‘Rondje Eindhoven’ voor iedereen

door 6 okt, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024

Eindhoven krijgt als eerste stad van het land verschillende, te combineren looproutes-voor-iedereen. Alle rondes, met uiteenlopende afstanden, worden voorzien van een eigen, herkenbare identiteit en zullen samen een centraal traject vormen. Het project wil inwoners in beweging brengen die normaal gesproken zelf de weg naar sportbeleving niet zo makkelijk vinden.

Routes

De routes van het ‘Rondje Eindhoven’ zijn zeer toegankelijk en beginnen voor iedereen als het ware bij de voordeur. Ze kunnen naar eigen wens in lengte worden uitgebreid. ,,Bewust is gekozen voor buitengewone laagdrempeligheid,’’ zegt Mario Kadiks, bij het initiatief betrokken namens Golazo Sports, dat als missie heeft mensen elke dag minimaal een half uur te laten bewegen. ,,Het moet zo eenvoudig mogelijk zijn om mee te doen.’’

Aan de basis van het bijzondere idee staat met name ook Igor van Hooff, voorzitter van de Stichting Marathon Eindhoven. ,,Enkele jaren geleden liep ik met mijn zoontje in New York door Central Park en zag ik allemaal mensen op verschillende manieren bewegen. Hardlopend, basketballend, fietsend, bootcampend en ga zo maar door. Ik zag de kracht van samenzijn op een inclusieve wijze, je trof er bij wijze van spreken alle kleuren van de regenboog.’’

Rondje Eindhoven

Het inspireerde Van Hooff tot de gedachte dat zoiets ook in Eindhoven mogelijk zou moeten zijn. ,,Ik heb mensen in mijn omgeving gevraagd mee te denken. Hoe kunnen we verschillende groepen uit de samenleving bij elkaar brengen en ook diegenen laten bewegen die dat niet of nog te weinig doen. Zo is het idee van het ‘Rondje Eindhoven’ ontstaan. Het wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met Golazo, dat al jaren naar volle tevredenheid de ASML Marathon Eindhoven organiseert en een duidelijke filosofie over bewegen heeft.’’

Mario Kadiks: ,,Het ‘Rondje Eindhoven’ is er voor iedereen, voor jong en oud. Het kan bijvoorbeeld de inspiratie zijn om mee te doen aan de ASML Your Marathon Challenge, een idee van mij waarbij deelnemers eerst op zelf gekozen momenten 41 kilometers ‘sparen’ om vervolgens de laatste 1195 marathonmeters af te leggen op het officiële parcours van de ASML Marathon Eindhoven. Voor een ander is een van de vele andere afstanden wellicht de stip aan de horizon. Alles is mogelijk.’’

Het ‘Rondje Eindhoven’ heeft als uiteindelijke doel de gezondheid te bevorderen, de inwoners te verbinden en zo de sociale cohesie in de stad te versterken. Het geeft invulling aan het gemeentelijk beleidsplan om inwoners, onder wie met name ook ouderen, te stimuleren actiever te zijn. Het project wordt ondersteund door tal van organisaties die hun kennis en ideeën inbrengen.

Igor van Hooff, zakelijk directeur van de Dutch Design Foundation: ,,Ik heb ontwerpers er ook bij betrokken en gevraagd met creatieve ideeën te komen. We willen de stad niet op zijn kop zetten en de gemeente niet tot last zijn, maar wél de aanwezige energie in de wijken benutten en kijken waar mogelijkheden liggen om mensen te verbinden. Als Stichting Marathon Eindhoven willen we het geld dat wij bezitten graag ten goede laten komen aan ‘bewegen’. Brabant C, dat investeert in kunst en cultuur met maatschappelijke impact, heeft met een subsidie onze bijdrage verdubbeld.’’ 

Het zou volgens Van Hooff mooi zijn ‘als we vijfduizend mensen zo kunnen inspireren, dat ze over een drempel stappen en uiteindelijk op welke afstand ook meedoen aan de ASML Marathon Eindhoven’. Het evenement trekt nu circa 27.000 deelnemers en 200.000 toeschouwers en is net als de Design Week en Glow jaarlijks een bruisend hoogtepunt van de stad.

Aan de vooravond van de 39ste ASML Marathon Eindhoven treedt het ‘Rondje’ voor het eerst in de publiciteit. Van Hooff: ,,We bevinden ons in een fase waarbij we bekijken hoe levensvatbaar het plan is. Daarna gaan we bedrijven benaderen of ze een rondje willen adopteren. Vooralsnog zijn alle reacties positief. Het is toch ook een mooi plan! Eind volgend jaar willen we zes, zeven rondjes gereed hebben. Daarna breiden we geleidelijk uit naar twaalf à vijftien. Dan heb je een kluwen door de stad. We hebben geen haast. Voor het welslagen van zo’n project moet je zeven jaar de tijd nemen.’’

Voorlopig is sprake van drie, in samenspraak met sociaal maatschappelijke instellingen en bewoners te ontwikkelen looproutes-in-de-eigen-wijk. Alle routes moeten gemakkelijk te volgen zijn.

Van Hooff: ,,Samen met WijEindhoven, Vitalis Vonderhof en Summa College is inmiddels een dementievriendelijke wandelroute ontworpen. Deze ronde start op Vonderhof en is gemaakt voor én door mensen die leven met dementie. Het plan is om op deze route ook een beeldbepalende ontmoetingsplek te creëren.’’ 

Met Expeditie Vitaal Gezond zijn gesprekken gaande om in de wijk Bennekel een wandelroute te ontwerpen met een eigen symboliek. Er is behoefte in de wijk om laagdrempelig meer te kunnen bewegen. 

In Woensel-West wordt met de verbinder van Buurt in Bloei bekeken of de wandelingen kunnen worden versterkt die plaatsvinden in de buurt van landgoed de Grote Beek. Mogelijk ook komt er een geheel nieuwe route, die de gewenste sociale cohesie in de jonge wijk kan bevorderen.

In een latere fase zal het project worden aangevuld met veel meer looproutes, die dan samen op een logische wijze een groot ‘Rondje Eindhoven’ vormen. Van Hooff: ,,Het kan gaan om trajecten voor bijvoorbeeld jongeren in achterstandswijken, maar het gaat beslist niet alleen om kansarmen.’’ 

Alle routes worden voorzien van beeldbepalende objecten, kenmerkend voor de omgeving. Hiervoor zijn jonge en gevestigde ontwerpers als Stella van Beers, Rocco Verdult en Piet Hein Eek benaderd. Startpunt van elke loopronde is steeds een herkenbare paal.

De stad wil met het unieke project, waarop al enige tijd op verschillende niveaus wordt gebroed, onderstrepen dat bewegen niet beperkt hoeft te blijven tot de jaarlijkse ASML Marathon Eindhoven in oktober, maar elke dag tot de gezonde mogelijkheden behoort.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!