Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino

door 17 sep, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Winnaar Dam tot Damloop 2023
Winnaar Dam tot Damloop 2023

De 37e editie van de Dam tot Damloop is vandaag gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. De 25-jarige Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn debuut op de 10 Engelse Mijl in 45.20 minuten. Marathonloopster Keino schudde de concurrentie net voor de streep in de Peperstraat in Zaandam van haar af en liet 52.18 minuten noteren.  

Het grootste hardloopfeest in Nederland barst om 10.19 uur los op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Traditiegetrouw bijten de vrouwen het spits af en lopen zij als eerste de IJtunnel door, op weg naar de finish in Zaandam. Al snel wordt er een grote groep van Afrikaanse loopsters gevormd, waaronder Olympisch kampioene Almaz Ayana. Er is één Nederlandse dame die dit hardloopgeweld aan kan: Diane van Es.

Mannen

De mannen gaan om 10.25 uur in de achtervolging. Tot het 10 km-punt in het Molenwijkpark is een achttal topatleten nog in de race voor de overwinning. Als een langgerekt lint lopen ze vervolgens over de Zuiddijk en wordt het tempo opgeschroefd. Met de versnelling van Kimeli en Kibet raken er grote namen in de problemen. Vanaf de Burcht is de Keniaan echt los en is het duidelijk dat hij de prestigieuze 10 Engelse Mijl gaat winnen. Vincent Kibet volgt op zeven seconden in 45.27 minuten. De Spanjaard Adel Mechaal maakt het podium compleet in 45.39 minuten.

Khalid Choukoud komt geëmotioneerd als tiende en beste Nederlander over de streep (46.45). “Ik ben door de aardbeving in Marokko kapot gemaakt van binnen. Ik wilde niet lopen, omdat ik zo verdrietig ben. Met mijn tijd kan ik super tevreden zijn, dit is van een goed niveau. Ik ben in bloedvorm en dit geeft veel vertrouwen richting de TCS Amsterdam Marathon, waar ik me wil kwalificeren voor de Olympische Spelen”, aldus Choukoud.

Filmon Tesfu eindigt als tweede Nederlander in 47.08 en derde wordt Richard Douma in 47.39.

Vrouwen

De vrouwen worden door de mannen na zo’n 13 km in de wedstrijd gepasseerd. Hierdoor was de man-vrouw wedstrijd tijdens deze editie snel beslist. Het is dan ook duidelijk dat Almaz Ayana, Cynthia Chemeno en Agnes Keino gaan uitmaken wie er gaat winnen vandaag. Pas in de Peperstraat slaat Keino een gat en gaat zij na 52.18 door het finishlint. De klok stopt voor Chemweno op 52.21 en voor Ayana op 52.23.

Glunderend komt Diane van Es als zesde dame binnen in 53.02.  “Het ging goed, dit is zo’n leuke wedstrijd. Er was veel publiek en ik hoorde ontzettend veel mijn naam, dat was erg tof”, zegt ze na afloop. “Ik kon lang bij de Afrikaanse dames blijven. De laatste kilometers gingen ze wel echt te snel en moest ik ze los laten.” Jill Holterman kwam als tweede Nederlandse binnen in 54.37 en Anne Luijten als derde (55.16).

Over het evenement

In totaal doen vandaag 40.000 deelnemers mee aan de Dam tot Damloop. Het evenement is hiermee de grootste 10 Engelse Mijl wedstrijd ter wereld. Vanmiddag komen de laatste lopers om 18.00 uur over de finish. Eerder vanochtend deden 3.000 kinderen mee aan de Mini Dam tot Damlopen. Gisteravond stonden er al 10.000 hardlopers aan de start van de Damloop by night. Ook deden er gisteren 12.500 wandelaars mee aan de Dam tot Dam Wandeltocht en gingen er 3.000 fietsers van start bij de Dam tot Dam FietsClassic. Volgend jaar vinden de Dam tot Dam evenementen plaats op 21 en 22 september 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!