Wereldkampioenen en Nederlandse topatleten aan de start van Montferland Run

door 17 nov, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

De Pfixx Solar Montferland Run zet haar sterke traditie op zondag 3 december voort. Dan doet om 12.00 uur in ’s-Heerenberg een aantal wereldtoppers en Nederlandse topatleten mee. In deze 25e editie zijn bij de vrouwen de Ethiopische Amane Beriso (de regerend wereldkampioene op de marathon) én haar landgenote Medina Eisa de opvallende namen. Voor Nederland start o.a. de sterke, veelvoudig nationaal kampioene Maureen Koster. Bij de mannen starten de huidige wereldkampioen halve marathon Sebastian Sawe en een grote groep Nederlandse topatleten waaronder Mike Foppen en Richard Douma.

Het parcours met start en finish in de historische binnenstad van het Gelderse ’s-Heerenberg valt jaarlijks in de smaak bij de topatleten en de recreatieve hardlopers. Omdat de omgeving van het Montferlandse bos prachtig is, de dorpjes Stokkum, Beek en Zeddam worden aangedaan en met o.a. één van de beklimmingen Peeskesbult (liefst 42 hoogtemeters) zit er veel variatie in het parcours. Voor velen is het ook belangrijk dat deze internationale wedstrijd een ‘gemoedelijke sfeer’ kent. Zo doen er maximaal 4000 lopers mee, waaronder traditie getrouw een mix van wereldkampioenen, aanstormende talenten en Nederlandse topatleten. In het verleden waren het de 18 jarige talenten Kenensia Bekele en Sifan Hasan die hun eerste wegwedstrijd over 15 kilometer liepen en stonden wereldtoppers als Haile Gebrselassie, Bashir Abdi, Lornah Kiplagat en Paula Radcliffe aan de start.

Wereldkampioenen

De organisatie is blij met de komst van een groot aantal snelle toplopers. Zo maken de Keniaan Sebastian Sawe (regerend wereldkampioen Halve Marathon) en de zeer talentvolle Ethiopiër Addis Yihune (wereldkampioen bij de junioren in 2022 op de 5000 meter) hun opwachting in ’s- Heerenberg. Bij de vrouwen zijn de eerder genoemde wereldkampioene Amane Beriso, de 18- jarige Medina Eisa (wereldkampioene en wereldrecordhoudster bij de junioren over 5000 meter), Melknat Wudu en Aynadis Mebratu – alle vier afkomstig uit Ethiopië – in staat om serieus mee te doen voor een verbetering van het parcoursrecord van Tsigie Gebreselama van 47.27 minuten. Bij de mannen is het parcoursrecord van 42.14 minuten in handen van Goeffrey Koech.

Maureen Koster

Ook de Nederlandse topatleten komen ieder jaar graag naar ’s-Heerenberg. In deze jubileumeditie mag het een en ander worden verwacht van Maureen Koster (WK-finaliste op de 5000 meter afgelopen zomer, nationaal kampioene op de Halve Marathon in 2022) en Mike Foppen (nationaal recordhouder op de 5000 meter, indoor en outdoor). Beide atleten hebben te kennen gegeven dat zij in deze fase van het jaar – ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs – enkele langere wegwedstrijden willen lopen. De 31-jarige Koster was er in 2016 op de 1500 meter al bij tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, afgelopen seizoen voldeed zij aan de kwalificatie-eis voor deelname aan de Olympische Spelen van Parijs op de 5000 meter.

De afgelopen jaren heeft Koster – vooral op afstanden vanaf de 5000 meter – bewezen mee te kunnen strijden met de allerbeste Europese en Afrikaanse loopsters. Zo werd ze recentelijk vierde tijdens de sterk bezette Tilburg Ten Miles op de 10 kilometer. Op zondag 3 december krijgt Koster in de 25e editie van de Pfixx Solar Montferland Run concurrentie uit eigen land van Jill Holterman (zij deed voor Nederland mee op de marathon tijdens de laatste Olympische Spelen van Tokyo). Bij de mannen moeten Richard Douma (nationaal recordhouder op de weg over 5 en 10 kilometer), Tim Verbaandert (baanspecialist op de 3000 meter, afgelopen maart zesde bij EK Indoor op de 3000 meter) en wellicht ook Luuk Maas (Nederlands kampioen Halve Marathon in 2022, dit jaar tweede Nederlander in Amsterdam Marathon) het Mike Foppen lastig kunnen maken.

Voor meer informatie ga je naar www.montferlandrun.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met TeamNL aan de start van d 4x400 en 4x100 meter estafette. Ook zien we Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt in de finale van de 400 meter horden. En staan Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

Morgen dag 3 van de EK Atletiek in Rome met Filmon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen die aan de start staan van de halve Marathon. Taymir Burnet staat aan de start van de 200 meter en Femke Bol en Cathelijn Peeters komen uit op de 400 meter...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!