Kelvin Kiptum heeft grootse plannen voor 43ste Marathon Rotterdam

door 9 nov, 2023Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Kelvin Kiptum Rotterdam

Kelvin Kiptum heeft de ambitie uitgesproken om op zondag 14 april 2024 tijdens de 43ste NN Marathon Rotterdam zijn eigen wereldrecord scherper te stellen. Over de mogelijkheid om als eerste atleet door de magische grens van twee uur te breken, wil de Keniaan nog niet praten, maar met een verbetering van zijn toptijd van 2.00.35 zou hij dicht in de buurt komen.

‘Ik wil mijn eigen wereldrecord verbeteren’

,,Als mijn voorbereiding goed verloopt en de weersomstandigheden uitstekend zijn, wil ik mijn pr overtreffen. Ik weet dat ik daartoe in staat ben en ga er mijn uiterste best voor doen. There is no limit to human energy,’’ sprak Kiptum vanmorgen tijdens een persbijeenkomst in het Rotterdamse Hilton Hotel. ,,Daarna wil ik graag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs en een medaille winnen, het liefst een gouden.’’

In 2019 was Kiptum (23) al eens tempomaker in Rotterdam. ,,Het vlakke, snelle parcours en het enthousiasme van het publiek bevielen mij toen zo goed, dat ik meteen heb gezegd terug te willen komen. Aanvankelijk zou ik vorig jaar hier mijn debuut maken, maar op het laatste moment kreeg ik een blessure.’’

Kiptum realiseerde in een periode van tien maanden drie verbluffende tijden. Om te beginnen won hij als snelste debutant ooit op 3 december 2022 in 2.01.53 tot zijn eigen verbazing de marathon van Valencia. ,,Ik had vooraf gerekend op een tijd van 2.04 of 2.05,’’ bekende hij bescheiden.

Dit jaar overtrof hij zichzelf op 23 april als beste atleet in Londen met een tijd van 2.01.25. En op 8 oktober won hij de marathon van Chicago in een wereldrecord van 2.00.35 – 34 seconden onder de toptijd die landgenoot Eliud Kipchoge vorig jaar in Berlijn liep.

Het ‘geheim’ van Kiptum, vader van een zoon en een dochter, is zijn grote discipline, grenzeloze ambitie en ongekende trainingsijver. ,,Ik train 250 à 280 en soms 300 kilometer per week,’’ verteld hij lachend. Niemand doet hem dat na. 

Kiptum is de enige atleet die drie marathons binnen de 2.02.00 heeft afgelegd. In Rotterdam loopt hij zijn vierde race op de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Als de onbetwiste favoriet kan hij zich kan scharen bij de drie atleten die eerder op de Coolsingel finishten in een wereldrecord: Carlos Lopes (2.07.12, 1985), Belayneh Densamo (2.06.50, 1988) en Tegla Loroupe (2.20.47, 1998). Slechts drie steden, Berlijn, Londen en Chicago, ‘leverden’ meer wereldrecords. 

Kelvin Kiptum is een ontdekking van Marc Corstjens, die traditioneel het lopersveld van de NN Marathon Rotterdam samenstelt. De Belg, die zelf furore maakte als middenafstandsloper, scoutte de Keniaan al in 2018 tijdens nationale wedstrijden. ,,Voor mij komen zijn successen niet uit de lucht vallen,’’ aldus Corstjens. ,,Van een atleet die de halve marathon vier keer onder het uur loopt en één keer zelfs onder de 59 minuten, kun je op de hele marathon veel verwachten.’’

Ambitie

De als organisator vertrekkende Mario Kadiks: ,,De afgelopen jaren zijn in Rotterdam een Europees en verschillende Nederlandse records op spraakmakende wijze verbeterd door Bashir Abdi, Abdi Nageeye en Nienke Brinkman, maar onze aspiraties reiken verder. Met het brengen van wereldrecordhouder Kelvin Kiptum wil Golazo als organisator van de NN Marathon Rotterdam die ambitie benadrukken en #demooiste onder het motto Be part of history nog meer glans geven.’’

Rotterdam wil zijn status als toonaangevende marathon versterken op het vlak van zowel de kwaliteit van de organisatie, het verzorgen en begeleiden van alle deelnemers, de feestbeleving voor alle toeschouwers, het enthousiasmeren van duizenden vrijwilligers én het lopen van wereld-, Europese, nationale en persoonlijke records.

,,We willen nu bovendien de groeipotentie van het evenement gaan benutten,’’ aldus Kadiks. ,,We weten dat de NN Marathon Rotterdam populair is, maar dat de marathonafstand binnen acht dagen na opening van de inschrijving uitverkocht zou zijn, heeft ons toch in positieve zin verrast. Het is het eerste en ongetwijfeld niet het enige record van onze marathon van 2024, voor het tweede achtereenvolgende jaar ook het decor voor de Nederlandse kampioenschappen.’’

Kadiks: ,,Omdat wij uit moeten gaan van maximaal 17.000 marathonlopers, hebben we de inschrijving bij dat aantal gestopt en een wachtlijst aangelegd. Daar staan de namen op van 10.000 gegadigden voor een startbewijs. Eind deze maand hopen we van de gemeente te horen of ons verzoek wordt gehonoreerd om meer deelnemers toe te laten.’’

Na al 38 jaar nauw betrokken te zijn geweest bij de organisatie van de NN Marathon Rotterdam, draagt Mario Kadiks zijn taken ondertussen stapsgewijs over aan Wilbert Lek, die op 1 oktober is begonnen als Managing Director Golazo Events Nederland. Zelf blijft Kadiks als adviseur, van onder meer de marathon, nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van Golazo Sports in Nederland.

Goede doel

Ook in 2024 is KWF Kankerbestrijding het officiële goede doel van de NN Marathon Rotterdam. Het is onderdeel van een bredere afspraak die Golazo met KWF Kankerfonds heeft gemaakt door de samenwerking met een aantal evenementen uit te breiden. Met als doel de komende drie jaar alles bij elkaar circa tien miljoen euro op te halen.

Programma

Het weekend van de grootste, snelste en mooiste marathon van Nederland begint op zaterdag 13 april 2024 met The Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 14 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de 1/4 Marathon. De start van de NN Marathon Rotterdam, tevens NK, is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur. Voor alle onderdelen geldt een gelimiteerd aantal deelnemers. In totaal worden 50.000 lopers verwacht.

Voor meer informatie: https://www.nnmarathonrotterdam.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!