Osteopathie bij hardloopblessures

door 11 feb, 2025Blessures0 Reacties

SportSport
Osteopathie bij hardloopblessures

Of je nou 1 keer per week op je gemak 5 kilometer rent of serieus traint voor de marathon van Rotterdam, vrijwel iedere hardloper krijgt er vroeg of laat mee te maken: een blessure. Een verzwikte enkel, knieklachten (runner’s knee) of pijn aan de schenen. En dan?

Veel hardlopers nemen dan even rust of bezoeken een fysiotherapeut. Maar de klacht is daarna niet altijd verholpen. Gewrichten kunnen stijf aanvoelen of de oude blessure keert gewoon weer terug. Dan is een bezoek aan de osteopaat aan te raden. Een osteopaat kijkt verder dan de klacht, en hanteert een holistische benadering van lichaam en geest.

Wat zijn de voordelen van osteopathie voor hardlopers?

  1. Preventie van blessures. Hardlopen is een sport waarbij pezen, spieren en gewrichten zware klappen moeten opvangen. Zeker enkels, knieën en heupen hebben het zwaar te verduren. Het is dan ook niet gek dat veel hardlopers vroeg of laat een blessure ontwikkelen of oplopen. Een osteopaat onderzoekt plekken in het lichaam die niet goed bewegen. Dat kan de enkel zijn, maar ook de dikke darm (bv. na een operatie) of een schouder die door stress vast is gaan zitten. Door die plek te behandelen, gaat het hele lichaam beter functioneren, wat de kans op een blessure vermindert. 
  2. Hardloopblessures behandelen. Osteopaten zien bij hardlopers vooral blessures aan de schenen, knieën en enkels. Een osteopaat onderzoekt echter niet alleen plek van de klacht (bv. een shin splint), maar het gehele lichaam om de oorzaak van de blessure te ontdekken. Die plek wordt vervolgens met manuele technieken behandeld. Dit kan gevoelig zijn, maar is zeker niet pijnlijk. Ook zaken als stress, slaap, voeding en eerdere blessures of klachten worden meegenomen. 
  3. Sneller herstel na trainingen. Na een intensieve training of wedstrijd heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Osteopathie kan dit herstelproces versnellen door de bloedcirculatie en lymfedrainage te verbeteren, wat helpt om afvalstoffen sneller af te voeren en het herstel van beschadigd weefsel te bevorderen.
  4. Betere prestaties. Om sneller, efficiënter en verder te kunnen hardlopen, weten steeds meer atleten de osteopaat te vinden. Omdat de osteopaat ervoor zorgt dat de beweeglijkheid in het lichaam herstelt, kan het lichaam zelf aan de slag met het herstel. De motoriek, het zenuwstelsel en zelfs de spijsvertering raken beter in balans en dat merk je.

Waar kan je terecht?

Osteopathie de Ridder in Den Haag en Deventer heeft veel ervaring met het behandelen van sporters en in het bijzonder hardlopers. Een afspraak maken kan zonder verwijsbrief. De meeste verzekeraars vergoeden (een deel van) de behandeling vanuit de aanvullende verzekering.

Tags: Blessures

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!