Iedereen weet dat regelmatig bewegen goed voor het lichaam is. Zeker in deze tijd is het bewegen nog belangrijker geworden, we zitten meer voor de tv en spelcomputer, eten steeds ongezonder en worden zwaarder, waardoor we minder bewegen. Vaak gaat sporten gepaard met gezelligheid, sporten is daarom ook op sociaal gebied erg belangrijk.
Voor astmapatiënten is sporten nog steeds een hoge drempel. Vaak zijn ze bang om te sporten door slechte ervaringen tijdens het uitoefenen van een sport (het krijgen van een astma aanval). Door niet te sporten krijgen de patiënten een slechtere conditie en nemen de astma klachten juist toe.
Ook op sociaal gebied kan dit een groot probleem opleveren. Astma patiënten die niet sporten zijn vaak onzeker, hebben weinig tot geen zelfvertrouwen en voelen zich vaak een buitenstaander. Om de angst om te sporten weg te nemen, moet de patiënt zelf leren om te gaan met de ziekte (coping gedrag), weten hoe om te gaan met een aanval en de angst om te sporten proberen te overwinnen.
Verbetering van de conditie
Bij inspanning ga je dieper en sneller ademen, hierdoor koelen de luchtwegen af en drogen ze enigszins uit. Bij mensen die overgevoelige luchtwegen hebben, zoals bij astma patiënten, raken de zenuwen in de luchtwegen geprikkeld en kan er een ontsteking plaats vinden. De spieren rond de bronchiën gaan dan samentrekken en het slijmvlies kan gaan opzwellen. Dit kan dan leiden tot kortademigheidsklachten.
Overigens kunnen mensen die geen last van astma hebben dit ook krijgen. Dit kan door inspanning te leveren tijdens extreme omstandigheden zoals inspanning in de vrieskou.
De algemene conditie van een astma patiënt is erg belangrijk. Als je sport dan zal het uithoudingsvermogen verbeteren, je kan dus dingen langer volhouden om te doen (hoeft niet alleen tijdens het sporten te zijn). Omdat je conditie verbeterd, kan je met minder zuurstof dezelfde inspanning leveren. De lenigheid neemt toe en wat zeer belangrijk is dat de spieren in kracht toenemen. Dit is belangrijk omdat er tijdens het in en uit ademen ook spieren worden gebruikt. Dus ook de ademhalingsspieren zullen in kracht toenemen, waardoor het ademen makkelijker word.
Inspanningsastma
Inspanningsastma komt veel voor, ook bij mensen die verder geen astma klachten hebben. Het is een vorm van kortademigheid die vlak na of tijdens inspanning optreedt, het is een astma aanval dat veroorzaakt word door inspanning (sport en bewegen). De klachten zijn vaak bij ongeveer 10 minuten het ergst en word dan minder en is na ongeveer een uur helemaal weg.
Het wordt gekenmerkt door het opkomen van kortademigheid, piepen op de borst kan hiermee gepaard gaan, na een intensieve inspanning van korte duur. Het opkomen van inspanningsastma hoeft niet alleen door het sporten te komen ook de conditie van de luchtwegen voor het sporten , de algehele conditie, de plek waar gesport wordt; is deze stoffig, vochtig en hoe lang de inspanning heeft geduurd, kunnen een rol bij het opkomen van inspanningsastma spelen.
Patiënten die inspanningsastma hebben kunnen gewoon gaan sporten met een paar hulpmiddelen. Neem voor het sporten een kortwerkende luchtwegverwijder in of je kan een langwerkende medicijn gebruiken die je 1 á 2 keer per dag in moet nemen.
Als je (inspannings)astma hebt dan kan je gewoon sporten, wel moet je op je eigen niveau sporten en je aan bepaalde richtlijnen (tips) houden. Niet te veel willen en een sport kiezen die het beste bij je past. Sporten moet niet alleen gedaan worden omdat het goed is voor je astma, sporten moet namelijk ook leuk zij om te doen, anders gaat het niet werken.
Een paar richtlijnen (tips) voor mensen met (inspannings)astma:
- raadpleeg altijd een arts voordat er hardgelopen gaat worden.
- ga niet buiten sporten als er veel smog in de lucht aanwezig is.
- adem zoveel mogelijk door je neus in, dit filtert de lucht.
- behandel een verstopte neus nauwkeurig, een verstopte neus kan namelijk de lucht niet goed verwarmen en filteren die ingeademd word.
- koude weersomstandigheden kan je beter vermijden, ga je toch in de kou sporten, adem dan zeker door de neus om de lucht voor te verwarmen, of nog beter, doe een sjaal of colsjaal om je mond.
- sport niet als je ziek bent en zeker niet als je (hoge)koorts hebt (dit geldt voor alle mensen ook diegene die geen astma hebben), wacht een paar dagen á een week om weer te gaan sporten, zo is het lichaam weer op krachten gekomen.
- doe een goede warming-up en cooling-down, een warming-up bereid het lichaam voor op wat er komen gaat, de ademhaling wordt hierdoor gestimuleerd.
- bouw het sporten langzaam op, dit is erg belangrijk, ga dus niet te hard van stapel, maar sport op je eigen niveau.
- neem vlak voor het sporten een kortwerkende luchtwegverwijder in (als je dit nodig denkt te hebben).
- sport minimaal 3 keer een half uur per week, anders kan de conditie niet verbeterd worden.
- doe regelmatig ademhalingsoefeningen, zo leer je makkelijker te ademen tijdens het sporten.
Hardloopschema’s speciaal gemaakt voor mensen met astma (ook uitstekend voor beginnende hardlopers)
Wij van RunningPlus zijn geen artsen en geven alleen tips uit eigen ervaring en onderzoek. Raadpleeg altijd een arts als je wil gaan hardlopen als je astma of een andere luchtwegaandoening hebt.