Hoe voorkom en behandel je blaren tijdens en na het hardlopen

door 29 aug, 2023Blessures, Hardlooptips, Hardlopen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Het hebben van blaren is altijd vervelend, tijdens het hardlopen, maar ook vooral na het hardlopen. Hoe voorkom je blaren tijdens het hardlopen nou eigenlijk? Als je vaak last hebt van blaren kunnen onderstaande tips je misschien helpen om dit te voorkomen.

Maar eerst……wat uitleg over wat blaren zijn en hoe je ze kan krijgen tijdens het hardlopen.

Wat zijn blaren en hoe krijg je ze tijdens het hardlopen?

Blaren zijn blaasjes gevuld met vocht en ontstaan door wrijving. Meestal gebeurt dit doordat je sokken of schoenen tegen de huid van de voet schuurt. Ze zijn vaak pijnlijk en kunnen zelfs groot zijn en als je er lang mee door loopt kan er zelfs een bloedblaar ontstaan. Dit is het geval wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapot maakt.

Wrijving kan komen doordat je te kleine of te grote hardloopschoenen of sokken draagt, het tempo van je training/wedstrijd omhoog gaat of door voetafwijkingen. Ook warmte en vocht zorgen voor wrijving. Als het warm is of je loopt lang dan zweet je meer en worden je voeten natter, ook als het regent komt wrijving eerder om de hoek kijken.

Hoe behandel je een blaar?

Als je een blaar hebt opgelopen kan je het beste de blaar laten opdrogen, de huid zorgt voor een steriele omgeving, je kan het eventueel afplakken met blarenpleisters. Ook zijn er speciale blaren sticks, deze zijn transparant, waardoor je het, in tegenstelling tot een traditionele pleister of tape, niet ziet zitten. Tegelijkertijd worden blaren voorkomen en het schuren van je schoenen vermindert.

Als de blaar wat groter is kan je deze doorprikken met een steriele naald (schoongemaakt met alcohol) niet in een vlam houden, dan kunnen er roet deeltjes in de wond gaan zitten. Was je handen voordat je de blaar aanraakt. Een blaar kan makkelijk geïnfecteerd raken als je deze behandelt met vieze handen of een vieze naald.

Een bloedblaar kan je beter intact houden, anders kunnen er bacteriën in het bloed komen en zorgen dan voor extra vervelende klachten.

Hoe kan je blaren voorkomen?

Als je vaak last hebt van blaren kunnen onderstaande tips je misschien helpen om dit te voorkomen;

  • loop met goede hardloopsokken, synthetische sokken zorgen voor de transport van het vocht, katoenen sokken houden juist vocht vast.
  • loop met droge voeten, je kan ze ook licht poederen met talkpoeder.
  • smeer je voeten in met bijvoorbeeld vaseline op de plekken waar je vaak last van blaren hebt.
  • loop met hardloopschoenen die je goed passen, te kleinen schoenen kunnen blaren onder de tenen en bij de rand van je nagels veroorzaken.
  • je kan ook met twee paar sokken lopen zo komt er wrijving tussen de sokken inplaats van de sokken en de huid van je voet. Het moet dan wel goed passen (zitten) in je hardloopschoenen.
  • gebruik blarenpleisters als preventie zoals de zeer goed werkende Nipguards tepelpleisters.
  • de veters van je hardloopschoenen op een andere manier strikken kan ook blaren voorkomen.
Tags: Blessures

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!