Hardlopen doe je met je koppie

door 9 sep, 2023Hardlooptips0 Reacties

Select 2024Select 2024

Le Champion lanceert campagne om sporters en toeschouwers bekender te maken met hyperthermie

Sportorganisatie Le Champion gaat zich nog actiever inzetten om hyperthermie, een te hoge lichaamstemperatuur tijdens het sporten, bij hardlopers te voorkomen. Het komt regelmatig voor dat hardlopers bij een hardloopevenement onwel worden. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is oververhitting waarbij de temperatuur tot boven de 40 graden stijgt. Le Champion heeft al diverse maatregelen genomen de afgelopen jaren, maar ziet toch de noodzaak om deze bewustwordingscampagne te lanceren.

Warmte tijdens een Dam tot Damloop
Warmte tijdens een Dam tot Damloop

Le Champion probeert met de slogan ‘Lopen doe je met je koppie!’ deelnemers en toeschouwers bewuster te maken van warmteproblematiek tijdens het hardlopen. De organisatie vindt het belangrijk dat deelnemers de juiste maatregelen nemen om hyperthermie te voorkomen en/of tijdig stoppen wanneer dat nodig is. Dit laatste gebeurt in de praktijk nog veel te weinig, daarmee doet de organisatie ook een beroep op bewoners en toeschouwers, die heel belangrijk zijn bij het herkennen van een hitteberoerte en daarmee tijdig handelen.

Volgend weekend staat de Dam tot Damloop, het grootste hardloopevenement van Nederland, weer op het programma. De organisatie probeert op diverse manieren deelnemers kennis te laten maken met de campagne. Zowel in de voorbereiding als tijdens het evenement wordt de slogan op diverse plekken ingezet. Zo is ‘Lopen doe je met je koppie!’ onder andere te zien op de startstellage, bij de kledinginname en op de bewegwijzering. De organisatie hoopt dat deelnemers, maar ook toeschouwers, snel en effectief handelen wanneer zij bij zichzelf of bij medelopers symptomen van een hitteberoerte zien.

Zelfs als het niet tropisch warm is

Oververhitting ligt ook op de loer als het niet ‘tropisch warm’ is. Het klopt dat oververhitting vaker voorkomt bij warme weersomstandigheden, maar ook bij een temperatuur van 14 graden kunnen deelnemers oververhit raken of een hitteberoerte krijgen. Bij de regenachtige editie in 2022 overleefde Jeffrey Aardenburg een hitteberoerte. Hij deelt zijn verhaal graag met deelnemers van de Dam tot Damloop en wil alle deelnemers op het hart drukken zich zo goed mogelijk voor te bereiden. “Er is tegenwoordig heel veel informatie te vinden met voldoende tips. Ik heb deze zelf niet altijd volledig doorgenomen, maar ik wil iedereen echt adviseren dit te doen. Doe een stapje terug als het niet meer gaat”, aldus Jeffrey. Het volledige verhaal van Jeffrey is te lezen op de website van de Dam tot Damloop.

Adviezen voor deelnemers en toeschouwers

Deelnemers kunnen zelf veel doen om een hitteberoerte te voorkomen. Er zijn vijf gouden tips die worden geadviseerd aan deelnemers. Zorg dat je fit aan de start verschijnt, laat je lichaam wennen aan lopen in warm/benauwd weer, kies voor ventilerende kleding, drink voldoende water voorafgaand en tijdens de race en let op je looptempo. Voel je je tijdens het evenement verward, duizelig of heb je hoofdpijn, verlaag je tempo en zoek schaduw op. Hiermee red je je eigen leven!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus  Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen...

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!