Patagonia lanceert ‘Running Up For Air’-documentaire voorafgaand aan wereldwijd trail evenement

door 25 apr, 2024Evenementen0 Reacties

Select 2024Select 2024

Patagonia lanceert een korte documentaire over het ontstaan van Running Up For Air, een wereldwijd trailrun-evenement voor schone lucht. 99% van de wereldbevolking wordt dagelijks blootgesteld aan ongezonde lucht. Tijdens Running Up for Air zamelen deelnemers van over de hele wereld al rennend geld in voor organisaties die werken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het begon ooit als een idee van één man, die centraal staat in de documentaire – de trailrunner veteraan Jared Campbell.

Patagonia lanceert 'Running Up For Air'-documentaire voorafgaand aan wereldwijd trail evenement
Foto credits: Forest Woodward

De documentaire vertelt het verhaal van Running Up For Air, dat in 2012 werd opgericht in Salt Lake City. Jared Campbell besloot om 24 uur lang de Grandeur Peak in Salt Lake City op en neer te rennen om geld in te zamelen voor belangenbehartiging op het gebied van de luchtkwaliteit. Het jaar daarop liepen een paar vrienden met hem mee en zo werd de groep ieder jaar groter. Inmiddels is Campbell’s soloproject veranderd in Running Up For Air: een wereldwijde beweging met tientallen races, honderden lopers en tienduizenden dollars ingezameld over de hele wereld. Het is een verhaal over hoe hardlopen een gemeenschap opbouwt die veranderingen tot ver buiten de trails op gang brengt.

“Vijftien jaar geleden was ik een van de weinige mensen die de bergtoppen in de winter beklom. Tijdens het rennen klom ik regelmatig boven de luchtvervuiling uit en zag ik met eigen ogen hoe ernstig het was”, zegt Jared Campbell. “Als hardloper zag ik het niet alleen, ik voelde het ook. Daarom besloot ik in actie te komen.”

Op 1 juni keert het evenement terug naar bestemmingen door heel Europa. Op plekken waar geen evenement wordt georganiseerd, kunnen trailrunners virtueel meedoen door tussen 1 en 9 juni te rennen met de Strava-app. Van heuvels tot duinen of trappen in een park: alle vorm van klimmend rennen telt.

“Schone lucht is zo veel waard, als mens drijft het je levenskracht aan”, zegt Patagonia trail running-ambassadeur Luke Nelson. “Dus waarom geven we om schone lucht? Omdat we om mensen geven.”

Bekijk de volledige film en meld je aan voor Running Up For Air via deze link.

Op 15 mei wordt Running Up For Air vertoont in de Patagonia winkel in Amsterdam, aanmelden voor het evenement kan hier.

De milieugroepen die worden gesteund met Running Up For Air zijn InspireArnikaDeutsche UmwelthilfeFriends Of The EarthStay GroundedThe Ella Roberta FoundationCittadini Per L`ariaProtect Our Winters en Frisse Wind.Nu!. Alle opbrengst in Europa wordt evenredig verdeeld aan deze organisaties.

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

Morgen dag 4 van de EK Atletiek in Rome met TeamNL aan de start van d 4x400 en 4x100 meter estafette. Ook zien we Femke Bol, Cathelijn Peeters en Nick Smidt in de finale van de 400 meter horden. En staan Diane van Es, Jasmijn Lau, Jennifer...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 3

Morgen dag 3 van de EK Atletiek in Rome met Filmon Tesfu, Anne Luijten en Jacelyn Gruppen die aan de start staan van de halve Marathon. Taymir Burnet staat aan de start van de 200 meter en Femke Bol en Cathelijn Peeters komen uit op de 400 meter...

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 5

EK Atletiek Rome: programma loopnummers dag 6

Morgen de laatste dag van de EK Atletiek in Rome. Met TeamNL aan de start van de estafette races en Noah Schutte aa de start van de 10.000 meter. Bekijk je het schema via je telefoon? Kantel dan je scherm om het extra goed te kunnen zien! Dag 6:...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!