Ook Abdi Nageeye op recordjacht tijdens Marathon Rotterdam

door 9 feb, 2024Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Abdi Nageeye

De 43ste NN Marathon Rotterdam belooft op zondag 14 april in meer dan één opzicht een historische schittering te krijgen. Kelvin Kiptum maakte eerder al bekend bij #demooiste zijn wereldrecord (2.00.35) te willen verbeteren. Abdi Nageeye kondigt nu op zijn beurt aan dat hij prolongatie van de Nederlandse titel van extra glans wil voorzien met de aanscherping van zijn nationale record (2.04.56).

Nageeye (34) heeft een speciale band met Rotterdam. In 2015 debuteerde hij er met een nationale titel. In 2017 dook hij in de Maasstad als eerste Nederlandse atleet onder de grens van 2.10.00. Weer twee jaar later verbeterde hij zijn eigen marathonrecord op spectaculaire wijze van 2.08.16 naar 2.06.17. En in 2022 finishte hij als eerste Nederlandse winnaar ooit, opnieuw in een voor ons land ongekende tijd: 2.04.56. Afgelopen jaar liep Nageeye wederom naar een keurige podiumplek in Rotterdam.

Dit zijn de vijf marathons van Abdi Nageeye in Rotterdam:

  • 2015               2.12.33           (9de, Nederlands kampioen)
  • 2017               2.09.34           (9de)
  • 2019               2.06.17           (4e, Nederlands record)
  • 2022               2.04.56           (1ste, Nederlands record)
  • 2023               2.05.32           (3de, voor de vierde keer Nederlands kampioen)

Voor zowel Nageeye als Kiptum is Rotterdam een belangrijke tussenstop op weg naar de Olympische Spelen van Parijs, waar de mannenmarathon zaterdag 10 augustus op het programma staat. Nageeye wil het liefst naar de Franse hoofdstad afreizen met ‘verse’ nationale records op de hele en halve marathon. Tijdens de 48ste NN CPC Loop Den Haag op zondag 10 maart probeert hij op het kortere onderdeel zijn toptijd van 1.00.24 uit 2019 te overtreffen.

Nageeye veroverde in 2021 tijdens de Olympische Spelen van Tokio het zilver op de marathon en ‘trok’ bovendien zijn Belgische vriend Bashir Abdi op ‘meeslepende’ wijze naar het brons. De in Somalië geboren atleet maakte de afgelopen twee jaar met een derde en vierde plaats ook indruk bij de New York City Marathon. 

Met Nageeye heeft de NN Marathon Rotterdam een tweede internationale topper vastgelegd. Binnenkort volgen namen van meer belangrijke deelnemers. Wilbert Lek, directeur NN Marathon Rotterdam: ,,We zijn ongelooflijk blij met de komst van deze twee geweldige atleten. Het is in dit olympisch jaar bijzonder om ’s werelds snelste marathonatleet én de beste van Nederland aan de start te hebben.’’

Kiptum (24) maakte in een periode van tien maanden indruk met drie verbluffende tijden. Als snelste debutant ooit won de Keniaan op 3 december 2022 in 2.01.53 marathon van Valencia. Afgelopen jaar overtrof hij zichzelf op 23 april als beste atleet in Londen met een tijd van 2.01.25. En op 8 oktober won hij de marathon van Chicago in een wereldrecord van 2.00.35. In Rotterdam wil Kiptum opnieuw zijn grenzen verleggen. 

In het verleden finishten drie atleten in Rotterdam met een wereldrecord: de Portugees Carlos Lopes (2.07.12, 1985), de Ethiopiër Belayneh Densamo (2.06.50, 1988) en de Keniaanse Tegla Loroupe (2.20.47, 1998). Slechts drie steden, Berlijn, Londen en Chicago, ‘leverden’ meer wereldrecords.

Onder het motto ‘Be part of history’ waren de 17.000 beschikbare startbewijzen voor de NN Marathon Rotterdam van 14 april in recordtijd uitverkocht. In totaal worden in het marathonweekeinde 50.000 deelnemers verwacht over de diverse onderdelen.

Programma

Het weekend van de grootste, snelste en mooiste marathon van Nederland begint op zaterdag 13 april 2024 met The Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 14 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de 1/4  Marathon. De start van de NN Marathon Rotterdam is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur.

Goede doel

Ook in 2024 is KWF Kankerbestrijding het officiële goede doel van de NN Marathon Rotterdam. Het is onderdeel van een bredere afspraak die Golazo met KWF Kankerbestrijding heeft gemaakt door de samenwerking met een aantal evenementen uit te breiden. De bedoeling is om in drie jaar bij elkaar tien miljoen euro op te halen.

Voor meer informatie: https://www.nnmarathonrotterdam.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 1

Morgen beginnen de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL in de finale van de 4x400 meter estafette (mix) en Maureen Koster in de finale van de 5.000 meter. Verder komen Nadine Visser en Maayke Tjin A-Lim uit op de 100 meter horden. Mark Heiden, Job...

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Tijdschema EK Atletiek 2024 Rome

Deze week beginnen de EK Atletiek in Rome in het Stadio Olimpico. De EK Atletiek worden gehouden van 7 tot en met 12 juni 2024. RunningPlus heeft hieronder een tijdschema van de EK Atletiek onder elkaar gezet, zo weet je precies wat wanneer is en...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!