Abdi Nageeye wint Marathon Rotterdam opnieuw in Nederlands record

door 14 apr, 2024Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Abdi Nageeye wint Rotterdam Marathon 2024

Abdi Nageeye (35) heeft net als twee jaar geleden de NN Marathon Rotterdam op zijn naam geschreven. Evenals in 2022 gaf hij de zege extra glans met een verbetering van zijn Nederlands record (2.04.45). Zijn toptijd stond op 2.04.56. Nageeye kroonde zich op de Coolsingel bovendien voor de vijfde keer tot nationaal kampioen. Bij de vrouwen prolongeerde ook Anne Luijten haar titel (2.28.47). Rotterdam organiseerde voor de tweede achtereenvolgende keer de NK.

,,Het was mijn makkelijkste marathon tot nu,’’ zo bejubelde Nageeye zijn triomf, nadat hij de slotfase vrij eenvoudig had afgerekend met de Ethiopiërs Amedework Walelegn (2.04.50) en Birhanu Legese (2.05.16). Kenneth Kipkemoi, de Keniaanse winnaar in 2018 en opnieuw een van de favorieten, eindigde als vierde in 2.05.43.

Nageeye: ,,Toen we met zijn vieren liepen, dacht ik: nu Kelvin Kiptum er niet bij is, moet Kipkemoi of ik als eerste eindigen, want wij stonden het dichtst bij hem. Ik heb dus ook voor Kelvin gewonnen.’’

Vooraf werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Kiptum, de wereldrecordhouder (2.00.35) die eerder dit jaar bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Het was de bedoeling dat de Keniaan bij de NN Marathon Rotterdam als eerste atleet onder de twee uur zou duiken. Alle deelnemers kregen een textielsticker met ribbon die ze op hun shirt konden plakken. Startnummer 1, vorig jaar toebedeeld aan Kiptum, werd niet opnieuw uitgegeven.

Ashete Bekere wint de de vrouwen de Marathon Rotterdam 2024

Vrouwen

Bij de vrouwen zegevierde de 36-jarige Ethiopische Ashete Bekere (2.19.30), voor haar landgenote Viola Kibiwot (2.20.57) en de Keniaanse Selly Chepyego Kaptich (2.22.46).

Behalve Nageeye en Luijten gingen de NK-medailles bij de mannen naar Stan Niesten (zilver in een pr van 2.10.10) en Tom Hendrikse (brons in een pr van 2.11.07). Bij de vrouwen eindigden Maaike van Gelder (2.35.26) en Saskia Wijnans (2.42.58) respectievelijk als tweede en derde.

Lee Towers zong vooraf voor de laatste keer live de marathon-hymne You’ll never walk alone. De aftredende burgemeester Ahmed Aboutaleb drukte nog eenmaal op de rode startknop.

De 43ste NN Marathon Rotterdam telde in totaal 50.000 inschrijvingen waarvan 17.000 op de marathonafstand.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!