Wat is de toekomst van de zachte hardloopschoen?

door 15 jun, 2024Hardloopnieuws0 Reacties

Select 2024Select 2024
Brooks Running Barcelona eDreams

De afgelopen decennia heeft hardlopen zich ontwikkeld tot een wereldwijde sensatie die miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban houdt. Of het nu gaat om een ontspannen rondje joggen door het park, een eerste marathon of de intense uitdaging van ultra’s, de populariteit van hardlopen blijft toenemen. Met deze stijging wint ook schuim wint aan populariteit, mede door de zachte loopervaring en ondersteunende capaciteit. Carson Caprara, Senior Vice President Footwear bij Brooks Running, deelt exclusief inzicht in de evolutie van het rennen op zachte schoenen en zijn blik op de toekomst: zet deze trend door of gaan we terug naar de basis?

Van minimalisme naar maximalisatie

De hardloopmarkt wordt gekenmerkt door de trends die elkaar in rap tempo opvolgen. Zo waren  vijftien jaar geleden de minimalistische hardloopschoenen populair. De nadruk lag op uithoudingsvermogen en kracht, boven demping of ondersteuning. Deze minimale stijl van hardlopen bleek ongeschikt voor de doorsnee hardloper, waardoor het aantal blessures toenam. Dit voor een stijging in de populariteit van de dempende schoen, waardoor het minimalisme plaatsmaakte voor maximalisatie. Deze omkeer zien we vandaag terug in de moderne hardloopschoenen en -technologie.

Carson Caprara: “Brooks verlegt voortdurend de grenzen van de hardlooptechnologie door technieken toe te passen die ervoor zorgen dat hardlopers minder compromissen hoeven te sluiten. Mede door het gebruik van materialen zoals EVA-schuim en stikstof heeft Brooks een manier gevonden om voldoende comfort en schokabsorptie te bieden, zonder de gewrichten en spieren van onnodig te belasten. Hierdoor kunnen hardlopers zichzelf uitdagen, zonder angst voor blessures.”

Invloed van biomechanica op de hardloopschoen

De populariteit van zachte hardloopschoenen is niet alleen een gevolg van de hoge demping. De introductie van biomechanica creëerde de mogelijkheid om naast demping functies toe te voegen die de stabiliteit, flexibiliteit en energieteruggave verder verbeterden. Van dynamische tussenzoolsystemen tot precisie-ontworpen buitenzolen, elk onderdeel is gemaakt om de ervaring van de loper te optimaliseren. De impact van deze ontwikkelingen op de hardloopgemeenschap is enorm geweest. De dempende hardloopschoen heeft de sport toegankelijker gemaakt voor een breder publiek, en helpt atleten om nieuwe records te breken.

“We hebben bij Brooks een basisfilosofie die ‘Run Signature’ heet. Dit betekent dat elke hardloper anders is en op zijn eigen unieke manier rent. Onze schoenen werken daarom samen met de natuurlijke manier van bewegen van elk individu. Dit verbetert de prestaties, vermindert het risico op blessures en vergroot het rencomfort.

Hoe zit het met de pasvorm?

“Een van de meest gemaakte fouten bij het kopen van hardloopschoenen is de verkeerde pasvorm. Veel mensen vertrouwen op hun schoenmaat en gaan ervan uit dat ze hun maat kennen. Maar verschillende mensen hebben verschillende voettypen en pronatiepatronen – in welke mate de voet naar binnen valt tijdens het lopen. Het is cruciaal om je voettype te begrijpen en schoenen te kiezen die de juiste ondersteuning en stabiliteit bieden voor jouw specifieke behoeften. Het is dus belangrijk dat je hardloopschoenen niet koopt op basis van het uiterlijk, maar dat je ervoor zorgt dat je de pasvorm vindt die je de optimale hardloopervaring biedt.”

“De pasvorm is heel belangrijk bij het behalen van je persoonlijke hardloopdoel, gaat Carson verder. Hoewel esthetiek belangrijk is, kan het kiezen van hardloopschoenen op basis van hun uiterlijk, zonder rekening te houden met de technische kenmerken en hardloopstijl, leiden tot ongemak, onvoldoende ondersteuning en zelfs blessures. Daarom is het aan te raden om naar een hardloopspeciaalzaak te gaan waar experts je kunnen helpen bij het vinden van de juiste pasvorm. Ongeacht de hoeveelheid demping.”

Is meer cushioning altijd beter?

De zoektocht naar een balans tussen comfort en duurzaamheid is een uitdaging voor veel hardloopmerken, ook voor Brooks.

Carson Caprara: “Als je schoenen steeds zachter en dikker maakt met nog meer demping, gaat dat ten koste van de duurzaamheid. Vergelijkbaar met een minimalistische schoen, is daarnaast een dikkere tussenzool niet geschikt voor alle lopers. Brooks verwacht daarom een herintroductie van de dunnere zool, mogelijk gemaakt door nieuwe innovaties in het schuim. Op deze manier wordt dezelfde demping verwerkt in een dunnere laag schuim. Relatief dunnere tussenzolen verbeteren de ondersteuning en daarmee de hardloopervaring. De verschillende Brooks collecties zorgen ervoor dat iedereen de juiste balans vindt tussen comfort en stabiliteit. Dit is essentieel voor een goede hardlooptechniek en verminderd het risico op blessures.

Is meer cushioning altijd beter?

Inmiddels zijn hardloopschoenen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De schoenen worden ingezet als statement piece en zijn onderdeel van de zelfexpressie van de drager. Merken verfijnen daarom hun ontwerpen en maken gebruik van geavanceerde technologie om het comfort nog verder te vergoten.

De toekomst van hardlopen

De ontwikkeling van de dempende hardloopschoenen heeft het landschap van de sport fundamenteel veranderd en blijft zich verder ontwikkelen. Zo kunnen we in 2024 hardlopen op 3D-geprinte tussenzolen. “We hebben net onze met HP samenwerkende, 3D-geprinte tussenzoolschoen, de Exhilarate, gelanceerd. Deze schoenen vertegenwoordigen een paradigmaverschuiving in atletische hardloopschoenen. Door gebruik te maken van geavanceerde technologie bieden deze schoenen een nieuw level personalisatie, met tussenzolen die zijn afgestemd op de unieke biomechanica van elke loper. Lichtgewicht, duurzaam en bovenal milieuvriendelijk.”

Tags: Brooks

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Faith Kipyegon loopt nieuw wereldrecord op de 1500 meter

Foto: Christel Saneh voor World Athletics Wereld- en Olympisch kampioen Faith Kipyegon bevestigde haar status als beste vrouwelijke atlete in de geschiedenis op de 1500 meter. Zij liep haar eigen wereldrecord uit de boeken met een geweldige tijd...

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt comeback bij de Amsterdam Marathon

Nienke Brinkman maakt op zondag 20 oktober haar comeback tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Brinkman zou eigenlijk vorig jaar al van start gaan bij de World Atletics Platinum Label marathon, maar moest toen kort voor de wedstrijd haar limietpoging...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!