Enschede Mazars halve marathon inmiddels uitverkocht

door 15 apr, 2024Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024
Enschede Mazars halve marathon

Met nog zo’n anderhalve week te gaan voordat op zondag 21 april Enschede Marathon van start gaat, kan de organisatie nu al spreken van een recordaantal inschrijvingen. Per vandaag is de Mazars halve marathon zelfs uitverkocht. “En voor de andere afstanden stromen de inschrijvingen ook nog steeds binnen”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon. “Daar zijn we natuurlijk superblij mee. Het betekent dat alle keuzes die we de afgelopen jaren hebben gemaakt, heel goed zijn ontvangen.”

Organisatie opgeschaald

Uiteraard heeft Enschede Marathon de nodige maatregelen genomen om alles op zondag 21 april in goede banen te leiden. “We hebben de organisatie conform de deelnemersaantallen opgeschaald”, legt Melief uit. “Want zoveel deelname heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de logistiek op het parcours en rond de start en finish, voor de bezetting van het inschrijfbureau en voor de hulpdiensten. Maar dat verloopt allemaal prima, we krijgen op alle fronten volop medewerking.”

Vier zones

Een belangrijke verbetering dit jaar is de opdeling van het parcours in vier zones. Melief: “Dit houdt in dat het parcours in verschillende fases wordt afgesloten. Voorgaande jaren begonnen we ’s ochtends vroeg al met het afzetten van alle straten, zodat de bewoners hun straat niet meer in of uit konden. Dit jaar doen we dat gefaseerd, zodat de overlast voor iedereen, aanwonenden en bezoekers, zo klein mogelijk is.” Overigens leidt Enschede Marathon zelf de verkeersregelaars op. “Dat betekent dat we kunnen beschikken over een vast team van goed opgeleide en gemotiveerde verkeersregelaars, die er met elkaar voor zorgen dat het evenement soepel en veilig kan verlopen.”

Bosweg en extra treinen

En over verkeer gesproken: hoe zit het met de Bosweg die deel uitmaakt van het parcours en momenteel nog afgesloten is? “Wij staan als organisatie in nauwe verbinding met gemeente Enschede en dankzij hun medewerking zal op zondag 21 april de Bosweg tijdelijk begaanbaar zijn voor de lopers.” Ook van de NS kreeg Enschede Marathon alle medewerking, vertelt ze. “Voor een zo goed mogelijke bereikbaarheid van Enschede over het spoor worden er zondag 21 april twee extra rechtstreekse treinen ingezet vanuit Rotterdam en Amsterdam Centraal. Zo kunnen ook de deelnemers en toeschouwers uit het westen het mooie oosten bezoeken! Het spreekt vanzelf dat wij de NS erg dankbaar zijn dat ze aan onze oproep gehoor hebben gegeven.” Overigens is het die zondag geen koopzondag in de stad. Melief: “Het is geen koopzondag, maar loopzondag!”

Topveld

Ook dit jaar heeft de organisatie gezorgd voor een topveld. Er wordt ingezet op verbetering van het parcoursrecord van 2.07.20, in 2011 gelopen door de Oegandees Stephen Kiprotich. Voor een aantal atleten is het van belang om te proberen onder de internationale limieteis (2.08.10) voor de Olympische marathon van Parijs te finishen. Er zijn in totaal op dit moment achttien snelle mannen gecontracteerd. Lijstaanvoerder en titelverdediger is Bernard Kipyego, die vorig jaar in 2.09.15 naar de winst liep in Enschede. Deze Keniaanse toploper heeft een persoonlijk record van 2.06.19, waarmee hij in 2015 de Amsterdam marathon won.

Een andere kanshebber is de Ethiopiër Yitayal Zerihun (31), met een pr van 2.06.21 (2020 Dubai). Er mag ook veel worden verwacht worden van Masresha Bere (26). De Ethiopiër liep in 2022 in Hamburg met een toptijd van 2.06.44 naar een zesde plaats. Daarnaast doen er diverse outsiders mee, zoals de Keniaan Wilfred Kimitei die met 2.07.22 in 2023 in Sevilla een nieuw persoonlijk record vestigde. Bij de dames zijn er tien dames gecontracteerd van wie een aantal hebben aangegeven als doel te hebben om onder de limiettijd voor de Olympische marathon (2.26.50) te lopen.

Enschede Münster Combi Marathon

Deelnemers die houden van een extra uitdaging kunnen zich ook dit jaar inschrijven voor de Enschede Münster Combi Marathon ‘editie 2024’. Dit gecombineerde en grensoverschrijdende eindklassement wordt opgemaakt na afloop van Volksbank Münster Marathon die op zondag 8 september 2024 plaatsvindt. Wanneer je aan beide marathons meedoet, ontvang je niet alleen een aantrekkelijke korting op het inschrijftarief, maar voor de snelste drie dames en heren liggen er ook prijzen klaar van respectievelijk 500, 300 en 100 euro.

Drinkbekers

Een leuk weetje is dat de drinkbekertjes van Enschede Marathon die uitgedeeld worden op 21 april, voldoen aan de wettelijke richtlijnen op het gebied van duurzaamheid. Melief: “Deze bekers worden na afloop van het evenement hoogwaardig gerecycled. Daarom vragen we aan alle deelnemers om hun bekertjes tot maximaal honderd meter na de waterpost op de grond te gooien. Zo blijft het voor onze vrijwilligers werkbaar en houden we met z’n allen de stad schoon!”

Twee van Enschede

Een speciale vermelding verdient het ‘beweegevenement’ de Twee van Enschede, dat een dag eerder, op zaterdagavond 20 april wordt georganiseerd. Want al is de Enschede Marathon op sportief gebied een topevenement, de organisatie vindt het belangrijk om ook mensen met afstand tot bewegen erbij betrekken. “Daarom organiseren we samen met Sportaal en Gemeente Enschede voor de derde keer de Twee van Enschede”, zegt Melief. “Dat is een vrolijk en ongedwongen beweegevenement waarbij plezier centraal staan. Er is dan ook geen tijdwaarneming: iedereen kan meedoen in zijn of haar eigen tempo.” De route van twee Engelse Mijl (3,2km) voert dwars door de binnenstad van Enschede met start en finish op de Oude Markt. “Gezelligheid is dus gegarandeerd!”

Kijk voor meer informatie over Enschede Marathon op www.enschedemarathon.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Utrecht Marathon groter dan ooit

Utrecht Marathon groter dan ooit

De spanning stijgt in Utrecht, want op zondag 19 mei vindt het grootste hardloopevenement van de stad plaats: de Utrecht Marathon supported by Utrecht Science Park. Dit jaar is het evenement groter dan ooit met 14.000 inschrijvingen en een mooi...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!