fantastisch. Vorig jaar werd ik hier Nederlands Kampioen in een nieuw persoonlijk record van 2:09:34, die tijd hoop ik dit jaar aan te scherpen. Het parcours is snel en de organisatie heeft er voor gezorgd dat er een ontzettend sterk veld staat. Ik kijk er naar uit!”

Naast een verbetering van zijn persoonlijk record, staat voor Choukoud ook de Olympische limiet op het spel. De kwalificatietijd voor de mannen is echter fors aangescherpt tot 2:08:10, ruim drie minuten sneller dan voor de Spelen van Tokio.

Sterk nationaal veld

Naast Brinkman en Choukoud prijken op de Nederlandse startlijst nog een aantal opvallende namen. Richard Douma is de Nederlands recordhouder op 5 en 10 km en kon vorig jaar in Amsterdam lange tijd meekomen met Choukoud, maar moest na 35 km de wedstrijd verlaten. Roy Hoornweg en Stan Niesten stonden eerder dit jaar als tweede en derde op het podium van het NK marathon en maken nu hun opwachting in Amsterdam. En Luuk Maas maakte dit jaar een droomdebuut in Hamburg, waar hij op de klassieke afstand een tijd van 2:13:35 noteerde.

Bij de dames staat naast Brinkman ook Anne Luijten aan de start, die afgelopen april met een dik persoonlijk record (2:30:59) de titel Nederlands kampioen 2023 binnensleepte. Tot slot doet Jill Holterman een gooi naar de Olympische limiet, haar persoonlijk record staat op 2:28:18. Als dat lukt, dan wordt Parijs haar tweede Olympische marathon. Op de Olympische Spelen van Tokio 2020 eindigde ze op de 63eplek.

Race director René Wit: “Fantastisch om te zien dat zoveel topatleten van eigen bodem kiezen voor de TCS Amsterdam Marathon, dit belooft naast de internationale wedstrijd een mooie strijd te worden”.

De snelste Nederlandse marathonlopers ooit in Amsterdam waren Abdi Nageeye in een tijd van 2:07:39 (2019) en Lornah Kiplagat in 2:25:52 (2011).    

Internationaal veld

Organisator Le Champion maakt begin september, na het WK Atletiek, ook het internationale topveld bekend. Het parcoursrecord van de TCS Amsterdam Marathon staat bij de mannen op 2:03:39 (Tamirat Tola, 2021) en bij de vrouwen op 2:17:20 (Almaz Ayana, 2022).

Uitverkochte editie

Inschrijven voor de TCS Amsterdam Marathon is niet meer mogelijk. Begin juli werd de limiet van 45.000 deelnemers vroegtijdig bereikt. Er zijn alleen nog startbewijzen beschikbaar voor de jeugdonderdelen, kijk voor meer informatie op www.tcsamsterdammarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!