Abdi Nageeye en Anne Luijten willen bij 43ste Marathon Rotterdam NK-titel prolongeren

door 26 mrt, 2024Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Marathon Rotterdam

Abdi Nageeye en Anne Luijten verdedigen tijdens de 43ste NN Marathon Rotterdam op zondag 14 april hun Nederlandse titel. De NK zijn voor de regerende kampioenen een belangrijke tussenstap op weg naar de Olympische Spelen van Parijs. Beide toppers hebben al voldaan aan de limiet voor dat evenement in de Franse hoofdstad.

Nageeye wil bovendien een nieuwe titel extra glans geven met een verbetering van zijn nationale record. De in Somalië geboren Nederlandse atleet stelde die toptijd twee jaar geleden als winnaar van de NN Marathon Rotterdam op 2.04.56. Op het aantrekkelijke parcours verwacht hij bij gunstige omstandigheden in staat te zijn tot een nog snellere tijd.

Marathon Rotterdam Abdi Nageeye

Nageeye is niet alleen de topfavoriet van de goed bezette NK, hij is ook een van de kanshebbers op de zege van de 43ste NN Marathon Rotterdam. Tot de mannen die eveneens in aanmerking komen voor een NK-medaille behoren onder anderen Björn Koreman (pr 2.10.32),  Frank Futselaar (2.11.30), Luuk Maas (2.11.47) Roy Hoornweg (2.13.19), Stan Niesten (2.14.26), Lucas Nieuweboer (2.14.39) en Gianluca Assorgia (2.14.51). Op basis van de World Rankings op de marathonafstand staan zeven van de tien hoogst geplaatste Nederlandse mannen aan de start in Rotterdam. 

Abdi Nageeye en Rotterdam vormen een zeer succesrijke combinatie. In 2015 greep Nageeye op de Coolsingel zijn eerste van vier nationale marathontitels. In 2017 dook hij in 2.09.34 als eerste atleet van ons land onder de grens van 2.10.00. In 2019 verbeterde hij zijn marathonrecord op spectaculaire wijze van 2.08.16 naar 2.06.17. In 2022 finishte hij als eerste Nederlandse winnaar ooit opnieuw in een spraakmakend record: 2.04.56. Een jaar geleden stond de ‘zilveren’ deelnemer aan de Spelen van Tokio (2021) opnieuw op het erepodium: derde.

Anne Luijten winnares Rotterdam Marathon
Rotterdam Marathon 2023 Winnares Luiten Nederlands kampioen Foto: Pim Ras

Vrouwen

Bij de vrouwen wil Anne Luijten tijdens de NN Marathon Rotterdam haar prestatie van vorig jaar herhalen. Ze won in 2023 het goud op de NK in een persoonlijk record van 2.30.59. Inmiddels heeft ze zichzelf verbeterd tot 2.26.36. Ze krijgt op 14 april concurrentie van onder anderen Jill Holterman (pr 2.28.18), Bregje Smits (2.36.34), Maaike van Gelder (2.38.18) en Eva van Zoonen (2.41.24). Het vijftal staat in de actuele World Rankings in de top-10 van beste Nederlanders vrouwen op de marathon.

Dat Nageeye en Luijten in vorm zijn, blijkt uit hun prestaties eerder deze maand tijdens de 48ste NN CPC Loop Den Haag. Nageeye verbeterde als winnaar zijn Nederlands record op de halve marathon (1.00.21). Luijten liep in de hofstad een pr van 1.10.39. 

De marathonlimieten voor de Olympische Spelen zijn 2.08.10 (mannen) en 2.26.50 (vrouwen). De marathons staan in Parijs op het programma op zaterdag 10 (m) en zondag 11 augustus (v). 

Wilbert Lek, directeur van de NN Marathon Rotterdam: ,,Het is bijzonder om in dit olympische jaar tijdens de Nederlandse kampioenschappen de titelhouders in Rotterdam opnieuw aan de start te hebben, en een breed deelnemersveld bij zowel de mannen als vrouwen te kunnen presenteren We rekenen op een sportief hoogstaand en feestelijk evenement. Ook voor de duizenden recreanten die traditioneel tijdens het marathonweekeinde met veel plezier op de verschillende afstanden in actie komen.’’

Parcoursrecord

De  internationale vrouwenrace van de NN Marathon Rotterdam staat in het teken van een aanval op het parcoursrecord. Vijf Afrikaanse loopsters gaan van start op een schema dat moet leiden tot een verbetering van de toptijd van Tiki Gelana. De Ethiopische atlete kwalificeerde zich in 2012 in de Maasstad met een winnende 2.18.58 voor de Olympische Spelen van Londen, waar ze de gouden medaille veroverde.

De atletes die op 14 april jacht maken op het parcoursrecord zijn het Ethiopische trio  Bekere Ashete (pr 2.17.58), Sisay Meseret Gola (2.20.50), en Hawi Feysa (2.23.36), en het  Keniaanse duo Selley Chepyego (2.20.03) en Viola Kibiwot (2.22.57).

Marc Corstjens, die ook dit jaar weer met veel zorg en kennis van zaken het deelnemersveld van de NN Marathon Rotterdam samenstelt: ,,Als de omstandigheden gunstig zijn, ligt voor één of meer van deze topatletes een tijd onder het parcoursrecord beslist binnen de mogelijkheden.’’  

Programma

Het weekend van de grootste, snelste en mooiste marathon van Nederland begint op zaterdag 13 april 2024 met The Marathon Rotterdam Walk (5, 10 en 15 kilometer), de Your Marathon Challenge, de NN Kids Runs (1 en 2,5 kilometer) en de City Run (4,2 kilometer). Op zondag 14 april volgen de internationale marathon inclusief NK en de ¼ Marathon. De start van de NN Marathon Rotterdam is om 10.00 uur, de laatste loper wordt feestelijk binnengehaald om circa 16.30 uur.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!