Gaat het parcoursrecord van de halve marathon er weer aan bij de 19e Ameland Adventurerun?

door 10 dec, 2023Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

De 19e Ameland Adventurerun vindt plaats op zaterdag 16 december. Er hebben zich in totaal 4350 sporters, van alle leeftijden en niveaus ingeschreven voor de avontuurlijke run midden in de advent periode. Voor Ameland betekent dit, met in totaal ca. 10.000 bezoekers, een bruisend weekeinde in het vroeger zo stille weekend voor de kerstvakantie.

Ook dit jaar is het gelukt om een mooi deelnemersveld aan de start te krijgen van de halve marathon, de hoofdafstand van het evenement. De uitdaging zowel bij de vrouwen als bij de mannen is het parcoursrecord dat vorig jaar in beide categorieën werd verbroken. Andrea Deelstra (Wapenveld) liep 1.14.26 en Lucas Nieuweboer liep 1.05.53 op het
grotendeels onverharde parcours op het eiland.

Ameland Adventurerun
Andrea Deelstra , winnares van 2022, komt na 3 km het strand op bij het Westerpad. Foto: Anja Brouwer.

Vrouwen

Andrea Deelstra staat ook dit jaar bij de vrouwen als grote favoriete aan de start en zal haar eigen record proberen aan te vallen. Ze is in voorbereiding op de marathon van Sevilla in februari, waar zij kwalificatie voor haar 3e Olympische spelen (Parijs 2024) wil afdwingen. Andrea krijgt o.a. concurrentie van de nummer drie van het afgelopen jaar, Mireille Baart (Wageningen), Jessica Oosterlo (Appelscha) en Ruth van der Meijden (Groesbeek). De laatste dame komt graag voor de mooie beleving naar Ameland en heeft een dubbel programma in het Adventurerun weekeinde. Ze start op zondag ook op het NK Cross in Eersel.

Mannen

Jesper van der Wielen (Wijchen) heeft aangekondigd naar Ameland te komen om het record van Lucas Nieuweboer uit 2022 aan te vallen. Nieuweboer en ook de nummers twee en drie van vorig jaar, Frank Futselaar en Gianluca Assorgia, prefereren deelname aan het eerder genoemde NK Cross. Dit biedt weer perspectief voor nieuwe namen in de altijd spannende strijd op de halve marathon bij de mannen. Naast Jesper van der Wielen zullen onder anderen Geart Jorritsma (Sneek) die vorig jaar vierde werd, Bjorn Koreman (Geertruidenberg) en Jasper Boot (Veenendaal) gaan strijden om de podiumplaatsen.

Op 16 december bijten zoals elk jaar de jeugdige lopers (t/m 12 jaar) de spits af om 11.30 uur met de Eilandverhuur Kidsrun over 1 en 2 km. Daarna volgen de Runpoint 5 km prestatieloop en de Klein Vaarwater 10 km prestatieloop. De Wagenborg Halve Marathon start als laatste en de organisatie verwacht dat de laatste deelnemers van de slotafstand rond 16.30 uur de finish zullen passeren.

Parcours

Het parcours van de Adventurerun 2023 is aantrekkelijk voor lopers van alle leeftijden en niveaus. Veel lopers noemen Ameland niet voor niets als het mooiste halve marathon parcours van Nederland. Het unieke maar selectieve parcours is grotendeels onverhard en geaccidenteerd. Het is uitgezet in de afwisselende en prachtige natuur van Ameland. Bos, duinen, kwelders en het onvoorspelbare strand vormen het decor van deze avontuurlijke loop Start en finish zijn weer op de Reeweg in het gezellige en sfeervolle centrum van Nes.

Startvakken

De wedstrijdlopers en de deelnemers afkomstig van Ameland starten in het voorste startvak. In het tweede vak staan de overige deelnemers opgesteld. Dit geldt zowel voor de starts van de 5, 10 en 21 km.

Deelnemerslijsten, een plattegrond van het parcours en overige informatie zijn te vinden
op: www.adventurerun.nl.

Programma zaterdag 16 december 2023

  • 11:10 Warming up Kidsrun Centrum Nes
  • 11:30 Start 1 km Rabobank Kidsrun Reeweg Nes
  • 11:45 Start 2 km Rabobank Kidsrun Reeweg Nes
  • 12:15 Start 5 km Prestatieloop Reeweg Nes
  • 12:30 Prijsuitreiking Rabobank Kidsrun Kerkplein Nes
  • 13:25 Start 10 km Univé Dichtbij Prestatieloop Reeweg Nes
  • 13:45 Start 21,1 km Wedstrijd- en prestatieloop Reeweg Nes
  • 14:15 Prijsuitreiking 5 en 10 km Kerkplein Nes
  • 16:30 Prijsuitreiking 21,1 km Kerkplein Nes
  • Aansluitend Adventurerun Finishfeestje Kerkplein Nes
Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 4

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met Tasa Jiya Die uitkomt op de 200 meter en Noah Baltus op de 1.500 meter. Ook staan Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt aan de start van de 400 meter horden. Bekijk je het schema via je telefoon?...

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Mooie uitverkochte editie van de 13e Almere City Run

Op 16 juni 2024 was Almere weer het decor voor de Yanmar Almere City Run. Tijdens deze 13e editie stonden ruim 2.400 deelnemers aan de start. Het wisselvallige weer kon de pret niet drukken bij zowel deelnemers als toeschouwers. De Esplanade werd...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!