Wedstrijdatleten klaar voor Dam tot Damloop

door 15 sep, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Aanstaande zondag vindt de 37e editie van de Dam tot Damloop plaats. In het Inntel Hotels Amsterdam Zaandam blikte organisator Le Champion samen met de kanshebbers vooruit op de 10 Engelse Mijl wedstrijd. De Keniaan Geoffry Kipchumba zoekt zondag revanche, nadat hij vorig jaar op enkele seconden van de winnaar als tweede over de finish kwam: “Ik ben met een sterk team naar Nederland gekomen en ben klaar om te winnen”. Bij de vrouwen zullen alle ogen gericht zijn op het hardloopwonder Almaz Ayana, die vorig jaar bij de TCS Amsterdam Marathon de snelste debuuttijd ooit noteerde (2:17.20). Richard Douma, Khalid Choukoud, Diane van Es en Jill Holterman zijn de Nederlandse troeven.

Persconferentie Dam tot Damloop

De start van de Dam tot Damloop is zondag om 10.19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De vrouwen starten 6.04 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de twee parcoursrecords. Voor de loper of loopster die als eerste over de finish komt, ligt er een extra geldprijs te wachten. “Samen met de andere mannen ga ik er alles aan doen om de vrouwen dit keer voor te blijven”, sprak Kipchumba zelfverzekerd. Iets dat vorig jaar niet lukte, toen de Keniaanse Magaret Kipkemboi als eerste over de finish kwam. Kipchumba wordt dit jaar onder andere geholpen door zijn landgenoten Peter Kipsirat (3e plek Dam tot Damloop 2022), Mathew Kimeli (PR halve marathon 58.43) en Moses Koech (PR halve marathon 1:00.00).

Almaz Ayana is momenteel één van de snelste Ethiopische vrouwelijke atleten. De voorbereiding van de 31-jarige Ayana is vlekkeloos verlopen en ze gaat dan ook voor de winst in Zaandam. “Ik ben dankbaar dat ik opnieuw ben uitgenodigd in Amsterdam, nadat ik vorig jaar in het Olympisch Stadion het parcoursrecord van de marathon verbrak”. Haar tijd van 2:17.20 was toen goed voor de zevende tijd ooit gelopen bij de vrouwen en was tevens de snelste debuuttijd ooit. “Dit is een speciale plek voor mij en met een beetje hulp van god ga ik zondag weer winnen”, sloot de grote favoriete haar interview af.

Nederlands topveld

Voor Richard Douma, Khalid Choukoud en Jill Holterman is de Dam tot Damloop een belangrijk meetmoment op weg naar een Olympische kwalificatie voor de marathon. Douma gaat zondag met een goed gevoel de wedstrijd in: “Ik heb de afgelopen tijd constant kunnen trainen, voel mij fit en tussen de oren zit het ook goed”. Douma loopt de Dam tot Damloop ter voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon, die over vier weken op zondag 15 oktober plaatsvindt. “Tijdens deze lange trainingsperiode is het prettig om weer even een startnummer op te mogen spelden, ik ben blij dat de Dam tot Damloop past in mijn voorbereiding”, aldus Douma. Samen met Choukoud gaat hij strijden voor een hoge klassering tussen de internationale atleten.

Diana van Es staat zondag voor de tweede keer aan de start van de Dam tot Damloop en heeft zin om te racen voor een goede positie in het klassement. Afgelopen zomer eindigde Van Es op het WK atletiek op de 10.000 meter nog als dertiende. Deze knappe prestatie heeft haar veel zelfvertrouwen gegeven: “Ik ben een stuk onbevangener geworden. Ik merk dat het werkt om hard van start te gaan en gewoon te kijken of het lukt, met natuurlijk wel het risico dat je stuk gaat”. Met haar snelheid kan de 26-jarige atlete haar vijfde plek van vorig jaar verbeteren en de Afrikaanse concurrentie verrassen. De wedstrijd is zondag vanaf 10.00 uur live te volgen op NH en AT5.

Warmte verwacht: dringend advies voor deelnemers

Deelnemers aan de 10 Engelse Mijl worden zondag geconfronteerd met oplopende temperaturen tot maximaal 25 graden Celsius en een mogelijk gevaar op oververhitting tijdens de loop. Le Champion roept daarom alle deelnemers op om verstandig te lopen en medelopers in de gaten te houden. Daarnaast heeft de organisatie extra maatregelen getroffen om het evenement zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, zoals het oprekken van de start, een extra waterpost, extra koelmiddelen langs het parcours en het deactiveren van de tijdwaarneming van de recreanten, om te ontmoedigen dat lopers te hard gaan lopen. Kijk voor het uitgebreide advies en de maatregelen kijk je hier en op www.damloop.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!