De beste bescherming tegen hardloopblessures: 5 tips.

door 17 jan, 2024Hardlooptips0 Reacties

Select 2024Select 2024
Brooks Ghost MAX

Vijf professionele Brooks atleten geven tips voor alle niveaus 

Hardlopen, een eenvoudige maar effectieve vorm van beweging, is door miljoenen mensen omarmd als een manier om fysiek fit en mentaal gezond te blijven. Hoewel hardlopen veel voordelen biedt, kan het ook risico’s voor het lichaam met zich meebrengen. Vooral als je niet de juiste uitrusting gebruikt. Hardloopschoenen zijn hierbij een cruciaal onderdeel. In dit artikel bekijken we hoe je het lichaam het beste kunt beschermen tegen hardloopblessures en hoe hardloopschoenen hierbij kunnen helpen. We roepen de hulp in van vijf professionele Brooks atleten, die hun persoonlijke tips delen voor een blessurevrije run. Of je nu een marathon of een rondje om het blokt rent, geschikt voor elk niveau.

1. Food is Fuel

Alice Gaggi is een Italiaanse atlete en ze maakt deel uit van de Brooks Running Trail Runners. Alice benadrukt het belang van een goed, voedzaam dieet. “Maak een goed voedingsplan voor trainingen en wedstrijden. Adequate voeding is essentieel voor betere prestaties. Wees daarbij niet bang om je plan aan te passen aan het weer. Eet bijvoorbeeld wat minder bij warm weer, maar eet voldoende bij koud en regenachtig weer.”

Voedingskeuzes en voedzame factoren, zoals calorieverbruik, calciuminname en vitamine D niveaus, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de botdichtheid en botstructuur. Deze factoren dragen bij aan het vermogen van de botten om de terugkerende impact van hardlopen te verdragen en de kleine beschadigingen die tijdens de training ontstaan, efficiënt te genezen. Naast voeding is ook water essentieel om jezelf te beschermen tegen hardloopblessures. Een goede hydratatie helpt oververhitting en spierkrampen voorkomen en helpt je gewrichten optimaal te verzorgen, wat tot betere prestaties leidt. Na een training kan je ook een heerlijke smoothie voor jezelf maken om sneller te herstellen.

2. Consistentie is de sleutel tot succces

Nicolas Martin, een Franse Brooks Trail Runner, gelooft dat de sleutel tot blessurevrij hardlopen consistentie is. “Probeer regelmatig te trainen. Als je niet zo vaak kunt hardlopen als je misschien zou willen, zorg er dan voor dat je toch een routine hebt met regelmatige runs binnen een bepaalde periode.”

Lichaamsbeweging vergroot de kracht en flexibiliteit van je spieren, maar verbetert ook je algehele gezondheid en verlaagt de bloeddruk. Regelmatige lichaamsbeweging vergroot het spierweefsel en vermindert de druk op je gewrichten, waardoor je over het algemeen beter functioneert. Hardlopers kunnen daarbij proberen om verschillende oefeningen in hun routine op te nemen, zoals glute bridges, squats, jump squats en planken. Zo spreek je verschillende spiergroepen aan en verminder je het risico op blessures door overbelasting.

Er zijn verschillende signalen waar hardlopers tijdens het hardlopen op kunnen letten om blessures te voorkomen: 

  • Vermijd plotselinge verschillen in het tempo, maar streef naar geleidelijke vooruitgang.
  • Let op ongemakken tijdens het hardlopen. Pijn in de zij- en buikstreek kan worden voorkomen of verholpen door de ademhaling te reguleren, terwijl lichte gewrichtspijn kan worden verholpen door een grondige warming-up.
  • Incorporeer een cool-down in je routine na het hardlopen. Rustige stretchoefeningen helpen daarbij om het lichaam te herstellen en verminderen het risico op pijn na de training. Probeer daarbij de hamstring-, quad-, bilspier- en kuitstrekkingen per been 25 tot 30 seconden aan te houden.

3. Houdt elke kilometer bij

Gian Schicktanz, een Zwitserse atleet en lid van de Brooks Trail Runners, benadrukt het belang van een trainingslogboek om je kilometers bij te houden: “Je kunt je hartslag bijhouden en je hartslagzones analyseren om jezelf beter te leren kennen. Dit is een handige en eenvoudige truc om blessures te voorkomen.”

Als je last hebt van de zeurende tekenen van een blessure, kunnen gegevens je helpen om vast te stellen welke training de blessure heeft veroorzaakt. Als je deze informatie kent, kan dat helpen om toekomstige blessures te voorkomen en een beter, gepersonaliseerd trainingsschema te volgen. 

4. Kies voor hardloopspullen die bij je lichaam passen

Gerard Klein, Footwear Merchandising Manager EMEA bij Brooks Running, legt uit hoe elke hardloper een uitrusting nodig heeft die goed bij hun eigen lichaam past: “Als hardloopmerk vinden we het belangrijk om bij hardlopers het risico op blessures te verkleinen. Dat zou een stuk makkelijker zijn wanneer alle hardlopers dezelfde pas hadden. Echter, is geen enkele hardloper hetzelfde.”

Er zijn veel elementen die blessures beïnvloeden. Bijvoorbeeld onze lichaamsbouw en botstructuur, maar ook de hoeveelheid slaap die we krijgen, onze mentale toestand en het soort schoenen waarin we lopen. In winkels of online zijn er talloze tools waar je jouw ideale pasvorm kan ontdekken.


5. Vind de juiste schoen voor jou

Wereldkampioen en Brooks Beast atleet Josh Kerr benadrukt het belang van de juiste schoenen: “De elementen die van invloed zijn op onze hardloopprestaties veranderen voortdurend. Dit betekent dat er niet één perfecte schoen is die voorkomt dat de loper blessures oploopt. Voor sommige mensen betekent het bijvoorbeeld dat ze verschillende soorten schoenen nodig hebben voor verschillende momenten en omstandigheden. Voor wedstrijden gebruik ik andere schoenen dan voor trainingen. Ik pas mijn schoenen aan afhankelijk van de doelen die horen bij de training die ik doe.”

Uit wetenschappelijk onderzoek van Brooks is gebleken dat elke loper een uniek bewegingspatroon heeft, welke bestaat uit de manier waarop de gewrichten en spieren samenwerken. Als een hardloper afwijkt van zijn natuurlijke bewegingspatroon, worden de knieën zwaarder belast, en dat kan leiden tot hardloopblessures. De uitdaging voor hardlopers is dus om de schoen te vinden die hun persoonlijke looppatroon optimaliseert en waar ze als loper het meeste baat bij hebben.

Schoentechnologie voor een neutrale pas

Moderne hardloopschoenen helpen hardlopers om altijd binnen hun unieke bewegingsbaan te blijven. Bij Brooks gebruiken ze hiervoor de ‘GuideRails’. Dit is een supporttechnologie die de enkels en knieën van mensen met een hoge afwijkende pas ondersteunt. De GlideRoll Rocker is daarnaast een overgangstechnologie die soepele overgangen mogelijk maakt en sommige mensen kan helpen om in hun normale bewegingspatroon te blijven zonder support. Dit optimaliseert de beweging en activiteit van spieren en gewrichten en dit voorkomt vermoeidheid en vormafbraak. Dit kan uiteindelijk blessures voorkomen. De GlideRoll technologie van Brooks, is te vinden in de nieuwe Ghost MAX.

De nieuwe Ghost MAX is gecertificeerd CO2-neutraal en vanaf nu verkrijgbaar voor €160,- bij geselecteerde retailersop zoals Bol en RunningDirect.nl of kijk op www.brooksrunning.com.

Tags: Brooks

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!