Groot deel Nederlandse topsporters heeft vitamine D-tekort

door 26 okt, 2016Sportvoeding, Vitamines0 Reacties

Select 2024Select 2024

Zeventig procent van de Nederlandse topsporters blijkt een vitamine D-tekort te hebben. Bij 34 procent is zelfs sprake van een ernstig tekort. Dit tekort kunnen zij het beste opheffen door dagelijks een hoge dosis vitamine D3-supplementen (2200 IU) in te nemen. Wanneer de vitamine D-concentratie weer op peil is, volstaat een lage onderhoudsdosering van 400 IU.

Weinig mensen weten dat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is maar een groep in vet oplosbare pro-hormonen. Dit zijn stoffen die geen hormonale activiteit vertonen maar die worden omgevormd tot een hormoon. De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn de plantaardige vorm D2 en de dierlijke vorm D3. Het lichaam produceert vitamine D in de huid onder invloed van het ultraviolette licht van de zon. Dit is tevens de voornaamste bron van vitamine D. Normale voeding draagt namelijk maar voor ongeveer tien procent bij aan de vitamine D-concentratie.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij onder andere het immuunsysteem, de spierkracht en de botaanmaak. Zo draagt vitamine D bij aan het opnemen van voedingsstoffen zoals calcium en magnesium. Ook voor het leveren van een optimale sportprestatie is vitamine D belangrijk. Een vitamine D-tekort kan namelijk leiden tot de afname van spiermassa en explosieve kracht.

Lees verder op Topsporttoppics.nl.

Tags:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yoga voor hardlopers
Aanbiedingen bij webshops

Lees ook

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe bevorder je herstel na een training?

Hoe goed je voor je lichaam zorgt buiten het hardlopen, is net zo belangrijk als de kilometers die je aflegt. Te weinig rust vergroot het risico op blessures en overtraining. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen. Op de volgende...

Schrijf je in voor de RunningPlus nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks meer op het gebied van hardlopen!

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest